Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Changing of the Garde: Aston Villa måste göra total omstart i The Championship

Som det har viskats om under några veckor så bekräftades det till sist under gårdagen att Aston Villa och Remi Garde går skilda vägar. Fem månader blev det alltså i klubben för den manager som var tänkt att vara en långsiktig nystart för en desperat underpresterande engelsk fotbollsklubb.

Redan där var det kanske feltänkt från första början av Aston Villa i beslutet att anställa Remi Garde. Vad man i första hand behövde där i början av november var förmodligen inte den långsiktiga klubbarkitekten, utan snarare en quick and dirty krisfixare.

Aston Villa behövde The Wolf.

Någon sådan planeringsvirtuos var det knappast som låg bakom Aston Villas tämligen fjantiga taktik att släppa nyheten om Gardes avsked från klubben mitt under landskampen mellan England och Holland. Resonemanget liknar lite ”take out the trash day”, man hoppas väl att beslutet därmed ska ges mindre uppmärksamhet än annars, vilket i denna tid med internet och sociala medier självklart är förbluffande naivt.

ANNONS

När Remi Garde anställdes var hans offentliga inställning att han skulle bli kvar i Aston Villa även om klubben åkte ned i The Championship. Så blev det alltså inte, och en anledning till det sägs vara ett missnöje från Gardes sida att klubben inte investerade en krona i spelartruppen i januari.

Det är självklart något som Aston Villas klubbledning kan kritiseras för, allra helst om man hade gjort formella utfästelser till Garde att det skulle spenderas i januari. Samtidigt kan man så klart tänka sig att det fanns goda skäl för Aston Villas klubbledning att få kalla fötter och hålla i plånboken.

Den enkla omständigheten är ju att Remi Garde inte alls lyckades i Aston Villa, vilket också blev tydligt tämligen omgående. Det började oväntat bra med en poäng och remi mot Man City hemma på Villa Park, men efter det blev lagets resultat egentligen inte bättre än vad de varit tidigare under Tim Sherwood.

ANNONS

Kanske hade Garde behövt påvisa en konkret förbättring för att övertyga Aston Villas klubbledning att det var värt att spendera pengar i januari. Nu kan man läsa situationen som att klubbledningen gjorde bedömningen att nedflyttning var oundviklig och att man då inte hade någon lust att slänga bra pengar efter dåliga.

Det kan så klart anklagas för att vara en defaitistisk hållning av en klubbledning men icke desto mindre, i det här fallet, realistisk. Med Remi Garde som manager lyckades Aston Villa bara vinna två matcher av 20, klubbens sämsta vinstfacit under hela Premier League-eran.

Uppgiven var minst sagt också Remi Garde själv, som under våren hittills har tränat hårt på sin likgiltiga armarna i kors, se bistert cool ut när skiten träffar fläkten-pose. Någon större energi från sin manager har Aston Villas spelare knappast haft, ett lag som sett både ledarlöst och lealöst ut på planen.

ANNONS

Aston Villa åker ur Premier League. Det blir alltså The Championship för Aston Villa från och med nästa säsong. Det är om inte teoretiskt klart så mer eller mindre en praktisk garanti. Inget kan förhindra det och för Aston Villa handlar resten av den här säsongen bara om att spela av den.

Det är framtiden Aston Villa nu måste rikta in sig på. Ambitionen för en av Englands största klubbar måste naturligtvis vara att omedelbart ta sig tillbaka till Premier League, men den uppgiften är betydligt lättare sagd än gjord. Om Aston Villa fortsätter i samma hjulspår är uppgiften omöjlig.

Bakom kulisserna sker dock ett positivt förnyelsearbete inom klubben. Under våren har Aston Villa börjat omforma sin styrelse. Tom Fox och Hendrik Almstadt, VD och sportchef, har båda lämnat Aston Villa. Steve Hollis är klubbens nye styrelseordförande och han har hämtat in nya namn till klubbledningen såsom David Bernstein, tidigare FA:s ordförande, och Adrian Bevington, även han med stor erfarenhet från FA.

ANNONS

Deras första uppgift blir att kallt och konkret analysera orsakerna bakom Aston Villas brister både den här säsongen och under tidigare säsonger. Utifrån denna analys måste en tydlig plan för kommande säsong formuleras. Först när denna plan finns på plats bör det vara aktuellt för Aston Villa att bestämma sig för vem som blir deras nye manager med uppgift att förvandla planen till verklighet.

Aston Villa har nu en tämligen lång sekvens av dåligt researchade anställningar till managerposten, antingen genom att man felbedömt dennes personliga egenskaper eller helt enkelt inte utgått från klubbens faktiska behov vid valet av manager. Den här gången, om de snabbt vill ta sig tillbaka till Premier League, har de inte råd med några misstag. Den här gången måste det bli rätt.

So, pretty please… with sugar on top. Get it right this time!

ANNONS
Publicerad 2016-03-30 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto