Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Monstermatch i The Championship mellan Middlesbrough och Hull

Peter Hyllman

Fredagsfotboll. Från och med nästa säsong kommer vi få vänja oss vid det också i Premier League. Men än så länge är det alltjämt som det kanske borde fortsätta vara något som är förbehållet The Football League och, som ikväll, The Championship.

Jättematch på Riverside ikväll mellan Middlesbrough och Hull.

Båda de här klubbarna har haft sina respektive perioder där de har befunnit sig i toppen av tabellen och sett ut att vara på väg att springa iväg med serien och i praktiken säkra uppflyttning till Premier League. På sistone har dock båda klubbarna börjat sladda rejält.

Middlesbrough har bara vunnit fyra av sina senaste 13 ligamatcher, och man kommer till den här matchen med två raka förluster och inte ett enda mål framåt i bagaget. Från en bekväm serieledning befinner man sig nu sju poäng från Burnley på förstaplats, och har halkat ned till tredje plats.

Annons

Hull å sin sida såg ut att ta över när Middlesbrough började sladda men har i sin tur haft svårt att följa upp dessa resultat, möjligen på grund av ett stressat spelschema med bland annat två matcher mot Arsenal i FA-cupen. Det är en månad sedan laget senast vann i ligan.

Mest irriterande för Hull är att de två senaste matcherna på hemmaplan mot högst beskedligt motstånd har slutat oavgjort. Både Middlesbrough och Hull har haft svårt med målskyttet på senare tid, defensivt är båda lagen stabilt organiserade.

Steve Bruce sitter säkert som manager för Hull. Detsamma kan man verkligen inte säga om Aitor Karanka i Middlesbrough.

Det blev ett rejält tumult för en vecka sedan när Karanka stormade ut från ett möte med spelarna där han blivit rejält förbannad och anklagat dem för att inte vilja gå upp i Premier League, och hävt ur sig att han inte längre hade någon lust att vara deras tränare.

Annons

Ilska kan fylla sin funktion ibland men det finns också vissa gränser som helt enkelt inte är okej att passera. Middlesbrough var helt klart av uppfattningen att detta var över en sådan gräns, Karanka portades från träningsanläggningen och Steve Agnew, assisterande manager, ansvarade för laget under matchen mot Charlton.

Middlesbrough förlorade matchen med 0-2 och man kan undra om detta räddade Karankas jobb i klubben. För några dagar senare meddelades det att Karanka återtog sin roll i klubben.

Aitor Karanka är uppskattad i Middlesbrough men har samtidigt ett lite stingsligt förhållande både med spelare och supportrar. Man kan tänka sig att det kan ha gått rätt hett till på det där spelarmötet om det dessutom föranledde en sådan reaktion från Karanka.

Det ger intrycket av en manager som inte riktigt har kontroll över situationen och som brottas med stress över att behöva motsvara högt ställda förväntningar att Middlesbrough ska ta sig till Premier League. Förstulna kommentarer att laget föredrar att smyga bakom tabelltoppen pekar åt samma håll.

Annons

Det har också kommit en del märkliga utspel både mot spelare och fans. Ofta ifrågasätts spelarnas mentalitet. Supportrarna kan få sig en släng av sleven att de gärna förlorar bara laget spelar 4-4-2. Det är småsaker men som skapar en negativ stämning.

En manager under press försöker ofta reducera risk och osäkerhet också på planen genom att täta till laget taktiskt. Det här har blivit ett besvär för Middlesbrough där just offensiven brister. Taktiskt signaleras att spelarna har något att förlora snarare än att våga uttrycka sig själva och se uppflyttning som en positiv målbild.

Kanske är det också något speciellt för klubben. Middlesbrough har en viss historik av att kriga om uppflyttning fram till runt jul för att därefter falla samman under åren. Så var fallet båda säsongerna innan Aitor Karanka kom till klubben. Kanske sitter farhågan för detta i väggarna.

Annons

Både Hull och Middlesbrough har vid olika tillfällen under säsongen sett ut att vara givna för uppflyttning. Några månader senare och båda klubbarna håller på att tappa greppet till och med andraplatsen, där Brighton verkar ha hittat sin mojo igen och åtminstone tillfälligtvis har passerat dem i tabellen.

Med tio omgångar kvar av den ordinarie ligasäsongen är det alltså en otroligt viktig match både för Middlesbrough och Hull. Det lag som vinner kvällens match har en väldigt god chans på andraplatsen och automatisk uppflyttning. Det lag som förlorar får förmodligen ställa in sig på ett ovisst playoff.

Ingen vanlig fredagskväll i The Football League med andra ord, utan en riktig monstermatch.

Publicerad 2016-03-18 18:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto