Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Psykologin talar till Liverpools fördel på Anfield

En av den här europeiska säsongens tråkigare händelser var när Tottenham, fem poäng efter ligaledarna Leicester, väljer att rotera bort över halva laget mot Dortmund i åttondelsfinalen i Europa League, och således prioritera bort Europa League för ligan. Ett fenomen vi sett både i engelsk och italiensk fotboll men inte alls i tysk och spansk fotboll.

Vilket vi fick ett tydligt bevis på i helgen när Dortmund, fem poäng efter ligaledarna Bayern München, väljer att vila och spara många spelare i ett tungt Ruhrderby mot Schalke på bortaplan, och naturligtvis en viktig match om man hoppas kunna komma ikapp Bayern. Det blev 2-2 och där dog förmodligen Dortmunds chans på ligatiteln. Men Dortmund, till skillnad från Tottenham, prioriterade alltså Europa League före ligan.

ANNONS

Utan att på något vis göra någon värdering av rätt eller fel i det här avseendet, även om jag gärna hade sett Tottenham göra ett mer allvarligt försök, så är det på något sätt talande för en fundamental skillnad.

Men mellan Dortmund och Liverpool existerar ingen skillnad i det avseendet, båda lagen är djupt investerade i Europa League. För Liverpool är Europa League den bästa och helt säkert enda chansen att förvandla en i övrigt tam säsong till succé. Att vinna Europa League i sig naturligtvis, men även att ta sig den vägen tillbaka till Champions League.

Liverpool fick med sig ett bra resultat från bortaplan. Anfield kommer att koka ikväll som arenan brukar kunna göra under europeiska cupkvällar. Och det kan definitivt få Dortmund ur balans, för hur vana de än är vid tyska arenor och andra större europeiska arenor så är det ändå en speciell form av atmosfär som kan bildas på engelska arenor som Anfield och Old Trafford, som Dortmund inte är vana vid.

ANNONS

Det betyder inte att Dortmund inte kommer kunna hantera den. Likaväl som 1-1 i bortamatchen inte betyder att Dortmund fortfarande kan vinna den här kvartsfinalen. Det är i själva verket en helt öppen match, men Liverpool bör ha upptäckt under den första matchen att de har kvaliteten att hålla jämna steg med Dortmund.

I den första matchen var det Liverpoolspelarna som faktiskt lyckades få hyfsat tyst på den så kallade gula väggen på Westfalenstadion. Deras uppgift den här kvällen är att se till att Anfield aldrig tystnar, att den där elektriska atmosfären skapas som nästan kan dra bollen, medspelare och motspelare, gräsmattan och delar av läktarna in i motståndarmålet.

Att lyckas med det är mer en fråga om inställning än om aktuell ställning i matchen. Mycket riktigt pratar också Jürgen Klopp om det viktiga i att visa mod på planen och på så vis styra ljudnivån på läktarna: ”With each pass and offensive action your opponents grow in confidence and, if you just try to defend, your’s becomes smaller and smaller, so it’s really important you have your moments.”

ANNONS

Thomas Tuchel ger å sin sida ett enligt mig märkligt intryck när han menar att Dortmund var hämmade i det första mötet på hemmaplan i och med att det var Jürgen Klopps hemkomst, och att Dortmund var bättre rustade att möta Liverpool på bortaplan. Okej för att försöka se det positiva i situationen men det känns också ganska tillkämpat och gripandes efter halmstrån.

Bakledes leder det ju också till att ifrågasätta de egna spelarnas mentala förmåga, och kanske sin egen. Kan man inte hantera en sådan sak på hemmaplan lär man inte nödvändigtvis kunna hantera en främmande miljö på Anfield. Dessutom blir det lite som att blåsa upp en struntsak, så påträngande var faktiskt inte den där hemkomsten.

Kanske är det särskilt jobbigt för Thomas Tuchel att ställas mot just Jürgen Klopp, och kanske var den där hemkomsten i själva verket jobbigast för honom själv. Dortmund var naturligtvis väldigt framgångsrika under Jürgen Klopp och det är stora skor att fylla för Tuchel, något som är god grogrund för ett rätt förståeligt mindervärdeskomplex.

ANNONS

I ett sådant läge kan det självklart vara ett tungt läge att redan under sin första säsong ställas mot just Jürgen Klopp i match. Man kan nog rätt lugnt räkna med att det är en match som Thomas Tuchel verkligen inte vill förlora. Dynamiken kan påminna lite om lillebrorsan som absolut inte vill förlora mot storebrorsan men ändå oftast gör det just för att han är lillebrorsan.

Den dynamiken, mellan de båda tränarna och möjligtvis också mellan de båda klubbarna, är något som Liverpool kan hoppas på att kunna utnyttja under kvällens match. Lyckas Liverpool sätta Dortmund under press finns alla möjligheter att Liverpool går segrande ut ur den här kvartsfinalen.

Publicerad 2016-04-14 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto