Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

LINHEM: The Seven-Year Itch - Hur Northampton vann League Two

Med fem matcher kvar att spela är Northampton Town klara vinnare av League Two. De är obesegrade i ligaspelet sedan 28 december och har innehaft förstaplatsen sedan 23 januari. Det är sju säsonger sedan de senast (2008-09) spelade i League One.

Managern Chris Wilder har gjort ett jättejobb med att ta Northampton från nedflyttningstrid förrförra säsongen till uppflyttning redan. Han har dessutom gjort det med en egenformad trupp. De enda Northampton-spelarna kvar från säsongen 2013-14 är John Marquis – som var inlånad då och är inlånad nu – och Zander Diamond som då var på lån men som nu är en dyrbar del av backlinjen.

ANNONS

Lika avgörande för Northamptons framgångar är de förändringar som inte skedde.

“I’m 10 millions in debt” – Kanye Northampton

I november begärde Northamptons kommun att Northampton Town FC skulle betala tillbaka 10 miljoner (pund, all nämnd valuta här är i pund) som de hade lånat för att renovera sin arena Sixfields Stadium. Dessutom hade man drygt £160,000 i skatteskuld.

10 miljoner i pund är rätt mycket för en klubb i League Two med en arena som tar färre än 8,000 åskådare och som slutade tolva ifjol. Detta är också efter att man sålt Ivan Toney för £300,000 (plus klausuler) till Newcastle.

I det skedet klev Kelvin Thomas in. Thomas är roligast känd som delägare med Shaquille O’Neal i radiostationen “Shaq Fu” men viktigast är att han tidigare var Oxfords ägare/ordförande. I Oxford tog han över en klubb på gränsen till nedflyttning från Conference och tillsatte Chris Wilder som manager. Wilder var då assisterande till Alan Knill i Bury efter att ha varit manager i Halifax från och med 2002 till att de gick i konkurs 2008.

ANNONS

Wilder tog Oxford upp till Football League 2010 och gjorde dem direkt till ett lag på övre halvan i League Two. Under Wilder slutade de på plats: 12, 9, 9, och sedan 8 några månader efter att Wilder lämnat.

Problemet med att vara framgångsrik är att förväntningarna höjs och utan att få för sig att Oxford skulle kunna associeras med för höga förväntningar eller grandiosa delusioner så förväntades Wilder ta dem upp till League One. Thomas lämnade dessutom 2012 för att hjälpa en annan klubb (Torquay) i problem.

Wilder kände antagligen att han inte längre var önskad i Oxford och lämnade i januari 2014 för att dagen efteråt ta över Northampton som då låg på nedflyttningsplats.

:::

Wilder har som sagt fullständigt reformerat truppen. Tankarna går då rimligen till att man slängt ut gamla överbetalda anfallare som inte gör mer än fem mål varannan säsong och istället släppt fram ett par målhungriga ungdomar. Det var nog också tanken. Förra säsongen var 18-åriga Ivan Toney och 19-åriga Lewis Hornby det enda som verkligen var intressant med dessa Cobblers som slutade tolva. Toney gjorde tio mål och visade på en onekbar potential och köptes av Newcastle. Hornby var inte sämre på planen och försvann från Sixfields efter hans kontrakt löpte ut efter säsongen men otroligt nog har han varit klubblös sedan dess. Trots provspel hos bland annat Sheffield Wednesday och Blackpool.

ANNONS

Istället har Northampton varit väldigt framgångsrika på att hitta gratis-värvningar. Det är heller inga mirakelvärvningar från amatörlag eller något guldkorn de hittade i en strandfotbollsturnering i Spanien. Förutom två “ungdomar” som man hämtade från större klubbars reservlag är det utan undantag spelare med tidigare Football League-erfarenhet som jag känner till. Vilket säger något om mig men det jag vill upplysa är det imponerande att Wilder lyckades bygga ett så pass imponerande lag fullt av spelare andra lag nobbat, i viss mån.

Bortsett från det imponerande poängantalet (88) leder de League Two i målkolumnen med 75 mål och de har gjort tre eller fler mål i 14 av sina matcher. Hur många spelare som á Robinho trodde de skulle till Southampton är oklart.

NOTERBARA NORTHAMPTON-SPELARE:

ANNONS

Målvakt: Adam Smith, 23 år.

Sommaren 2015: Smith var tillsammans med Tom Hopper och Jamie Pearson (Nigels son!) de Leicesterspelare som deltog i den “rasistiska sexvideon” och som sparkades kort efteråt.

Nu: Mindre än två veckor senare skrev han på för Northampton där han spelat varenda ligaminut för denna säsongen och ryktades i januari till både Swansea och Burnley.

Mittback: Zander Diamond, 31 år

Februari 2008: Spelade sextondelsfinal med Aberdeen i UEFA-cupen mot Bayern München.

Nu: Spelade flest matcher av Northamptons mittbackar och höll samman defensiven i ett offensvt inriktat lag.

Central Mittfältare: John-Joe O’Toole, 27 år.

Då: En tidigare stor talang för Watford som föll igenom ligasystemet till Bristol Rovers där han för två säsonger sedan gjorde 15 mål, trots att de blev nedflyttade. Började denna säsongen med att bli transferlistad efter en svag säsong ifjol.

ANNONS

Nu: Lagets nästbästa målskytt med sina elva mål och en publikfavorit tack vare sitt långa hår

Högerytter: Ricky Holmes, 28 år.

Då: Spelade i sjätte divisionen (södra) tills han var 23 år och gjorde 23 mål på en säsong för Chelmsford. Skadade sig i augusti denna säsongen och var borta till slutet på november.

Nu: Sedan han återvände från skada har han inte förlorat en enda match med Northampton och gjort åtta mål och sju assists på 19 matcher.

Offensiv Mittfältare: Nicky Adams, 29 år.

2008-09: Värvades till Leicester i League One men fick inte mycket speltid då Martyn Waghorn är en liknande och bättre spelare. Gjorde senare ett mål efter 14 sekunder för Crawley i en FA-cup match mot Reading.

Nu: Återvänder till League One med Northampton efter ha gjort 15 assists denna säsongen med sin flinka vänsterfot. Tolv av dem i ligan är tredje flest i League One.

ANNONS

Anfallare: Marc Richards, 33 år.

2009-12: Gjorde ungefär 20 mål per säsong för Port Vale i League Two, ofta tillsammans med Justin Richards.

Nu: Gjort nästan 20 mål två säsonger i rad för Northampton i League Two, 15 hittills denna säsongen.

::: ::: ::: ::: :::

Mellan Dover och Conference

Dover är just nu oftast i nyheter av anledning av de antiflykting-demonstrationer som pågår där i de mest sydöstra delarna av England.

Men på planen i Dover kommer man bättre överens. De slutade åtta överraskande ifjol och för närvarande ligger man trea i National League. Visserligen ointagliga 14 poäng från ligaledande Cheltenham men playoff lär man lösa.

Mest intressant är deras bästa målskytt Ricky Miller. Han var amatörspelare fram tills han värvades till Luton ifjol. Han gjorde 39 mål för Stamford 2012-13 och 28 mål för Boston United 2013-14 vilket förde honom till Luton. Han varade dock bara en säsong i Luton då han och Shaun Whalley (nu i Shrewsbury) avslutade klubbens “End of Season Awards”-kväll med att bli gripna för att (allegedly) ha misshandlat en taxichaufför och kallat han för ofina rasistiska saker.

ANNONS

Denna säsongen har han gjort 18 mål för Dover och antagligen får han en ny chans i Football League nästa säsong. Se hans snyggaste mål denna säsongen.

:::

Managerkarusellen-update

Hittills denna säsong i Football League har 43 managers antingen fått sparken eller lämnat frivilligt för att gå till en annan klubb, bli tv-expert, eller bli degraderad till assisterande manager.

Den senaste är Kevin Nolan vars tid som spelande manager i Leyton Orient bara varade i några månader.

15 av de sparkade är från klubbar i Championship. Särskilt noterbara klubbar är Rotherham och Charlton som båda är inne på sina tredje managers för säsongen.

17 av de managers förlorade League One-jobb. Walsall och Leyton Orient letar efter en tredje permanent manager för säsongen. Medan Oldham varit på nummer tre ända sedan januari. Swindon är inne på sin fjärde om man räknar de två-tre veckorna som deras ordförande tillfälligt också var lagets manager.

ANNONS

11 av dem i League Two. Newport och Notts County är inne på sina tredje managers för säsongen.

:::

P.S för den som gillar rubriken är det kul att notera att Northampton också har en Dreyer i tränarstaben.

/Peter A. Linhem, @Linhem på twitter

Publicerad 2016-04-18 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto