Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Man City spelar för semifinal och en värdig avslutning åt Manuel Pellegrini

Om vi skulle tro Yaya Tourés agent Dimitri Seluk så vore Man Citys spelare och ledare mer eller mindre ointresserade av att vinna fotbollsmatcher längre sedan Man City meddelat att Pep Guardiola tar över klubben från och med nästa säsong. Varför skulle de bry sig, frågar sig Seluk retoriskt, om de ändå inte ska vara kvar i klubben nästa säsong?!

(En fullkomligt vansinnig bredsida för övrigt.)

Nu har självklart Seluk sina anledningar att säga vad han säger, och hans resonemang är inte precis klockrena. Är det verkligen så att alla spelare är omotiverade för att de inte är kvar nästa säsong, är det inte snarare så att flertalet borde vara motiverade att bevisa för klubben och för sin blivande tränare varför de ska vara kvar?!

ANNONS

Är det inte i själva verket så att det möjligen är specifikt Yaya Touré som inte är motiverad då han kanske på goda grunder känner på sig att han själv förmodligen inte är kvar i Man City nästa säsong?

Man Citys resultat har varit hopplöst ojämna under vårsäsongen. Något som resulterat i att Man City gått från titelstrid till kamp om Champions League-platser. Det har varit frestande att skylla detta förfall just på vetskapen att Pellegrini kommer lämna Man City efter säsongen. Samtidigt presterade Man City svaga resultat också tidigare.

Även om ligaspelet kanske inte förmår väcka den största entusiasmen bland Man Citys spelare och ledare, så är det klart att Champions League verkar kunna göra det. Man City har aldrig tidigare tagit sig förbi åttondelsfinalerna i turneringen och i Champions League har Man City alltjämt en möjlighet att göra Manuel Pellegrinis sista säsong till en bra säsong.

ANNONS

Genom Champions Leagues historia har ett lag som spelat 2-2 i första matchen på bortaplan också gått vidare fyra av fem gånger. Statistiskt är det alltså ett fördelaktigt läge Man City har skaffat sig mot PSG. Men det är ingen särskilt lätt uppgift Man City har framför sig. PSG är naturligtvis fullt kapabla att vinna på Etihad ikväll.

Första matchen blev en öppen och svängig historia. Både Man City och PSG är två bristfälliga lagbyggen och demonstrerade detta med all önskvärd tydlighet på Parc des Princes. Laurent Blanc bedyrade i efterhand lite väl entusiastiskt att PSG egentligen borde ha vunnit matchen, i själva verket hade de lika gärna kunnat förlora den.

För båda lagen är anfall bästa försvar, då inget av lagen ger intryck av att ha särskilt trygg defensiv. Båda lagen har dock väldigt hög kvalitet i offensiv riktning av planen. Det lag som alltså förmår göra lägst antal misstag defensivt ikväll har med andra ord en fördel.

ANNONS

Taktiskt sett hittade Man City en bra balans i det första mötet med PSG. Det är talande att Yaya Touré inte ingår i denna balans. Fernando och Fernandinho hade i uppgift att skydda sin backlinje på centralt mittfält samtidigt som man släppte loss fyra spelare i anfallsspelet. Balansen blev bra, även om de individuella misstagen undergrävde Man Citys arbete.

Blaise Matuidi är avstängd för PSG, vilket är en klar försvagning för dem. Att David Luiz också är avstängd är en mer öppen fråga om det är till fördel eller nackdel för PSG.

Manuel Pellegrini menar att Man City måste spela för att vinna matchen och att de förmodligen förlorar den om de försöker spela 0-0, något som helt säkert stämmer. Pellegrini menar också att tidigare matcher under säsongen nu är betydelselösa, vilket kan stämma sett till att det trots allt är Champions League, vilket är matcher med sin egna dynamik.

ANNONS

Ändå borde det vara lite oroande för Man City hur svårt de har haft mot likvärdigt motstånd under säsongen. De är bäst i Premier League mot motstånd i tabellens nedre tredjedel men samtidigt sämst i topplagens interna tabell under säsongen. Mot Juventus förlorade de både hemma och borta. Kan de ändra mönster mot PSG?

Lyckas man är Man City i semifinal i Champions League, vilket definitivt är detta nya Man Citys största framgång på den europeiska scenen. Det skulle garantera att Manuel Pellegrinis sista säsong med Man City åtminstone blir en bra avslutning på en managertid som trots allt medfört en ligatitel och två Ligacupvinster till Man City, och ett sista steg framåt för den manager som blev först med att ta Man City till slutspel i Champions League.

Manuel Pellegrini har sina brister som tränare men har skött sin managerroll i Man City med värdighet i både framgång och motgång. Om Man City tar sig till semifinal garanterar det Manuel Pellegrini en värdig avslutning där han kan lämna klubben med högt huvud. Och med möjligheten att ta sitt Man City hela vägen till en Champions League-final.

ANNONS

Det är han värd.

Publicerad 2016-04-12 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto