Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kan FA-cupen rädda Louis van Gaals jobb eller sätta sista spiken i hans kista?

En populär del i mytbildningen runt Alex Ferguson är att han i början av 1990 var på väg att få sparken men räddades kvar på jobbet av ett mål av Mark Robins som gjorde att Man Utd vann en FA-cupmatch på bortaplan mot Nottingham Forest. Den säsongen skulle avslutas med att Ferguson vann FA-cupen, sin första titel med Man Utd.

Kan det vara så att en annan FA-cupmatch på bortaplan kan rädda också Louis van Gaals jobb i Man Utd? Klockan har ju klämtat för van Gaal mest hela säsongen men en vinst mot West Ham ikväll och chanserna är rätt goda att säsongen faktiskt kan avslutas med en FA-cupseger, vilket i så fall vore van Gaals första titel med Man Utd.

ANNONS

Det är så klart lite svårt att veta exakt vad som kommer hända med managerposten i Man Utd på lite längre sikt, även om det inte saknas alternativ. På kort sikt skulle en vinst mot West Ham helt klart ge Louis van Gaal ytterligare tid på sitt jobb. Vi kan nämligen vara helt säkra på att inget kommer meddelas från klubben så länge FA-cupen är vid liv och kampen om fjärdeplatsen i ligan pågår.

Att ett omspel i sjätte omgången av FA-cupen kan komma att definiera Man Utds säsong, som några uttrycker det, snarare än en avgörande ligamatch i titelstriden eller en match i Champions Leagues slutspel, säger självklart det mesta om den riktning som Louis van Gaals ledarskap har tagit Man Utd. Det går åt fel håll.

Sådan verkar även uppfattningen vara i omklädningsrummet. Rapporter efter matchen mot Tottenham talar om hårda ord och upprörda känslor mellan spelare å ena sidan och Louis van Gaal å andra sidan. Det har redan sagts mycket om Man Utds spelsätt under säsongen, sammanhängande med detta är självklart lagets totala brist på spelglädje och självförtroende.

ANNONS

Det har fått vissa uppenbara konsekvenser. Man Utd är förhållandevis svaga på att försvara ledningar en hel match, där man tidigare har tenderat att vinna matcher i slutminuterna tappar man nu istället oroväckande många. Och Man Utd tenderar att rasa samman i motgång, vilket inte minst helgens match mot Tottenham demonstrerade.

Slutsatsen inför kvällens match mot West Ham är därför ganska enkel. Tar West Ham ledningen i den här matchen har de väldigt goda möjligheter att vinna den eftersom Man Utd förmodligen inte kommer kunda vända matchen. Ska Man Utd komma ifrån Boleyn Ground med en seger och en semifinalplats gör de nog bäst i att inte hamna i underläge.

Nu finns det så klart två olika sätt att försöka åstadkomma detta. Antingen att försöka undvika att släppa in mål. Eller att satsa framåt och själva försöka göra mål. Vi kan vara helt säkra på vad som är Louis van Gaals ansats. Och vi kan vara förhållandevis övertygade om att detta troligtvis kommer få rätt precis motsatt effekt.

ANNONS

Räcker en FA-cuptitel för att rädda Louis van Gaal kvar på jobbet? Det borde inte rimligtvis vara så, men i och med att det verkar råda delade meningar i Man Utds klubbhierarki om vem som skulle vara en lämplig ersättare till van Gaal, och då Edward Woodward kan se det som en personlig prestigeförlust att ge van Gaal sparken, så går inte riktigt att utesluta att det blir så.

Vill man som Man Utd-supporter vinna FA-cuptiteln om man samtidigt vet att det innebär att Louis van Gaal blir kvar som manager? Ja, absolut. Om Man Utds klubbledning är så kortsynta att de fattar ett sådant beslut på så lösa grunder så har de i så fall just precis den manager de också förtjänar. Även om det i så fall inte vore den klubbledning som fansen förtjänar.

West Ham saknar å sin sida varken spelglädje eller självförtroende. Något inte minst helgens match mot Arsenal visade. Ikväll kan de skjuta sig själva till Wembley och en FA-cupsemifinal mot Everton. De vet att de är duktiga på att behålla ledningar och de vet numer att de är väl så kapabla att hämta upp ett underläge.

ANNONS

Man Utd får betraktas som nederlagstippade. Liksom man var 1990 mot Nottingham Forest.

Publicerad 2016-04-13 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto