Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Chelsea gör ett väldigt bra val i Antonio Conte som nästa manager

Det är viktigt att Chelsea tillsätter en ny manager snabbt, menade Guus Hiddink under gårdagens presskonferens, och det ser onekligen ut som om Chelsea är på väg att göra just detta. Dels vill man vara säker på att få den manager man hoppas på innan han hittar annan anställning. Dels vill man inte behöva slösa viktig tid under sommaren.

Just tidsperspektivet ser ut att ha avgjort saken för Chelsea. Tre namn fanns på deras huvudsakliga kortlista. Vare sig Diego Simeone eller Massmiliano Allegri var dock villiga att inleda samtal under pågående säsong. Detsamma gäller dock inte för Antonio Conte, tidigare Juventus och numer förbundskapten för Italien, som haft samtal med Chelsea under veckan.

Den här typen av beslut har sällan ett enda möjligt och riktigt svar, och inget alternativ är utan sina speciella brister, men det finns ändå en hel del som talar för att Antonio Conte är ett mycket bra val av Chelsea.

Erfarenheten

Contes tid i Juventus talar till hans fördel. Det var med Conte som Juventus återigen tog klivet upp från medelmåttighet i Serie A till den italienska fotbollens absoluta dominanter, kulminerandes i tre raka ligatitlar bara under hans tid i klubben.

Det vore kanske fel att karaktärisera Chelseas nuvarande läge på exakt samma sätt men det är ändå ett lag och en klubb i ett rejält behov av en nystart. Conte har dokumenterad erfarenhet inte bara av att genomföra en sådan nystart i en klubb av motsvarande storlek, utan dessutom göra det väldigt framgångsrikt.

Taktiken

Under sin tid i Juventus, liksom i Italien, har Antonio Conte tillämpat flera olika taktiska uppställningar, innan han till slut verkade fastna för vad som i grunden var en trebackslinje, med offensiva ytterbackar utanför. Det måste inte vara en lämplig taktik i Premier League men Conte framstår som pragmatisk och anpassningsbar.

Contes framgångar i Juventus, och senare med Italien, var baserade på ett defensivt väl organiserat lagbygge. Både defensiven och offensiven var i grova drag att betrakta som kollektiva projekt. Det här bör inte vara obekant för Chelsea som även de är ett lag som byggt sina framgångar framför allt på defensiv organisation.

Personligheten

De som beskriver Antonio Conte brukar dels betona hans besatthet av fotboll och höga arbetsmoral, dels lyfta fram hans skicklighet på att bygga starka och sammansvetsade lag. Det finns säkert de som nickar igenkännande kring dessa egenskaper och menar att de påminner om en annan speciell manager i Chelsea, om än utan dennes kanske nedbrytande tendenser.

Klart är att Chelsea står inför ett förnyelsearbete, och att mycket handlar om att både bryta upp en gammal lagstruktur och gradvis bygga upp en ny. En manager som ska klara av det arbetet kan inte enbart vara tekniskt och taktiskt skicklig, utan måste också besitta både energi och drivkraft. Man brukar tala om eldsjälar eller entreprenörer – Conte passar den beskrivningen.

:::

Det är naturligtvis ett gynnsamt läge för Premier League-klubbarna vad gäller att rekrytera managers. Pep Guardiola har bestämt sig för Man City från och med nästa säsong. Det verkar ju inte otroligt att José Mourinho landar på Old Trafford. Antonio Conte ser ut att vara på väg till Chelsea.

De absolut bästa och största spelarna i världen har alltid och kommer i väldigt hög usträckning också fortsätta spela för Real Madrid, Barcelona, Bayern München och numer även PSG. Money talks även där, och i de tre första klubbarnas fall även kulturen.

Men om dessa fyra klubbar kan suga upp 50-60 av världens bästa spelare så kan de å andra sidan bara suga upp 3-4 av de bästa tränarna. Alla vill mäta sig med de bästa, och med Guardiola, Mourinho, Klopp, Conte med flera i Premier League så finns knappast någon större damm för världens bästa managers att simma i.

Det är inte minst därför som Chelsea är ett så intressant jobb för en manager som Antonio Conte. Och det är också det bestående värdet, även för de enskilda klubbarna, i att ligan som helhet håller hög kvalitet, är jämn och är konkurrenskraftig.

Helheten blir mer än bara summan av delarna.

Publicerad 2016-02-27 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons