Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

LINHEM: Varför fick Paul Clement sparken av Derby County?

Paul Clement tog i somras över efter Steve McClaren i Derby. Ett Derby som avslutade förra säsongen med en rejäl kollaps: från ligaledning i början på mars ned till en slutlig åttondeplats.

Det som är förvånanande i detta fallet är främst att Derby ligger på femteplats i The Championship. Även om man så sent som i mellandagarna ledde ligan och därefter inte vunnit i ligaspelet. Derbys ägare och ordförande, och Candy Crush-pamp, “Sideshow” Mel Morris har dock varit väldigt tydlig med att uppflyttning inte var målet denna säsongen.

Han sa det i början av säsongen: “You can never guarantee when you’ll get in the Premier League. I believe we’ll get there when we are ready,” /…/ “It doesn’t have to happen this year – we’ve told Paul that”

I november var han emfatisk i en radiointervju med BBC Radio Derby: “This season, we won’t be getting rid of Paul Clement. Period.”

Han är ännu tydligare efter ha sparkat Paul Clement att uppflyttning inte var målet denna säsongen, problemet var att Clement satsade på uppflyttning?: “Paul’s horizon was shorter term than ours. With all good intent I think Paul had a slightly different view.” /…/ “He was the one who wanted promotion this season”

Var Derby för bra? Säger Mel Morris en sak offentligt och en annan sak privat? Var formsvackan avgörande? Valde Clement fel spelare? Är Mel Morris ännu en galen Championship-ägare?

:::

Paul Clement förstod inte “The Derby Way”

Vanligt förekommande i Mel Morris flera uttalanden efter ha sparkat Paul Clement är frasen “The Derby Way” och att Clement helt enkelt inte förhöll sig till denna klubbfilosofi. Mel Morris har inte tydligjort vad det innebär men bland de få tydliga punkterna i hans uttalanden finner man omnämnanden om hur Derby (fin)spelat de senaste två åren (under Steve McClaren) och behovet att lotsa unga spelare från akademin in i A-laget.

“I don’t think Paul was quite as clearly focused on the Academy as we wanted him to be” – Mel Morris.

I Derby Telegraphs sammanfattning av Mel Morris-presskonferens verkar det som att Clement helt enkelt inte spelade på rätt sätt, likt McClaren gjorde, och Morris går så långt att han nämner akademispelare vid namn (Max Lowe, Jamie Hanson) vid namn som exempel på ungdomar som han vill se få mer speltid. Vilket rimmar bra med att Morris enligt rapporter ska ha varit nere i spelarnas omklädningsrum efter en oavgjord match mot Reading. Och mindre bra med Morris egna förnekanden om att han inte blandat sig i laguttagningar eller värvningar.

“Improvement in performance” vs resultat

En förklaring till varför “The Derby Way” kan vara svårförståelig är att Mel Morris är otydlig och låter som en företags-cyborg som drivs av “synergy”. Samtidigt som han är ganska passivt-aggressiv i dessa uttalanden (“if a manager is saying to me he needs to hire a new striker or he needs to cover at left-back, I can hardly say no to that”).

Hans mantra “Improvement in performance” betyder antingen att nuvarande formsvacka var den sista droppen eller att Derby inte spelar på rätt sätt. Han säger klart och tydligt att varken poäng eller resultat är problemet och att Paul Clements “kortsiktiga” syn var ett problem. Samtidigt verkade han väldigt nöjd i vintras när de ledde ligan och spelade till synes på rätt sätt?

Var Paul Clement sämre än Steve McClaren?

Det är också väldigt svårt att på planen uppfylla Morriska ideal som krävs i Derby. Steve McClaren verkar ha varit väldigt nära men hans lag höll inte i motvind. Medan Paul Clements lag möjligen var för defensivt? McClarens Derby gjorde 85 mål ifjol och släppte in 56 mål förra säsongen vilket är väldigt likt hur de presterade när man slutade trea. Medan Clements Derby skulle göra drygt 60 mål och släppa in ungefär 40 mål om fortsatt som de gjort. McClarens lag slutade först på 85 poäng och sedan på 77 poäng, Clements såg ut att sluta på ungefär 75-80 poäng.

Skillnaden på McClarens Derby och Clements Derby är inte särskilt tydligt heller. Båda föredrar 4-3-3 och med nästan exakt samma spelare. Ser man på statistiken är lagen nästan identiska om man utgår från bollinnehav, passningsprocent, avslut per match, tacklingar per match, och så vidare.

Enligt Statistik-bloggaren Ben Mayhew (Experimental 3-6-1) verkar mer avancerad statistik också respektera Derby som ett av ligans tre bästa lag. Vilket talar emot Morris-tjöt om att han inte sett någon förbättring eller bra “performance”. Om inte Morris krav är ett lag lika bra offensivt som McClarens, men som samtidigt kan försvara likt Clements, och vinna ligan med ett lag mestadels bestående av lokala Moor Farm-produkter.

Högre interna/förändrade förväntningar

En intressant vinkel som lyfts är att Derby trots allt spenderat £25m den här säsongen. Vilket jag skrev om i september. Och rimligen borde det betyda att man satsade på Premier League denna säsongen. Var det transfers som är förenliga med The Championships egna financial fair play-regler som försatt flertal klubbar under transferembargon och hotat QPR med grova böter, eller är Derby egentligen trots offentligt tålamod desperata att ta sig till Premier League denna säsong?

Nu är ett bra läge att slå sig in i Premier League i och med de nya tv-avtalen och Derby riskerar förlora sina bättre spelare ifall man blir kvar längre samtidigt som det är gott om andra Championshiplag som är villiga att spendera för att ta sig till Premier League.

Oförenliga meningsskiljaktigheter

Det är ganska uppenbart att Mel Morris och Paul Clement inte kom överens.

“My belief was we were not making progress and I don’t believe Paul was actually in sync with us on trying to achieve that goal.” /…/ “We can talk about results and points and promotion but to me it is more important we see the team performing on a rising tide of performance and we just haven’t been seeing that.” /…/ “I honestly believe had Paul worked with us on this plan that would have been possible. Maybe for Paul, his horizon was slightly shorter than ours. If you are focused on promotion being the primary goal then you don’t see the thing in the same perspective as we do and I think that was a part of the big issue.”

Frågan är om det finns managers där ute som Mel Morris kan komma överens med. Det lär finnas gott om managers som gärna skulle ta det långsamt och försöka bygga sitt lag genom akademin som Morris förespråkar. Men samtidigt lär få managers vara bekväma i ett lag där en femteplats inte är tillräckligt bra och där ägaren har svåruppnåeliga kriterier för hur laget ska spela och vilka ungdomar som bör få chansen.

/Peter A. Linhem, @Linhem

Publicerad 2016-02-11 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons