Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gästblogg: Min drömelva - Man Utd

Peter Hyllman

Någon gång runt 2001-2002 så började jag på allvar följa Manchester United, jag fastnade för den anfallsglada fotbollen och för de egna spelarna som var fostrade i akademin. Sen var det givetvis Ferguson som hade en stor del i det hela, och hade inte United varit så framgångsrika som de var hade jag aldrig börjat följa dem.

Tillsammans med Liverpool är Manchester United Englands största klubb, de här två klubbarna har dominerat den engelska fotbollen på ett unikt sätt under olika perioder. I den här gästbloggen ska jag försöka ta ut den bästa United-elvan i historien. Uniteds storhetstider har sammanfallit under två tränare som båda blivit adlade för sina insatser för Manchester United, dessa herrar är Sir Matt Busby och Sir Alex Ferguson. Elvan som är uttagen består faktiskt endast av spelare som spelat under dessa två legendariska tränare.

Som vanligt med sådana här listor så är det en personlig uppfattning, det finns alltså inget rätt eller fel, däremot mer rätt och mer fel. Personligen har jag upplevt ungefär hälften av spelarna som tagits ut i det här laget, men känner att bilden inte blir rättvis om jag inte tar med gamla legendarer, så ni får rätta mig om jag har fel i mina analyser av gamla goda Youtube-klipp.

Annons

Målvakt: Peter Schmeichel. ”I don´t believe a better goalkeeper played the game. He is a giant figure in the history of Manchester United”- Sir Alex Ferguson. “The great Dane” var en levande vägg som Ferguson beskrev som “bargain of the century” när han värvades för kaffepengar 1991. Vägde 105 kg under sin aktiva karriär och hade specialsydda XXXL tröjor under matcherna, trots denna kroppshydda var han smidig som en puma och hade blixtsnabba reflexer. Schmeichel gjorde ofta räddningar som Ferguson beskrev som räddningar som ”han inte borde kunna göra”, bland annat vann han priset för ”Save of the decade” för sin räddning mot Newcastle 1997 som röstades fram av Premier Leagues-fans. Blev utsedd till världens bästa målvakt både 1992 och 1993, vann EM-guld med Danmark 1992 och avslutade sin karriär i Manchester United genom att vinna the Treble 1999. Avslutade sin aktiva karriär i Manchester City 2003 och en rolig fakta är att Schmeichel aldrig förlorade ett Manchester-derby i sin karriär, trots att han spelat för båda klubbarna.

Annons

Högerback: Gary Neville. ”If he was an inch taller he´d be the best centre half in Britain. He´s father is 6ft 2in-i´d check the milkman”-Sir Alex Ferguson. Den enda positionen där jag känner att konkurrensen inte är stenhård, så mitt val blev den stabile men ack så lojala Gary Neville. En spelare som alltid gav hela sitt hjärta för Manchester United, var en del  ”Fergie´s fledglings” som slog igenom med dunder och brak några år in på nittiotalet. G.Neville var en aggressiv spelare som var extremt professionell, han har uttalat sig om att han saknade den grundtalangen som exempelvis Giggs och Scholes hade vilket gjorde att han alltid behövde prestera på 100 %, annars skulle han inte platsa i United. Neville hade också det tveksamma nöjet att överlappa sina högeryttrar vilka under hans karriär var Beckham och Ronaldo, vilket får mig att tro att han är den back som överlappat mest i historien utan att få bollen. Rolig fakta om familjen Neville är att den sannerligen är framgångsrik inom sporter, hans far, med det briljanta namnet Neville Neville var en professionell cricket-spelare, hans bror Phil Neville som knappast behöver någon närmare presentation och sen hans syster Tracey Neville som varit professionell nätboll-spelare (en basket-lik sport).

Annons

Mittback: Nemanja Vidic. ”When I think of him as a footballer, Nemanja puts his head where other players are scared to put their feet. That’s Nemanja”-Robin Van Persie. Van Persies uttalande om Vidic kunde inte vara mer träffande, Vidic var en krigare utan rädsla för att skada sig. En stenhårt tacklande mittback som var majestätisk i luften samtidigt som han alltid spelade enkelt, var han under press spelade han bara utan bollen till inkast, något som jag saknar bland dagens backar som ska försöka lösa alla situationer. Kom till United i januari 2006 i vad som kan vara det bästa vinterfönstret i Uniteds historia då även Evra anlände. Vidic vann Premier League Player of the year två gånger i sin karriär, något endast Thierry Henry och Cristiano Ronaldo lyckats med tidigare, han var även med i årets lag fyra gånger under sina åtta hela säsonger i United. Hade en förmåga att göra extremt viktiga mål, framförallt med huvudet på hörnor, men blev aldrig samma spelare efter sin allvarliga skada 2011/2012. Vidic har även rekordet för flest röda kort mot en och samma motståndare, Uniteds värsta rivaler Liverpool, där en viss Fernando Torres var den enda som kunde få Vidic att se mänsklig ut.

Annons

Mittback: Bill Foulkes. ”I have untold affection for Bill Foulkes. We went through so much together”- Sir Bobby Charlton. Fyra på listan över flest matcher för Manchester United hittar vi Bill Foulkes, en av överlevarna från München-katastrofen som spenderade 20 år i United mellan 1950-1970. Var från början högerback men omskolades till mittback, var känd för sin stenhårda spelstil, sitt huvudspel och sin blick men även för sin fantastiska fysik. Sin oerhörda fysik fick han av att jobba i kolgruvan fem dagar i veckan samtidigt som han spelade för United de första åren. Det var först när han fick sin första och enda engelska landskamp 1954 som han slutade arbeta i kolgruvan, men han var en plikttrogen man vilket gjorde att han arbetade klart sitt skift i kolgruvan innan han seglade över till Belfast till landslagskollegorna. Gjorde nästan aldrig mål men nickade in det avgörande målet i Europacupsemin mot Real Madrid 1968 som tog United till final där han sedan var majestätisk när United som första engelska lag blev mästare i Europacupen (dåvarande Champions League. Foulkes undkom München-katastrofen i princip oskadd (fysiskt), den enda fysiska skada han ådrog sig var en flaska gin som han lagt på hyllan ovanför sig som träffade honom i bakhuvudet när olyckan skedde.

Annons

Vänsterback: Denis Irwin. “At Highbury in one game, he had a bad pass back in the last minute and (Dennis) Bergkamp came in and scored. After the game the press said: “You “must be disappointed in that pass back.” I said: “Well, one mistake in 10 years isn´t bad.” “He was an unbelievable player”. – Sir Alex Ferguson. Som Ferguson beskriver så var Irwin definitionen på en pålitlig spelare, han gjorde nästan aldrig en dålig match i United-tröjan. Hade en magisk frisparkfot och var även straffskytt under några år. Ferguson har beskrivit Irwin som den spelare som var mest värd pengarna ”pound for pound” (som även Gevez påtalade för ett tag sedan). Spelade över 500 matcher för United under sina tolv år i klubben och när han gjorde sin 500:e match för United så var det på St Patrick´s Day, passande för en irländare som han är.

Annons

Högerytter: Cristiano Ronaldo. ”Cristiano Ronaldo was the most gifted player I managed”- Sir Alex Ferguson. Med största sannolikhet den bästa fotbollsspelare som någonsin spelat I en United-tröja, kom som tanig 18-åring till United efter att ha snurrat upp O´Shea på läktaren i en vänskapsmatch och lämnade sex år senare efter att ha vunnit allt som gick att vinna och även blivit utsedd till världens bästa spelare. Offensivt kanske den mest fulländade fotbollsspelaren någonsin med två bra fötter, magisk teknik, huvudspel, frisparksskytt och straffskytt. Var den bästa spelaren när United efter några svaga år återkom till en ny storhetsperiod 2007-2009, gjorde makalösa 42 mål säsongen när United vann både CL och PL 2008. Blev utsedd till årets spelare två år på raken och var även med i årets lag fyra gånger under sina sex säsonger i United. Har fått sitt efternamn Ronaldo efter den förre skådespelaren och presidenten Ronald Reagan.

Annons

Central mittfältare: Paul Scholes. ”Out of everyone at Manchester United, I would pick out Scholes. He is the best midfielder of his generation.”-Pep Guardiola. “The ginger ninja” är av många fotbollsspelare ansedd som en av de bästa mittfältarna någonsin, världsstjärnor som Zidane och Xavi har avgudat honom. Scholes hade en unik förmåga att styra tempot och spelet under matchens gång, en magisk blick för spelet och passningar på över 50 meter satt klistrade på foten till medspelarna. Utöver det här hade han ett ruggigt skott, och hade en fantastisk förmåga att komma i en andra-våg in i straffområdet. Var precis som tidigare nämnt med Neville en del av ”Fergie´s fledglings” där han började som släpande anfallare innan han hittade sin roll på det centrala mittfältet där han tillsammans med Roy Keane bildade Uniteds bästa mittfältsduo-någonsin. Scholes precision i sina långa passningar var någon som G.Neville fick känna på när han tog en kisspaus vid några träd vid tränigsanläggningen, då Scholes brukade skjuta på honom från 50-60 meter för att sen blir jagad av en rasande Neville.

Annons

Central mittfältare: Duncan Edwards. ”Duncan Edwards is the one person who, even today, I really felt inferior to. I´ve never know anybody so gifted and strong and powerful with the presence that he had”-Sir Bobby Charlton. Det fanns en spelare bland “The Busby Babes” som det talades något alldeles extra om, den här spelaren var Duncan Edwards, av många ansedd som den mest talangfulla engelska spelaren genom tiderna. München-katastrofen 1958 skulle dock ta den då 21-åriga Edwards liv då han avled efter 15 dagar på sjukhuset efter kraschen. Edwards fysik var något extremt, tacklingarna stenhårda, ett fantastiskt driv i steget och han sköt lika bra med båda fötterna, var väldigt passningssäker spelare som även var riktigt stark i luftrummet. Han var ansedd som den kompletta mittfältaren, hur bra han hade blivit fick vi tyvärr aldrig veta, men alla som sett honom spela säger att han var ett unikum. När Duncan Edwards gjorde debut för Manchester United 1953 var en endast 16 år och 185 dagar gammal, vilket på den tiden var rekord för yngsta spelare i ligans historia.

Annons

Vänsterytter: George Best. ”George Best was the greatest player in the world”-Pele. Fotbollens första superstar var George Best. Han hade en teknik som världen tidigare inte hade skådat då han dansade igenom försvararna, men hans äventyr utanför planen gjorde honom minst lika känd då han festade hårt och hade ett stort intresse för kvinnor, och kvinnorna var minst lika intresserade av honom då han var ansedd som en av de snyggaste männen i världen. Utöver den bländade tekniken var han även extremt snabb med bollen och väldigt duktigt på att undvika de rena benbrytar-tacklingarna som motståndarna försökte sig på. Han var Uniteds bästa målskytt i ligan fem år på raken men hans festglada livsstil utanför planen började tillslut ta ut sin rätt då han först sa upp sig inte bara en utan två gånger för att ändra sig igen. Tillslut fick han dock sparken från United på grund av sitt beteende, endast 27 år gammal. Best kom efter det här aldrig tillbaka till fotbollen även om han spelade länge, utan harvade runt i diverse klubbar, fortfarande med stora problem utanför planen. Best sammanfattade nog sig själv bäst när han uttalade sig, ”Jag spenderade mycket pengar på dricka, tjejer och snabba bilar. Resten slösade jag upp”.

Annons

Anfallare: Eric Cantona. ”I see the world become so uniform. Everybody has to be the same. I like people who are different.” -Eric Cantona. Om det finns en spelare som verkligen varit annorlunda för Manchester United så är det Cantona. Värvades från värsta rivalerna Leeds och var den sista pusselbiten för Manchester United så de kunde börja vinna ligan och starta sin dominans av den engelska ligan, igen. 64 mål på 143 ligamatcher är väl ingen statistik för en forward att skryta allt för mycket med, men Cantona var så mycket mer än bara mål. Bländade teknik, grym blick för spelet, straffspecialist och en fantastisk förmåga att göra avgörande och viktiga mål. Cantonas spel var en show som lätt kunde gå över styr på grund av hans hetsiga temperament, blev avstängd åtta månader från all fotboll efter en kung-fu spark på en Palace-supporter, vilket bara gjorde Cantona mer mytomspunnen. Frågan är dock inte om Cantonas största bidrag till Manchester United på lång sikt inte skedde under själva matcherna? Man talar om att han satte den höga standarden som senare kom att förknippas med Manchester United under deras framgångsera, saker som att komma lite tidigare eller stanna kvar lite extra på träningen för att bli ännu bättre. Av många ansedd som den störste spelaren genom tiderna i United trots att han bara spenderade 5 år i klubben.

Annons

Anfallare: Ruud van Nistelrooy. ”He is a great goalscorer, but a poor footballer”-Johan Cruyff. Det här något bittra citat sammanfattar van Nilstelrooys fotbollskarriär, den handlade enbart om mål, och då särskilt innanför straffområdet. Av hans 150 mål för Manchester United (på 219 matcher) gjordes 149 stycken innanför straffområdet. Hade en unik förmåga att alltid stå på rätt plats i straffområdet, fysiskt stark spelare som även kunde göra mål på många olika sätt, så länge det är innanför straffområdet som sagt. Smällde in sanslösa 44 mål på en säsong(02/03) för United när han var som bäst, varav 14 mål i CL på 11 matcher. Fick mot slutet av sin United-karriär alltmer problem med skador och i samband med det här kom en längtan av att spela i Real innan han passerat sin zenit. Det här ledde till att han mer eller mindre bråkade sig ifrån Manchester United och fick sin vilja igenom om att gå till Real Madrid där han vann skytteligan under sin första säsong. En personlig favorit eftersom van Nistelrooy var en bidragande orsak till att jag fastnade för Manchester United.

Annons

Andra spelare som förtjänar ett omnämnande: Evra, Rio Ferdinand, B.Charlton, Robson, Keane, Giggs, Law och Rooney.

Vem är glömd? Vem förtjänar inte att vara med?

Av: Pipp0

Publicerad 2016-03-21 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto