Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Alla hatar Aston Villa, men det skiter Aston Villa i!

Vissa saker känner man helt enkelt bara till. Antingen för att man sitter på kunskapen eller för att det instinktivt borde vara på ett visst sätt. Vi vet att derbymatcherna i Liverpool, Manchester och norra London är stekheta. Vi vet att det smäller när Liverpool möter Man Utd. Vi vet ganska säkert också att Newcastle och Sunderland inte alls gillar varandra, att Chelsea och West Ham ser lite olika på saker här i världen, och att Southampton och Portsmouth inte tar långa duschar tillsammans.

ANNONS

Andra saker är däremot lite svårare att smälta. Så fort det börjar pratas om Midlandsderbyn till exempel så blir det nästan omöjligt att hålla koll på ena foten från den andra. Midlands till att börja med låter extremt ospecifikt rent geografiskt, närmast som om området mest råkar innefatta allt som inte råkar tillhöra någon annan av de mer uppenbara regionerna i England.

För enkelhetens skull brukar man ofta prata om östra Midlands och västra Midlands, inte helt uppenbart kanske. Östra Midlands innehåller klassiska klubbar som Nottingham Forest, Derby County, Notts County, tillika världens äldsta fotbollsklubb, Leicester med flera. Nottingham Forest och Notts County är inte helt förtjusta i varandra då båda klubbarna är hemmahörande i just Nottingham, men i och med att de så sällan spelar i samma division har inte det här varit någon hetare rivalitet.

ANNONS

Desto värre har det i så fall varit mellan Nottingham och Derby. När båda dessa klubbar drabbar samman är det naturligt att Brian Clough hamnar i förgrunden, en ikonisk och framgångsrik manager för båda dessa klubbar. Men rivaliteten går längre bak i tiden än så, inte minst sedan Nottingham och Derby drabbade samman i FA-cupfinalen 1898, en match där Derby var stora favoriter men som Nottingham vann med 3-1.

Vissa saker har dock Nottingham och Derby gemensamt. Bland dem att man helt enkelt inte gillar Leicester överdrivet mycket. Nottingham stod bland annat för Leicesters största förlust någonsin, 0-12 säsongen 1908-09, vilket har skapat en hel del ont blod mellan klubbarna. Även Derby och Leicester har haft många heta matcher genom åren. Rivaliteten mellan dessa tre klubbar har kunnat upprätthållas ganska länge i och med alla tre i så stor utsträckning har spelat i samma division genom åren.

ANNONS

Västra Midlands skulle kunna sammanfattas i ett enda tämligen kontroversiellt påstående: Alla hatar Aston Villa, men det skiter Aston Villa i! Det finns flera klubbar som förmodligen skulle protestera mot beskrivningen men det är Aston Villa som är den stora dinosaurien i regionen. Anor och traditioner, antalet supportrar, storstaden i ryggen, ligatitlar och Europacupvinnare; i termer av ren storlek är det ingen klubb i området som slår Aston Villa på fingrarna, vilket gör klubbens nuvarande problem desto mer tragiska.

Eller komiska om man istället väljer att se det ur den synvinkel som supportrarna till Birmingham, West Bromwich Albion och Wolverhampton arbetar med.

Upstairs – Downstairs. Birmingham är Englands andra största stad, en status som gett upphov till namnet Second City Derby mellan Aston Villa och Birmingham, som är ett ovanligt irriterat derby givet att det pratas så relativt lite om det utanför stadsgränsen. Facit mellan de båda lagen skulle kunna sammanfattas med att Aston Villa har vunnit de flesta matcherna, men Birmingham har vunnit några av de viktigaste matcherna, inte minst Ligacupfinalen 1963. Birmingham brukar beskrivas som arbetarklasslaget i staden samtidigt som Aston Villas supporterbas kommer från de lite mer välbärgade delarna av staden, något som naturligtvis sätter sin prägel på rivaliteten klubbarna emellan, inte minst i kombination med Aston Villas större framgångar.

ANNONS

Storstad – småstad. Konflikten mellan storstaden och glesbygden är ofta en central del i all idrottsrivalitet, något inte minst bekant i Sverige. Detsamma gäller i Midlands där hyfsat stora klubbar som Wolves och West Brom befinner sig som geografiska satelliter till Birmingham. Hätskheten är störst med Aston Villa, vilket accenturerar deras överordning i Birmingham, hos både Wolves och West Brom, men det är West Brom och Aston Villa som har den mest infekterade relationen med varandra. Den rivaliteten sträcker sig tillbaka ända till slutet av 1800-talet då de möttes i tre FA-cupfinaler på kort tid, och genom åren är det framför allt Aston Villa och West Brom i den här regionen som har gett sig in i kampen om de stora titlarna.

Men allt är inte frid och fröjd mellan West Brom och Wolves heller. Det är ett möte som går under namnet Black Country Derby, syftandes på att navet i den brittiska kolgruveindustrin står att finna i det här området. Vanligtvis har de här båda klubbarna stött på varandra längre ned i seriesystemet men det var 1953-54 som rivaliteten verkligen tog fart då de båda klubbarna tampades om den engelska ligatiteln. West Brom var flair-laget som spelade en offensiv och tilltalande fotboll och som ledde ligan långt in i mars. Skador drabbade dem hårt och ett betydligt mer cyniskt spelande Wolves kunde knipa ligatiteln under slutspurten. West Brom fick nöja sig med FA-cupen den säsongen, men var så nära att bli den första klubben under 1900-talet att vinna The Double.

ANNONS

Är man på det humöret så skulle man kunna inkludera Stoke i diskussionen om Midlandsrivaliteterna, men det är kanske något av ett långskott. Helt ovidkommande är det emellertid inte i och med att Stoke idag möter Leicester på bortaplan. Det är däremot inte det stora Midlandsderbyt den här lördagen i och med att West Brom och Aston Villa drabbar samman på The Hawthorns, ett möte som borde passa West Brom-fansen som handsken – en chans att slå ännu en spik i Aston Villas Premier League-kista. Den chansen har knappast förunnats dem många gånger genom åren.

Alla hatar Aston Villa, men det skiter Aston Villa i! Så gick det alltså att något grovt sammanfatta derbystrukturen och rivaliteten i Midlands. Nu är det naturligtvis något lättare att bära upp attityden att man skiter i vad andra tycker om en när man är otvetydigt störst, bäst och vackrast. När man som Aston Villa i nuläget håller på att i allt väsentligt tappa överhanden till West Brom blir det betydligt svårare. Jantelagen beskrivs som ett svenskt fenomen, men finns i olika former över hela världen. Många värms så klart av skadeglädjen när den stora klubben från de välbärgade delarna av storstaden befinner sig i trångmål.

ANNONS

Det lär höras på The Hawthorns under dagen. Om Aston Villa ska fortsätta gripa efter halmstrån till en av Premier League-erans mest anmärkningsvärda säsongsvändningar i nedflyttningsstriden så måste de se till att det blir de som skrattar bäst och skrattar sist.

Publicerad 2016-01-23 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto