Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

AFC Wimbledon har bytt privata pirater mot politikens småpåvar

Påskhelgen rullar vidare och så gör även fotbollen i League One respektive League Two. Annandagen ger oss i stort sett fulla omgångar i båda dessa divisioner och naturligtvis även i National League, divisionerna direkt under Football League.

Under tidig eftermiddag möts AFC Wimbledon och Portsmouth i League Two på Kingsmeadow, Wimbledons nuvarande hemmaarena. Det är ett spännande möte runt playoff-strecket i League Two, mellan två klubbar vars historia båda till stor del om än på olika sätt har befunnit sig högre upp i det engelska seriesystemet, dit båda klubbarna nu söker sig tillbaka.

ANNONS

Det är två klubbar med mycket gemensamt. AFC Wimbledon, startad och alltjämt ägd och driven av klubbens supportrar, uppstod ur askorna från den klubb som var Wimbledon FC, men som nesligen togs ifrån dem och flyttades till Milton Keynes och blev MK Dons. Återtåget uppåt i seriesystemet har så här långt tagit dem tillbaka till League Two.

Portsmouth snubblade rätt utför det engelska fotbollsstupet efter sin skrällbetonade seger i FA-cupen 2008. Fallet, till stor del en produkt av inkompetenta och finansiellt oansvariga ägare, bromsades upp i League Two sedan supportrarna tagit både saken och klubben i egna händer. Portsmouth har till sist stabiliserats och ser framtiden an med tillförsikt.

Allt är dock inte rosor och solsken för AFC Wimbledon. Deras planer på att bygga en ny arena för klubben på en nedgången men tillgänglig yta i deras kvarter i Londons sydvästra delar hade blivit enhälligt godkänd av den lokala kommunstyrelsen, vilket dock inte förhindrade Boris Johnson, Londons borgmästare, att slänga en rejäl näve grus i maskineriet.

ANNONS

Johnson lade helt enkelt in sitt veto mot Mertons kommunstyrelses beslut och tvingar därmed AFC Wimbledon att börja om sin ansökningsprocess, som redan har tagit flera år, men som den här gången ska behandlas av borgmästarens egna kansli. Ett kansli vars egna planerare varit delaktiga i klubbens planer sedan tidigare utan att ha några invändningar.

Det framstår alltså som ett både unikt och helt ensidigt beslut av Boris Johnson själv, vilket möjligen kan förklaras med politiska motiv. Genom att bromsa upp projektet kan han undvika bråk och missnöje bland konservativa väljare i det distrikt där arenan är tänkt att vara placerad, där det också är tänkt att hållas val i maj.

Slutsatsen är på sitt sätt bedrövande. De riktigt stora engelska klubbarna riskerar utsättas för nyckfullt eller inkompetent beteende från sina privata ägare. De flesta supporterkontrollerade klubbar i England har bildats eller omformats just för att komma ifrån en sådan situation. AFC Wimbledon och Portsmouth är båda exempel på just detta.

ANNONS

Som liten, supporterkontrollerad klubb är man å andra sidan i betydligt större utsträckning utlämnad åt politiska beslutsfattares motsvarande nyckfullhet och inkompetens. Och dem är desto svårare att undvika.

:::

Riktigt trist besked för Jack Butland som med en fraktur på vristen blir borta i tre månader och därmed sägs missa EM.

:::

Zlatan Ibrahimovic till Premier League? Gårdagens underhållande presskonferens gav ytterligare bränsle åt brasan som sänder röksignaler att det blir Premier League för Zlatan från och med nästa säsong.

Vilken klubb är då aktuell? Den frågan försökte jag bena ut redan i den här bloggen för en dryg månad sedan.

Förändringar sedan dess… Möjligen får man öka chanserna på att Ibrahimovic över huvud taget kommer till Premier League till cirka 60%. Själv anser jag alltjämt att Man Utd och Chelsea är de klart mest troliga alternativen.

Champions League tror jag inte kommer spela in i ett eventuellt beslut. I så fall hade han rimligtvis blivit kvar i PSG.

Publicerad 2016-03-28 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto