Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Jürgen Klopp hoppas på en bra inledning, Manuel Pellegrini hoppas på en bra avslutning

Man kan självklart ha precis vilken uppfattning man än vill om Ligacupen. När timmarna kryper närmare avspark, när atmosfären börjar byggas upp runt och inne i Wembley, när spelarna gör sig redo i spelargången, när nationalsången sjungs för fulla halsar, och när bollen till sist sätts i rullning, just där och just då betyder den självklart allting både för Liverpool och för Man City.

Ligacupen som sådan kanske betyder mer för Liverpool än för Man City. Borta är den tid då Liverpool vann den här turneringen mer eller mindre varje år och efteråt kunde säga what’s next? En ligacuptitel skulle vara en tidig framgång för Jürgen Klopps lag. För Man City är Ligacupen självklart trevlig att vinna, men om säsongen inte för mer än så med sig blir det ändå svårt att betrakta den som helt lyckad.

Men blickar vi något framåt är Ligacupen lika viktig för båda. För Liverpool skulle det vara en positiv energikick och något som ger självförtroende inför kommande matcher både i ligan och i Europa League. Man City har å sin sida haft en väldigt skakig säsong, men att lyfta en titel tillsammans på Wembley kan svetsa samman laget inför säsongens slutspurt, både i ligan och i Champions League.

Båda klubbarna har dessutom viss historik i Ligacupen. Liverpool är naturligtvis cupens mesta vinnare och var mer eller mindre oslagbara i den i början av 1980-talet när man vann fyra år i rad. 1970-talet var annars Man Citys årtionde i Ligacupen med tre finaler och två vinster, varav den senare avgjordes genom Dennis Tuearts cykelspark 1976 i finalen mot Newcastle.

Liverpool och Man City har tagit sig till finalen på lite olika sätt. Båda lagen har självklart spelat fem matcher. På dessa fem matcher har Man City å sin sida gjort 17 mål, det vill säga fler än tre per match, och motståndet har aldrig varit sämre än Premier League-motstånd. Liverpool å andra sidan har bara mäktat med nio mål, och sex av dem kom i en enda match, mot Southampton i femte omgången.

Men på ett eller annat sätt brukar det kunna bli stor underhållning när Man City och Liverpool stöter på varandra, det brukar normalt sett kunna bli mer låst när Liverpool möter Man Utd, och det här är dessutom första gången de båda stora engelska klubbarna någonsin möter varandra i en cupfinal. Det är goda omen för att vi har en riktigt bra cupfinal framför oss.

Man City har utan tvekan varit den starkare klubben de senaste fem åren men har haft märkligt besvärligt just mot Liverpool. Flera gånger har man misslyckats med att vinna och vid ett antal tillfällen har man åkt på tämligen smärtsamma förluster. Inte minst som senast när en hyfsat nyanländ Jürgen Klopp fick se sitt Liverpool göra alla former av mos av Man City på Etihad, en match man till slut vann med 4-1 med mersmak.

Liverpools anfallstrio i den matchen var Adam Lallana, Philippe Coutinho och Roberto Firmino. Man undrar så klart om Jürgen Klopp är frestad att köra med samma uppställning i finalen, även om Daniel Sturridge nu faktiskt finns att tillgå. Jürgen Klopps höga och intensiva presspel har varit till rejält besvär för Manuel Pellegrini och på Etihad var Lallana, Coutinho och Firmino alla tre väldigt viktiga för detta spel.

Daniel Sturridge, den tidigare Man City-talangen, besitter måhända en högre kvalitet men kan visa sig mer användbar som impact-spelare från bänken i ett senare skede av matchen. På tal om tidigare spelare, Ligacupfinalen är så klart något av en vattendelare för Raheem Sterling, som ju lämnade Liverpool för Man City i somras efter stor bitterhet med motiveringen att han ville vinna titlar.

Ett sådant uttalande svider så klart i varje Liverpoolhjärta. Desto sötare skulle det alltså smaka för Liverpools supportrar om det visade sig vara just Liverpool, Sterlings gamla klubb, som satte stopp för Man City att vinna sin första, och kanske sin enda, titel den här säsongen. Motsatsen, att se Sterling lyfta bucklan mot sitt gamla lag, skulle säkert göra ont det med, i synnerhet om Sterling visar sig spela en avgörande roll i matchen.

För båda klubbarna handlar dagens final om en tro på framtiden. För Man City gäller det kanske mer specifikt för den här säsongen. För Liverpool och för Jürgen Klopp är det annorlunda. Liverpool har varit en klubb som alltmer har börjat tvivla på sig själva under senare år som man har fallit längre och längre nedåt i den engelska fotbollshierarkin. Klopp själv menar att detta tvivel måste bytas ut mot hopp och tillförsikt.

Få saker skulle kunna åstadkomma det snabbare än att vinna en cupfinal redan under Klopps första säsong, göra det på Wembley, och just mot Man City av alla möjliga motståndare. För Manuel Pellegrini handlar det förmodligen mer om att få en så bra avslutning på sin tid i Man City som möjligt. Det finns större saker för dem den här säsongen än Ligacupen, men en vunnen cupfinal är alltid något stort.

Och just idag är det störst av allt.

Publicerad 2016-02-28 kl 10:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons