Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Än slank Swansea hit, än slank Swansea dit, än slinker Swansea ned i diket?

Peter Hyllman

Exakt hur nördig måste man vara för att se fram mot en match mellan Swansea och Watford en måndagskväll? Jag antar att det får bokföras i kategorin frågor man helst inte vill veta svaret på.

Intressant ska det hur som helst bli. Swansea brottas för fullt i botten av tabellen och Watfords momentum under hösten ser ut att ha avtagit, och de är ännu inte immuna mot att dras in i nedflyttningsstriden.

Intressant är det också eftersom Swansea ser ut att krångla till tränarfrågan ännu mer än vad man på förhand hade kunnat ana.

Alla vet så klart att Garry Monk fick sparken i början av december. Han skulle ersättas av en erfaren manager eller head coach, vilket till sist ändå landade i att man tillsatte en fullständigt oerfaren Alan Curtis resten av säsongen.

Det tog Swansea ganska precis en månad att komma fram till det beslutet. En vecka senare meddelar alltså Swansea att man nu anställer Francesco Guidolin som head coach för resten av säsongen.

Annons

Vad hade hunnit hända den här veckan? Dels förlorade Swansea i FA-cupen mot Oxford. Dels förlorade man den viktiga matchen mot Sunderland i ligan, och nu befinner man sig under nedflyttningsstrecket.

Guidolin är förvisso inte någon orutinerad dununge. Hans erfarenhet från Italien är omfattande, där han inte minst fick både Vicenza och Udinese att prestera väldigt bra utifrån deras förutsättningar.

Någon erfarenhet av engelsk fotboll har han däremot inte, i all synnerhet inte någon erfarenhet av en engelsk nedflyttningsstrid.

En vecka sedan Swansea meddelat att Alan Curtis ska fungera som ställföreträdande manager så beslutar man sig alltså för att anställa Francesco Guidolin som head coach.

Situationen blir inte mindre komplicerad av att Curtis alltjämt behåller sin position och de båda är tänkta att jobba bredvid varandra. Exakt hur rollen som head coach förhåller sig till och skiljer sig från rollen som manager förblir dock oklart.

Annons

Risken för rollkonflikt är uppenbar. Swanseas beslut känns ogenomtänkt och präglat av stress och panik.

Vem kommer i slutänden bestämma över Swanseas taktiska upplägg? Vem kommer Swanseas spelare huvudsakligen välja att lyssna till och kan samma sägas för alla spelare eller bara vissa?

Ett första scenario är att Alan Curtis förblir ansvarig för laguttagningar, taktik och matcherna i sig, samtidigt som Francesco Guidolin tar mer rollen som sportchef, det vill säga sköter spelarköp med mera.

Det är en roll som Guidolin har haft för familjen Pozzo, Watfords ägare, under senare år, med framgång. Guidolins koll på den europeiska spelarmarknaden är alltså omfattande, något som också låg bakom hans framgångar med Udinese mellan 2010 och 2014.

Ett andra scenario är att Alan Curtis helt enkelt är en wingman och inte heller ser sig själv som något annat. I så fall behöver det inte uppstå någon rollkonflikt, om Curtis villigt accepterar att ta ett steg tillbaka.

Annons

Swansea, tidigare så kända och erkända för sin stabilitet, har alltså på bara lite mer än en månad sparkat en manager, velat i en månad med att hitta och anställa en ersättare, meddelar därefter att man anställer vikarien, för att en vecka senare göra höger-vänster-om och anställa en ny manager, samtidigt som man behåller vikarien.

Som sagt, intressanta tider att följa Swansea. Farhågan är så klart att det är intressant på samma sätt som en bilolycka alltid intresserar många.

Francesco Guidolin är också han ett intressant namn. Men i ett läge där Swansea kanske mest av allt behöver lugn och ro så slänger Swanseas styrelse in ännu ett element av osäkerhet och förändring.

Swansea hoppas självklart att de ska hitta sin egen variant på Mauricio Pochettino. Det kan dock precis lika gärna visa sig bli deras egen variant på Felix Magath eller Pepe Mel.

Annons

Swansea är lite som datorn som har hängt sig. Swanseas styrelse agerar ungefär som ljushuvudet som trycker på alla knappar på en gång och hoppas att någon av knapparna löser problemet.

Det kan funka, men det är inget man räknar med.

Francesco Guidolin sägs befinna sig på Liberty Stadium ikväll för matchen mot Watford, även om han ännu inte befinner sig på bänken. Själv följer jag nyfiket matchen på TV. Så nördig är jag.

Publicerad 2016-01-18 16:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto