Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Fem frågor inför EM som England letar svar på mot Holland

Succé i lördags när England besegrade Tyskland. Ikväll tar man emot Holland hemma på Wembley. Holland, den kanske enda stora fotbollsnation i Europa med större problem än England för närvarande. Det krävs något alldeles extra för en nation som Holland att missa ett EM till vilket i stort sett fler länder kvalificerar sig än åker ur i kvalet.

Vi kan räkna med ganska många förändringar i den engelska startelvan jämfört med den som startade mot Tyskland. Dels får man anta att Roy Hodgson vill pröva så många spelare som möjligt. Dels gäller det att hålla sig väl med klubbarna som helt säkert inte vill se sina spelare köra två tuffa landskamper så här mot slutet av säsongen.

ANNONS

Träningslandskamper av det här slaget handlar till stor del om att försöka hitta svar på de frågor som alltjämt är öppna inför mästerskapet. Det är inget som säger att man kommer hitta några definitiva svar på dessa frågor, men på något sätt måste man ändå försöka experimentera sig fram till sitt svar. Några frågor som är aktuella just nu och inför kvällen är följande:

Vilken roll kommer Wayne Rooney spela i EM?

Rooney har varit ifrågasatt under en längre tid, delvis med all rätt sett till dennes säsong i klubblaget. Det var alltså väldigt förutsägbart att den snabba och oundvikliga reaktionen på Englands vändning mot Tyskland blev att det på något sätt visade att Rooney inte hade något i en startelva att göra.

Det är inte nödvändigtvis någon särskilt rationell reaktion. Den missar för det första att England faktiskt hamnade i ett 0-2-underläge de första 60 minuterna då anfallet knappast var särskilt effektivt. För det andra är det knappast något som säger att Englands upphämtning inte hade hänt med Rooney på planen.

ANNONS

Reaktionen är heller inte särskilt realistisk. Givet att Rooney är hel och frisk så kommer Roy Hodgson utan tvekan ta med honom i EM-truppen, och i och med att han är kapten kommer han ingå i startelvan. Rooney är dessutom inte en spelare som är bra på bänken eller bra på att komma in från bänken.

Hodgson uttryckte sig lite kryptiskt på den senaste presskonferensen då han sa att Rooney kommer med i EM-truppen som kapten och för att kämpa för sin plats i startelvan. Jag tror inte Hodgson tänker sig en kapten som inte är tänkt att spela.

Vad kan Fraser Forster bidra med?

Det känns ganska säkert att Roy Hodgsons ursprungsplan var att Joe Hart är Englands ordinarie målvakt och att ersättaren för denne i första hand är Jack Butland. Så bröt Butland foten mot Tyskland och missar EM, och Hart är inte precis immun mot skadebesvär han heller.

Forster lär stå ikväll mot Holland. Hans roll i den engelska EM-truppen blev i och med Butlands skada betydligt mer framskjuten. Det hade inte oroat många för någon månad sedan när Forster gjorde flera matcher i rad utan att släppa in mål alls. Då sågs han av många som Englands naturliga förstamålvakt.

ANNONS

Men sviten bröts och Forster har sedan dess istället stått för några tämligen uppseendeväckande misstag. Trygghet och pålitlighet är två värdefulla egenskaper hos alla målvakter och det är upp till Forster att demonstrera mot Holland att han kan visa upp dessa i en engelsk landslagströja.

Finns det plats för Daniel Sturridge?

Om vi kan ta med oss något från matchen mot Tyskland så är det att Harry Kane och Jamie Vardy båda två är helt givna i Englands EM-trupp, det är inte spelare man ställer åt sidan. Wayne Rooney är också given, om än av till stor del andra skäl.

Därmed återstår en eller i mesta möjliga mån två anfallarplatser i Englands EM-trupp. Om dessa platser krigar i huvudsak Theo Walcott, Danny Welbeck och Daniel Sturridge. Vi vet att Roy Hodgson gillar Walcott så vi kan vara ganska säkra på att han har en EM-biljett.

Hodgson välkomnade Sturridge tillbaka till den engelska landslagstruppen efter, som han sa, ett långt uppehåll. Det låter trevligt så klart, men också misstänkt som en hint om att detta långa uppehåll förmodligen ligger Sturridge till last gällande Hodgsons kommande EM-planer.

ANNONS

Daniel Sturridge behöver svara för en tämligen imponerande insats mot Holland ikväll för att övertyga Roy Hodgson.

Hur formeras Englands backlinje?

I den oväntade glädjen kring Englands vinst mot Tyskland vore det lätt att glömma bort allt som såg mindre bra ut. Englands backlinje var i grova drag bedrövlig mot Tyskland och två mål i baken hade lätt kunnat vara fler om tillfälligheterna hade velat annorlunda.

Gary Cahill och Nathaniel Clyne i synnerhet hade stora besvär. Roy Hodgson nämnde inför kvällens match att startelvan skulle vara förändrad men exakt hur stora förändringar som skulle göras återstod att se. Om backlinjen förblir oförändrad efter dess insats mot Tyskland så tror jag vi kan vara helt säkra på att Hodgson har bestämt sig för dess utseende också i EM.

Chris Smalling borde bli kvar i startelvan. Det vore dock intressant att se honom tillsammans med John Stones i en landskamp innan de riktiga EM-förberedelserna skall till att börja. Rimligtvis borde Hodgson även pröva Kyle Walker på högerbacken.

ANNONS

Vem spelar bredvid Eric Dier?

En positiv erfarenhet från matchen mot Tyskland var att Dier, liksom i Tottenham, fungerar alldeles utmärkt som defensiv mittfältare som skydd framför den egna backlinjen. Mer öppet är i så fall vem som tar den centrala mittfältsplatsen bredvid honom.

Jordan Henderson spelade bredvid honom mot Tyskland och gjorde väl det bra utan att glänsa. Det var tämligen lätt att utläsa av Roy Hodgsons kommentar att Mark Noble absolut inte är aktuell men det innebär inte att det inte finns andra aspiranter på den här platsen.

Danny Drinkwater har utan något som helst tvivel haft en bättre säsong än vad Henderson har haft, och Drinkwater sägs också få speltid ikväll. En annan spelare som skulle kunna vara aktuell på den här platsen är kvällens kapten, James Milner. Det är också en plats Dele Alli kan vara effektiv på.

Publicerad 2016-03-29 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto