Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premier Leagues tio bästa defensiva mittfältare

Turen har kommit till mittfältarna. Men eftersom det är en pass stor skillnad mellan mittfältare med defensiva uppgifter och mittfältare med offensiva uppgifter så får det bli två olika listor för dessa. Det går helt enkelt inte att jämföra dem på något vettigt sätt, och diskussionen ges nästan alltid slagsida åt det offensiva hållet

Gränsdragningen mellan vad som är vad är ju inte på något sätt självklar att göra. I vissa fall är det så klart enkelt. Francis Coquelin är uppenbart en defensiv mittfältare, liksom Mesut Özil lika uppenbart är en offensiv mittfältare. För att ta ett exempel. Men hur kategoriserar man mellanlägen som exempelvis Yaya Touré, Santi Cazorla och Darren Fletcher?

ANNONS

Man får helt enkelt försöka se till vad de gör på planen, vad de har för relativ uppgift inom laget, och göra bästa möjliga bedömning utifrån detta.

Precis som med tidigare listor gäller att fokus huvudsakligen, men inte uteslutande, ligger på den här säsongen. Det handlar alltså om vilka som är bäst just nu, men det är inte en fråga som besvaras på ett intelligent sätt utan att ta hänsyn både till igår och imorgon – det vill säga titta bortom vad som annars riskerar vara föga mer än dagsform.

Och som vanligt, när jag gör sådana här listor, så är det att betrakta som objektiv sanning.

(10) Francis Coquelin, Arsenal

Dök upp på allvar på den stora scenen för ganska precis ett år sedan och lanserades omedelbart som en storstjärna av Arsenalfansen, även om det nog mest var i förtjusningen över att äntligen få se en genuint defensiv mittfältare göra skäl för sitt lönekuvert. Besitter ännu inte den pondus och auktoritet som hans föregångare i Arsenaltröjan hade men har ett bra positionsspel och är inte rädd för att ta smutsjobbet.

ANNONS

(9) Danny Drinkwater, Leicester

Andra namn i Leicester är de som först kommer på tal när Leicesters succé den här säsongen ska förklaras. Men bakom dessa smyger Drinkwater som med sina ständigt stabila insatser skapar utrymme för övriga spelare i Leicester att glänsa. Ett bra komplement till N’golo Kanté och har även en värdefull förmåga att följa upp Leicesters offensiva spel i en andra våg. Är heller inte rädd för att ta avslut från distans.

(8) Darren Fletcher, West Brom

Karriären såg ut att vara slut när han drabbades av en allvarlig magsjukdom, i synnerhet sedan han bedömdes som överflödig i Man Utd sedan Alex Ferguson lämnat klubben. Det kloka i det kan emellertid ifrågasättas, i synnerhet i efterhand, för Fletcher har fått ett nytt liv i West Brom där han har lyft lagets mittfält till en ny nivå. Fletcher är en spelartyp vars behov konsekvent underskattas av större klubbar.

ANNONS

(7) James Milner, Liverpool

Det är inte alldeles självklart att betrakta Milner vare sig som defensiv eller som offensivt mittfältare, vilket för all del säger mycket om hans mångsidighet på fotbollsplanen. Men man använder inte Milner först och främst för hans kreativa egenskaper utan för hans förmåga att bryta upp motståndarnas spel, vinna boll och sätta igång offensiva initiativ för andra spelare. Och just i det avseendet har han få övermän i Premier League.

(6) Mark Noble, West Ham

Dimitri Payet är den mittfältare i West Ham som onekligen drar till sig mest beröm och mest uppmärksamhet. Inte oförtjänt, men i dennes passningsskugga ska man heller inte undervärdera det lysande jobb i det tysta som Noble utför match efter match. Noble kombinerar ett bra positionsspel med ett konstruktivt passningsspel och är som bäst från en djupare position i planen varifrån han kan diktera matchtempot.

ANNONS

(5) Fernandinho, Man City

Det defensiva mittfältet är knappast Man Citys styrka, för att uttrycka det milt, men Fernandinho har visat inte minst under den här säsongen att han absolut besitter viktiga kvaliteter. Är bland de spelare som har varit mest givna i Manuel Pellegrinis lag det senaste året och bör rimligtvis också vara den centrala mittfältare som bör ha bäst chans att göra ett avtryck också i Pep Guardiolas Man City från och med nästa säsong.

(4) Eric Dier, Tottenham

Det är tämligen beundransvärt av en spelare som i första hand betraktas som en mittback när säsongen inleds att göra ett så konsekvent bra jobb som defensiv mittfältare. Diers stora förmåga som defensiv mittfältare är inte något enastående passningsspel men väl en god spelförståelse som gör att han ofta står rätt på planen, tvingar ut motståndarna mot mindre farliga områden och drar ned tempot i motståndarnas anfallsspel.

ANNONS

(3) N’golo Kanté, Leicester

Ett hyfsat okänt namn för de allra flesta när Leicester värvade honom i somras men ett drygt halvår senare känner alla till honom. Visar upp en stundtals vansinnig spelförståelse på planen, står rätt mest hela tiden och har en fantastisk förmåga att bryta upp motståndarnas passningsspel, vinna boll och på så vis ge Leicesters snabba offensiva spelare möjligheten att göra vad de gör bäst. Perfekt för ett lag som spelar som Leicester.

(2) Santi Cazorla, Arsenal

Arsene Wenger anklagas ofta, i alla fall av mig, för att vilja spela offensiva mittfältare på varenda position på planen. Man skulle kunna se Cazorla som ett exempel på detta men i just det fallet vore det dumt att klaga. Cazorla har den positionella disciplinen på planen att kunna komplettera Francis Coquelin samt kunna tillåta Mesut Özil att tämligen lättvindigt strunta i vidare defensiva åtaganden. Samtidigt som han besitter en otroligt bra passningsfot som är ett viktigt offensivt vapen för Arsenal. Hans skada har stått Arsenal dyrt den här säsongen.

ANNONS

(1) Mousa Dembélé, Tottenham

Dirigerar spelet och tempot föredömligt från Tottenhams centrala mittfält. Ger värdefullt stöd både åt den egna backlinjen samt understöd till den offensiva linjen och länkar ihop försvar och anfall på ett effektivt sätt i Tottenham. Har en väldigt stor om än förhållandevis anonym del i Tottenhams framgångar den här säsongen. Viktigt att Dembele återkommer från skada om Tottenham ska uppnå sina ambitioner den här säsongen.

:::

Bubblare:
Jack Cork, Swansea
Jordy Clasie, Southampton
Morgan Schneiderlin, Man Utd
James McCarthy, Everton
Gianni Imbula, Stoke

Publicerad 2016-03-03 kl 20:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto