Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premier League inför straffavgift för supportrar som lämnar matcher i förtid

Det har blivit en allt tydligare form av protest på engelska fotbollsarenor att lämna matchen i förtid. I vissa fall i missnöje över hur det egna laget spelar. I andra fall som en form av organiserad protest mot olika klubbars beslut. Andra gånger av enbart praktiska skäl för att slippa trafikträngseln efter matchen.

Det är ett beteende som fått flera klubbar och managers att reagera negativt. Premier League har därför helt nyligen fattat ett beslut som går ut på att avgiftsbelägga de supportrar som lämnar matchen i förtid.

Det preliminära beslutet innebär att varje besökare som lämnar matchen innan domaren har blåst av den tvingas betala ytterligare £5, en summa som antingen betalas kontant på plats eller debiteras i efterhand för säsongkortsinnehavare. Premier League hoppas att beloppet är tillräckligt för att få folk att stanna kvar hela matchen.

ANNONS

En avgift om £50 för de som lämnade redan innan eller under halvtid diskuterades också, men sköts på framtiden då underhållningsvärdet under just den första halvleken i nuläget är så osäkert på vissa arenor. Framför allt sägs det att Man Utd var tveksamma till det moraliskt rättfärdiga med ett sådant beslut.

Flera supporterorganisationer har varit öppet kritiska under dagen. Flera menar att det är fel att bestraffa supportrar för lagets tillkortakommanden och att rätten att lämna arenan i protest är en viktig form av yttrandefrihet.

Många menar också att beslutet riskerar leda till att färre går på matcher över huvud taget, och att beslutet är ännu ett exempel på hur fotbollens giriga ägare och verklighetsfrånvända byråkrater ser med förakt på supportrarna som ett slags boskap. “Framför allt drabbar beslutet de fattiga supportrarna, de som redan inte har råd att gå på några matcher”, menar en talesman.

ANNONS

Carmela Soprano, PR-chefen för supporterorganisationen We Only Sing When We’re Winning!, såg å andra sidan hur beslutet öppnade upp för nya avgiftsförslag under kommande år, såsom en straffavgift för de supportrar som inte aktivt deltog i sånger och ramsor, kanske också för de som visade sig inte vara bekanta med texten.

Beslutet väntas träda i kraft från och med säsongen 2016-17.

Flera supporterorganisationer har sagt sig beredda att protestera mot beslutet, men säger sig först behöva hitta en ny form av protest då de inte längre vet om de har råd med beprövade metoden att organiserat lämna arenorna.

“Det är typiskt ett girigt Premier League, som drar in flera miljarder på de nya TV-avtalen, att inte ens kunna vara med och finansiera våra protester mot dem!”, hävdar en representant.

ANNONS
Publicerad 2016-04-01 kl 14:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto