Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Leeds fortsätter fäktas med väderkvarnar snarare än stora ambitioner

Jag kan inte på något sätt påstå att jag är särskilt insatt i de svenska TV-rättigheterna, och jag är knappast någon branschinsider, så det är mycket möjligt att jag helt enkelt bara har missat något helt uppenbart när jag ställer mig frågan varför ingen svensk TV-kanal eller motsvarande ikväll sänder matchen Leeds mot Middlesbrough i The Championship.

Såvitt jag har förstått har Viasat rättigheterna till The Football League. Det förbryllar mig att man då inte använder sig av dessa rättigheter, särskilt när det alltså inte krockar med någon annan fotboll av allmänt intresse. Leeds och Middlesbrough är därtill två stora klubbar med många fans, och Middlesbrough är dessutom högaktuella för uppflyttning till Premier League.

Å andra sidan verkar inte Leeds riktigt vilja att vi ska kunna se dem på TV.

Den kollektiva försäljningen av TV-rättigheter har varit en av den engelska fotbollens hörnstenar, något som har förhindrat samma utveckling som i Spanien och Tyskland där en eller två superklubbar suger upp mer av pengarna än vad alla andra klubbar i ligasystemet gör tillsammans. Bara The Football League drar in £100m varje år till sina 72 klubbar.

Detta försöker nu Leeds bryta upp. De har stämt The Football League i påstått syfte att själva vinna rättigheterna att sända sina egna matcher. Leeds är självfallet en av de största, kanske den största, klubbarna i The Football League och ser självfallet möjligheten att öka sina egna intäkter från dagens cirka £2m per år till kanske £10-20m per år.

Om Leeds bryter sig ur avtalet riskerar det sägas upp, i synnerhet om andra stora klubbar känner sig tvingade att göra som Leeds. Det skulle möjligtvis gagna dem men hårt drabba majoriteten av klubbarna i The Football League som får sin ekonomiska grund raserad. I längden kommer det oundvikligen också försvaga The Football League som produkt.

Man kan undra om Leeds också drivs av andra motiv. Kan det vara Massimo Cellino som driver sin personliga vendetta mot The Football League som vid upprepade tillfällen bestraffat honom för oegentligheter, ett sätt att hämnas helt enkelt? Är det ett sätt att uttrycka sitt missnöje med att ha fått flera av sina matcher flyttade på grund av TV-sändningar under säsongen och förhandla fram en förändring?

Kvällens match mot Middlesbrough utgör kärnan i den konflikten. Sky valde i början av december ut matchen som måndagsmatch. Leeds blev rasande och sade sig vägra spela matchen. Det krävdes att Football League fick fram ett juridiskt åläggande för att tvinga Leeds att ändå spela matchen och fullfölja sitt avtal med ligan, något helt unikt i brittisk fotbollshistoria.

På grund av den juridiska tvisten kunde vare sig Sky eller ligan meddela att matchen mellan Leeds och Middlesbrough flyttats fram förrän fyra veckor innan matchen. Det gjorde naturligtvis supportrar till både Middlesbrough och Leeds upprörda och högljudda i sin kritik av både The Football League och Sky, när det hela egentligen fördröjdes av Leeds.

Leeds är självklart den kanske största och därför mest intressanta klubben i The Football League, så det vore kanske naturligt om de drabbades av flyttade TV-matcher oftare än andra klubbar, vilket skulle kunna förklara ett missnöje. En snabb genomgång visar dock att vid sidan av veckomatcher enligt ordinarie spelschema, har Leeds spelat en stor majoritet av sina matcher på lördagar, fem av matcherna har spelats på en söndag och endast två av matcherna, inklusive kvällens, har flyttats till en fredag eller en måndag.

Leeds själva förnekar i efterhand att de har för avsikt att vilja avskaffa den kollektiva försäljningen av TV-rättigheter. De motsätter sig dock vad de beskriver som Skys kontroll över spelschema och matchtider och säger sig söka ökad transparens kring hur försäljningen av rättigheter egentligen går till. Att det alltså handlar om ett slags maktspel och förhandlingsknep av Leeds verkar givet.

Leeds har valts ut för TV-matcher vid 13 tillfällen hittills den här säsongen, vilket man hävdar har varit särskilt störande för dem. Det kan knappast vara något negativt att matchen sänds i TV i sig, tvärtom kan tyckas, så vad som anses som störande kan bara vara att matchen flyttas. Så värst omfattande är alltså inte dessa förflyttningar, särskilt inte i jämförelse med andra stora klubbar, och man undrar om vad Leeds egentligen söker bara är en större del av den totala kakan.

Leeds ligger för närvarande på 16:e plats i tabellen, med tio poäng ned till nedflyttningsstrecket och 15 poäng upp till playoff-platserna. Man undrar så klart hur det skulle gå för Leeds om de hade en ägare som istället ägnade den energi han lägger på att fäktas med väderkvarnar åt att ta Leeds tillbaka till Premier League, där en klubb av Leeds storlek rimligtvis borde kunna känna sig hemmastadda.

Leeds supportrar ser säkert med ett visst mått av avund i det avseendet på kvällens motståndare, Middlesbrough. Steve Gibson är en livslång supporter till klubben som han har haft om i ganska precis 30 år, efter att ha räddat klubben ur ekonomisk knipa. Det har varit 30 i huvudsak framgångsrika år, varav 16 år har tillbringats i Premier League, och med Ligacupfinaler och Europa League-finaler längs vägen.

Middlesbrough har gjort en stor satsning inför den här säsongen för att ta sig tillbaka till Premier League. Det har varit en i huvudsak lyckad satsning. Fram till nyåret hade Middlesbrough till och med en bekväm ledning i The Championship och såg ut att vara givna för uppflyttning. Den senaste månaden har laget dock hamnat i en rejäl formsvacka och har bara tagit två poäng på sina fyra senaste matcher.

Målskyttet har varit Middlesbroughs återkommande problem under den här perioden, defensiven är som vanligt stabil. Ett mått på Middlesbroughs ambition den här säsongen är att de inte vilade på avtryckaren i januari utan adresserade problemet med £9m-värvningen av Jordan Rhodes från Blackburn, en av The Championships mest namnkunniga anfallare. Hittills har han gjort två inhopp för Middlesbrough och redan gjort ett avtryck genom att kvittera på stopptid senast mot MK Dons.

Många förväntar sig att Jordan Rhodes ikväll gör sin debut från start för Middlesbrough. Steve Evans, Leeds flegmatiske manager, säger sig vara 100% säker på saken. Middlesbrough måste vinna för att återta förstaplatsen i The Championship före Hull, och för att bryta den dåliga period laget har befunnit sig i senaste månaden.

För Leeds, den kanske största engelska klubben utanför Premier League, är det ännu en säsong av intetsägande medelmåttighet. Det borde irritera Leeds och Massimo Cellino mer än att ett handfull matcher per säsong flyttas på grund av TV-sändningar. Att Leeds trots sin blygsamma ligaplacering förblir så intressanta för en bredare TV-publik borde betraktas som en styrka, inte en belastning.

Även om vi nu av oklara skäl inte får se dem i Sverige just ikväll.

Publicerad 2016-02-15 kl 16:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons