Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kan Champions League-hymnen locka igång Chelseas tre råttor?

Peter Hyllman

Skulle PSG kunna vinna Premier League om de rent hypotetiskt hoppade över sundet? Ja, det är klart de skulle kunna det. Skulle PSG vinna Premier League? Det är väl i så fall ett betydligt mer osäkert svar på den frågan. Le Parisien experimenterade hur som helst med frågeställningen inför kvällens match och fick väl lite blandade svar på frågan.

Chelsea mot PSG alltså på Stamford Bridge ikväll. Tian i Premier League mot överlägsna ligaledarna i Frankrike. PSG tar med sig en 2-1-ledning från det första mötet. Det måste naturligtvis vägas in när Guus Hiddink på förhand beskriver PSG som favoriter ikväll. Ändå är det inte något helt dåligt resultat att spela på för Chelsea.

Men naturligtvis är det bättre för PSG – som dessutom är ett formidabelt fotbollslag, mer än väl kapabla att vinna matchen ikväll.

Den enkla slutsatsen från det första mötet är dock att skillnaderna mellan lagen knappast är så dramatiska som hypen ibland vill få oss att tro. PSG dominerade bollinnehavet, i synnerhet sedan Chelsea gjort sitt bortamål och länge hade 1-1 att spela på. Mätt i riktigt farliga målchanser kan dock Chelsea känna att de faktiskt hade kunnat ha ett ännu bättre resultat med sig att spela på.

Annons

Chelsea drabbades av nyheten att John Terry inte skulle hinna bli frisk nog att vara med i kvällens match. Jag vet inte om detta egentligen behöver vara någon nackdel. Terry borde rimligtvis vara lite matchrostig och Chelsea är kanske mer betjänta i den här matchen att spela med ett mittbackspar som gjort några matcher tillsammans på sistone.

Men Chelsea har inte råd att göra några enkla försvarsmisstag den här matchen.

På Parc des Princes var de stundtals sin egen främsta fiende. Man kan inte vika undan i muren som John Obi Mikel fick för sig att göra. Thibaut Courtois får ta på sig det andra målet, det ska inte Edinson Cavani kunna få in vid främre stolpen. Courtois har i själva verket stått för en del misstag på sistone, nu senast mot Stoke exempelvis – men måste göra en bra match.

Annars är de båda lagens stjärnanfallare i fokus. Både Diego Costa och Zlatan Ibrahimovic visade upp sina kvaliteter i den första matchen, men båda svarade också för några talande målmissar. Diego Costa har tagit på sig ett tämligen tydligt ledaransvar i Chelsea sedan nystarten mitt under säsongen, han måste ha en bra dag.

Annons

Och där är kanske den främsta skillnaden mellan Chelsea och PSG. Det franska superlaget har betydligt fler möjligheter att vinna även om Ibrahimovic inte är i toppslag. Angel Di Maria, Lucas Moura, Edinson Cavani – alla tre är formidabla fotbollsspelare. Deras motsvarigheter i Chelsea har knappast befunnit sig på samma nivå den här säsongen.

Undantaget är Willian som med ganska god marginal har varit Chelseas bästa spelare den här säsongen. Han har dessutom varit bra hela säsongen för Chelsea, även när laget i övrigt gick dåligt. Det är i sig ett styrketecken, Willian är inte någon medvindsspelare utan kan prestera också i motvind. Han kommer att ligga bakom mycket av Chelseas anfallsspel ikväll.

Det är en säsong av snabbt dragna slutsatser. En sådan slutsats är att Chelsea på något sätt låter sig beskrivas av sin tiondeplats i ligatabellen, till helt nyligen en lägre placering än så till och med. Det stämmer självklart inte. Chelsea är ett mer formidabelt fotbollslag än så, och kan på sin dag göra livet rejält jobbigt för vilket som helst motstånd. Nästa säsong kommer helt säkert leda oss fram till andra slutsatser än denna.

Annons

Den här säsongen handlar om att rädda vad som räddas kan. I ligaspelet kan inte Chelsea hoppas på något mer än att möjligen ta sig till Europa League. Då återstår FA-cupen som en möjlig titelchans, och så naturligtvis Champions League. Det är kanske osannolikt, åtminstone alldeles för tidigt, att tänka sig att Chelsea ska kunna vinna turneringen, men de vill helt säkert ha någon slags upprättelse.

Det får man inte om man åker ut i åttondelsfinal för andra säsongen i rad, mot samma motstånd dessutom. Chelsea kommer vara heltaggade och Stamford Bridge kommer vara elektrisk som arenan normalt är som mest just under europeiska cupkvällar. Det hör inte till vanligheterna för Chelsea att kunna spela på Stamford Bridge utan att vara favoriter, men ikväll kan de faktiskt göra det.

Det är PSG som måste vinna. Det är Zlatan Ibrahimovic som måste på allvar göra ett avtryck i Champions League någon gång. Den psykologin kan arbeta till Chelseas fördel.

Annons

När Chelseas säsong såg ut att sjunka fullständigt tidigare under säsongen var det framför allt tre råttor som fansen höll ansvariga. Två av dessa råttor, Diego Costa och Cesc Fabregas, rätt eller fel utpekade, har definitivt tagit sitt ansvar, höjt sina prestationer och sitt ansvar, beslutat sig för att rätta upp skeppet igen eller följa det ned i djupet – de har varit utmärkta sedan nyår.

Den tredje råttan gör fortfarande skäl för epitetet. Kan Eden Hazard ikväll till skillnad från i Paris fokusera mer på att han vill vinna mot PSG snarare än att han vill spela för PSG?!

Publicerad 2016-03-09 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto