Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vilka Premier League-klubbar vore mest aktuella för Zlatan Ibrahimovic?

Kör ner en gren i en myrstack och det blir ett fasligt myller av springande myror åt alla håll. För några dagar sedan körde Zlatan Ibrahimovic ned en rejäl gren i den engelska mediamyrstacken när han efter PSG:s match mot Chelsea till synes verkade hinta om att en flytt till Premier League kunde vara aktuell efter säsongen.

Jaha, eller? Det var ju inte på något sätt så att Ibrahimovic var särskilt explicit med att Premier League var något han gick och tänkte på. Så kanske var den engelska, och för all del som en hund i koppel därefter också den svenska, mediareaktionen mest ett uttryck för önsketänkande, och hur man skulle vilja se en av fotbollens största stjärnor i den engelska ligan.

Man kan heller inte bortse från att det var ett välregisserat utspel av Zlatan Ibrahimovic. Hans kontrakt med PSG går ut efter säsongen så det kan ju finnas många skäl att demonstrera andra klubbars intresse för hans tjänster och få saker fungerar ju så bra i det avseendet som att hota med det cashstinna Premier League.

Är Premier League alls särskilt troligt för Ibrahimovic? Det sägs att han funderar på ett år i ligan innan han beger sig till MLS. Vad som talar för är att han kanske under sin karriär vill hinna pröva på den stora liga han aldrig varit i. Själv ser jag det som mer troligt antingen att han går direkt till MLS, att han blir kvar i PSG ytterligare något år, eller att han gör ett sista år i Italien, där han är hemmavan och avgudad.

Om vi ändå leker med tanken att Zlatan Ibrahimovic förbereder sig för en flytt till Premier League – vilken klubb är i så fall sannolik, vilken klubb är i så fall bäst lämpad för en flytt? Det är frågor jag hade tänkt brottas lite med denna fredagseftermiddag.

Det har gjorts nätenkäter om i vilken Premier League-klubb supportrar helst skulle vilja se Ibrahimovic. Där ligger Man Utd, Arsenal och Liverpool i topp och i fallande ordning. Som vanligt med nätenkäter kan man förmoda att resultaten mest speglar antalet supportrar en klubb har som dessutom orkar bemöda sig med att svara på en nätenkät.

Arsenal? (10%)

Ingen omöjlighet. Arsenal har jagat stjärnanfallare förut och borde ärligt talat vara fortsatt på jakt. Arsene Wenger vill väldigt gärna vinna sin ligatitel och ett år med Zlatan Ibrahimovic skulle kunna vara hans Robin van Persie-moment, och med Ibrahimovic finns också en tidigare koppling till Arsenal, där han ju en gång i tiden provspelade.

Arsenals status just nu i ligan och klubbens titelambitioner borde rimligtvis också kunna tilltala Ibrahimovic. Det är väl dock tämligen osannolikt att Wenger skulle vara beredd att motsvara de löneanspråk Ibrahimovic skulle göra, och en värvning av Zlatan Ibrahimovic skulle också sänka Olivier Girouds och Theo Walcotts ställning, vilket inte vore likt Wenger.

Spelmässigt skulle Zlatan Ibrahimovic fungera bra i Arsenal och tillföra ännu en dimension i Arsenals anfallsspel. En jämförelse mellan honom och Giroud visar lite på vad Arsenal faktiskt saknar i sitt anfallsspel i nuläget. Rent taktiskt den kanske bästa matchningen av alla.

Chelsea? (15%)

Ett av de mer troliga alternativen. Chelsea har definitivt möjlighet och vilja att motsvara Zlatan Ibrahimovics löneanspråk och har dessutom stort behov av att förstärka sin anfallsuppsättning. Klubben hör också hemma i London vilket säkert är en fördel i sammanhanget. Taktiskt passar Ibrahimovic också mycket väl in i Chelseas normala och invanda sätt att spela fotboll.

Andra saker talar till Chelseas nackdel. Att de inte spelar i Champions League behöver inte nödvändigtvis vara någon stor nackdel om Ibrahimovic ändå bara ser en enda säsong i ligan framför sig. Men kommer Ibrahimovic till klubben så gör han det som konkurrent snarare än komplement till Diego Costa, och givet att Costa börjar stabilisera sig i klubben så låter det oklokt att slänga detta på skräphögen för en åldrande stjärnanfallare som bara skulle ha en mycket kort tid i klubben.

Liverpool? (0%)

Glöm det. Liverpool är inte i närheten av att vare sig kunna eller vilja matcha Ibrahimovics löneanspråk, kan troligtvis inte erbjuda Champions League-spel eller realistiska titelambitioner, och Zlatan Ibrahimovic passar över huvud taget inte in i Jürgen Klopps föredragna taktiska spelsystem.

Man City? (5%)

Hade varit en självskriven Zlatankandidat om det inte varit så att man ganska nyligen meddelat att Pep Guardiola blir klubbens näste manager. Ibrahimovic och Guardiola har ju prövat på förut, med allt annat än lyckat resultat, och de ganska föraktfulla kommentarer som slängts i båda riktningar gör det helt osannolikt att dessa båda profiler kommer vilja arbeta tillsammans igen.

Det yttre talar dock helt för att Man City skulle vara en möjlighet. De kan erbjuda lönen, de kan erbjuda titelambitionerna, de är det just nu hetaste så kallade projektet i England, och den engelska klubb med de mest realistiska ambitionerna att på allvar ta upp kampen med Barcelona, Bayern München och Real Madrid om den där jävla Champions.

Man Utd? (20%)

Den klubb som fått flest antal röster i nätenkäterna vilket kanske speglar något av fansens frustration. Det finns mycket som talar för att detta skulle vara en möjlig destination för Ibrahimovic. Det är en europeisk superklubb, lönen skulle inte vara något problem, ett köp av Zlatan Ibrahimovic passar perfekt in i den typ av galacticovärvningar Ed Woodward har sagt att klubben vill göra för att boosta sitt varumärke.

Samtidigt är det struligt i Man Utd just nu vilket inte borde vara så tilltalande för Ibrahimovic, och det hänger vad vi vet i nuläget fortfarande i luften vem som är manager nästa säsong. Annars är det självklart José Mourinhos koppling till Man Utd som får en flytt till Man Utd att låta trolig för Ibrahimovic, de båda kommer ju mycket väl överens sedan tidigare, och Mourinho vill säkert ha ett läckert bete på kroken som han dinglar framför Man Utds lystna gommar.

Spelmässigt kan det utan tvivel funka. Zlatan Ibrahimovic är en ikonisk anfallare som definitivt kan öka temperaturen, atmosfären och självförtroendet igen på ett stukat Old Trafford. Det enda som bär en svensk Man Utd-supporter emot är möjligen hur klubben kommer att översköljas av zlatanistiska nysupportrar utan någon annan relation till klubben.

Tottenham? (0%)

Jag är här benägen att avfärda Tottenham av ungefär samma typ av skäl som jag avfärdar Liverpool. Ändå har Tottenham betydligt mer att erbjuda på kort sikt i termer av europeiska och inhemska ambitioner. Men det är helt enkelt inte tillräckligt.

Men utöver att det är svårt att se Daniel Levy vilja betala Ibrahimovics lön är det svårt att se hur Mauricio Pochettino vill få in Zlatan Ibrahimovic i ett spelsystem som bygger så mycket på hårt arbete, disciplin och tuffa löpningar. Tottenhams fokus ligger nog också på att få behålla Harry Kane så länge som möjligt, inte alienera honom genom att köpa Zlatan Ibrahimovic.

:::

Zlatan Ibrahimovic till Premier League? 50% Högt räknat.

Publicerad 2016-02-19 kl 13:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons