Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Man Utds blekfeta verklighet är att framsteg har skett trots planen, inte tack vare planen

Det har varit en bra vecka och en halv i de rödare delarna av Manchester. Tre vinster, mot i tur och ordning Shrewsbury, Midtjylland och Arsenal, har fått humöret att svänga från deprimerad resignation blandad med ilska till något mer lättsam optimism.

Till och med Louis van Gaal själv verkar ha fått någon form av upprättelse bland Man Utd-fansen. Visst var hans svandyk vid sidlinjen ganska fånigt, till och med kanske olämpligt, men fansen uppskattade att van Gaal engagerade sig, visade känslor och slutade behandla varje match som ett teoretiskt seminarium.

Men på dagar av solsken följer oundvikligen regnrusk. Det vore självklart inte på något sätt okaraktäristiskt för den här säsongen om Man Utd efter triumfen mot Arsenal ser till att kasta sig själva allra längst ned i gropen igen genom att förlora hemma mot Watford.

ANNONS

Ungdomlig entusiasm kan inte hålla i sig för evigt utan att få ge plats också för en blekfet verklighet. Man möter inte alltid motstånd från League One, skakiga danskar eller ett håglöst Arsenal. Till sist träffar skiten fläkten igen och då kvarstår samma problem som plågat Man Utd säsongen igenom.

Det är en säsong av förhastade slutsatser. Ett exempel på sådana slutsatser skulle kunna vara att se Man Utds pågående ungdomsrevolution som något mer än vad det i själva verket, något som inte har varit planerat, utan något man blivit mer eller mindre tvingade till – om än med positiv effekt.

Sådant lämnar så klart fältet fritt för efterhandskonstruktioner. Louis van Gaal själv försökte till och med själv mer än insinuera att det hela var en medveten konsekvens av att ha en mindre spelartrupp, som många skulle beskriva som otillräcklig, att man därmed ger plats för unga spelare.

ANNONS

Ändå har han ägnat inte obetydliga delar av säsongen åt att beklaga sin egen otur att laget har varit så skadedrabbat. Det var knappast någon plan att alla dessa spelare skulle se ens någon minut den här säsongen. Och som om Alex Ferguson med sina större spelartrupper hade svårt att få fram ungdomar.

Spelmässigt har det sett bättre ut för Man Utd efter nyår, men taktiskt finns samma frågetecken kvar hur realpolitiskt van Gaal än försöker agera. Man Utds brister i spelartruppen återstår som en produkt av enastående felprioriteringar av van Gaal under snart två års tid, trots massor av pengar spenderade.

Man Utds strukturella problem har inte försvunnit. Klubben har tillsatt Nicky Butt som akademichef men arbetet att modernisera akademin har precis påbörjats. Många ser de många unga debutanterna i Man Utd som bevis på att akademin är i toppskick, men bristerna börjar märkas först om tre-fem år.

ANNONS

En övergång till ett kontinentalt system med sportchef eller director of football är alltjämt nödvändig. Ingen ny manager kommer vara kapabel att omfamna alla uppgifter som Alex Ferguson med ett kvarts sekels erfarenhet i ryggen gjort till sina. Klubbens VD ska fokusera på andra områden närmare sin kompetens.

Ligasäsongen är fortfarande körd för Man Utd, den enda återstående frågan är om man klarar av att spela sig in i Europa League. Europa League och FA-cupen är de enda återstående möjligheterna för Louis van Gaal att avsluta säsongen, och troligtvis sin tid i klubben, på ett positivt sätt. Båda är långsökta.

Varje återstående match under säsongen handlar till stor del om framtiden för laget. Så mycket av Man Utds klubbidentitet är sammanvävd i idén att ge unga spelare chansen, att det inte bara är möjligt att vinna med kids utan att det inte går att vinna utan kids.

ANNONS

Det är därför stämningen på Old Trafford har varit så positiv, på gränsen till euforisk, de senaste veckorna. För första gången den här säsongen börjar fansen nämligen se ett Man Utd de kan känna igen sig i. Även om det så skett mer av olycka än någon klok plan.

Gott så. Men problemen i nutid kvarstår, och kan inte sopas under mattan av drömmar om framtiden.

:::

Genom segern mot Liverpool i söndags vann inte Man City bara Ligacupen utan man gav sig själva också ett ökat hopp om en framgångsrik ligacomeback. Det hoppet har dock Liverpool chansen att sätta ett rejält krokben i maskineriet för bara tre dagar senare.

:::

Tuff bortamatch för Tottenham ikväll mot West Ham. Men förmodligen blev den lite lättare av att Leicester tappade poäng igår. Chansen att gå upp i ligaledning är en rejäl morot, samtidigt som pressen på vinst försvann från spelarnas axlar.

ANNONS

:::

Undrar om Arsenal någonsin har behövt vinna en match lika mycket som de behöver vinna kvällens match mot Swansea.

Publicerad 2016-03-02 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto