Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Dags för England att börja bekänna färg i Europa League

Polletten har börjat trilla ner bland Premier League-klubbarna att de helt enkelt inte längre har råd att mer eller mindre högaktningsfullt ge blanka fan i Europa League, om de vill fortsätta behålla fyra platser till den något häftigare Champions League. Serie A har ju börjat nafsa Premier League i hälarna på sistone.

Klubbarna har gemensamt diskuterat olika reformförslag. Att eliminera omspel i FA-cupen och endast spela enkelmatcher i Ligacupens semifinal har varit uppe till diskussion. Även att låta de klubbar som spelar i Europa till veckan, i slutspel får man då förmoda, köra sin ligamatch på fredagskvällen. Men vad gäller Europa League har man rent konkret börjat prata om finansiella incitament för de klubbar som tar sig långt i turneringen.

Det kan visa sig vara en bra idé. För närvarande finns det betydligt mer att tjäna för ett engelskt lag med en enda tabellplacering i Premier League än vad som erbjuds i Europa League. Men framför allt är det så klart de olika streckstriderna i Premier League som drar klubbarnas uppmärksamhet bort från Europa League.

Alldeles nyligen publicerades en vetenskaplig undersökning som visade hur engelska klubbar i Europa League tappade poäng i ligaspelet. Nu kommer inte det att åtgärdas av några finansiella incitament, och det ska väl ärligt talat krävas orimligt höga summor för att få Europa League att prioriteras framför ligaspelet, men kanske kan det i alla fall föra Europa League ut ur den engelska skamvrån.

Tre klubbar ska försvara de engelska färgerna i Europa League den här våren; Liverpool, Man Utd och Tottenham. Det låter ju inte så illa, på pappret är det självklart tre klubbar som alla tre skulle kunna vinna hela turneringen. Men hur ser det ut i praktiken inför dessa sextondelsfinaler?

Liverpool

Liverpool är klara favoriter mot Augsburg. Man är hittills obesegrade i Europa den här säsongen och borde kunna få med sig ett spelbart resultat hem till Anfield för returen.

Liverpool känns som den engelska klubb som har den minst problematiska relationen till Europa League den här säsongen. Något ligaspel att tala om finns egentligen inte att bekymra sig om för Liverpool, istället utgör Europa League en klar bonusmöjlighet att ta sig till Champions League.

Europeiskt cupspel har länge varit en stolt tradition för Liverpool, vars första stora europeiska titel var just Europa League, eller UEFA-cupen som den hette då. Den här säsongen är de även pot committed, har man redan investerat sex matcher i turneringen vore det ju dumt att strunta i den nu.

Man Utd

Något sådant resonemang går inte att tillämpa för Man Utd. Man kan ge en läpparnas bekännelse att Europa League är viktigt, men det är ändå inte den turneringen man vill spela.

Det är en olycklig inställning. Det har varit en fundamentalt misslyckad säsong för Man Utd på alla vis, men Europa League vore ändå en möjlighet att landa den på rätt köl och ge sig själva upprättelse. Trots det är det en stämning av uppgivenhet som omger både Man Utd och Louis van Gaal.

Skador handikappar naturligtvis Man Utds möjligheter, och särskilt den långa skadan på Wayne Rooney är ett rejält avbräck. Ändå måste man undra om Man Utds trupp sett riktigt så ungdomligt oförståndig ut om man istället hade mött Midtjylland i åttondelsfinal i Champions League.

Midtjylland är sannerligen inte något motstånd som ska underskattas. De är välorganiserade och inte minst kompetenta på att utnyttja vad som varit en akilleshäl för Man Utd hittills under säsongen – fasta situationer.

Tottenham

I kampen om koefficienten är det detta möte som kanske mest av allt sätter hela saken på sin spets. Tottenham mot Fiorentina, England mot Italien, Premier League mot Serie A.

De båda lagen möttes i samma omgång också förra säsongen, då Fiorentina gick segrande ur striden. Då hade Tottenham å andra sidan en Ligacupfinal i bakhuvudet samt avslutade på bortaplan, laget är dessutom ännu en nivå bättre den här säsongen.

Tottenham har en väldigt stark säsong bakom sig. Inte minst de senaste månaderna har deras spel antagit en ny dimension och oväntat men alls inte oförtjänt är man nu en högst allvarlig titelkandidat.

Man kan dock säga att deras titelkandidatur från och med nu kommer att få genomgå sitt stora examensprov, hur klarar Tottenham av att kombinera ligan med Europa League? Till skillnad från Liverpool, och Man Utd, har de allt att spela för, och allt att förlora, i ligan.

Tottenhams spelstil accentuerar frågeställningen. Inget lag i England springer längre och mer intensivt än Tottenhams spelare, så frågan hur de kommer att orka hela säsongen är kanske särskilt aktuell för dem.

Tottenham måste dock vänja sig vid att kombinera ligaspel med skarpt spel i Europa. Mot Fiorentina står de som favoriter.

Publicerad 2016-02-18 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons