Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Allting är tillåtet i krig, kärlek och nedflyttningsstrider, till och med att 20 år senare kanalisera Alex Ferguson

Det var igår den 29 april. Det var då exakt 20 år sedan som Kevin Keegan hade sitt ökända utbrott alternativt sammanbrott rakt in i TV-kameran sedan Alex Ferguson vågat antyda att motståndarna inte ansträngde sig riktigt lika hårt mot Newcastle i titelstriden. Ett minst sagt klassiskt Premier League-ögonblick, som i efterhand fick symbolisera Newcastles kapitulation.

Nu är det inte titelstrid som gäller för Newcastle utan nedflyttningsstrid. I den nedflyttningsstriden är även värsta rivalerna Sunderland inblandade. Så vad passar då bättre än att Sam Allardyce igår, alltså på dagen 20 år efteråt, drar en favorit i repris. Han mer än antyder att Alan Pardews Crystal Palace knappast kommer överanstränga sig för att vinna mot Newcastle.

ANNONS

Det är naturligtvis välkänt att Sam Allardyce och Alex Ferguson är goda vänner och kollegor. Kanske ska man se det här som en slags homage till den store mästaren?!

Lördagen handlar i huvudsak om nedflyttningsstriden. Alla tre inblandade lag matchar under dagen. Newcastle har den på pappret lättaste uppgiften med Crystal Palace på hemmaplan. Samtidigt beger sig Sunderland till Stoke för en tuff bortamatch, och senare på kvällen spelar Norwich borta mot Arsenal. Det är en helg där Newcastle helt klart hoppas kunna tjäna in poäng på sina närmaste konkurrenter.

Minsta marginal kan visa sig bli avgörande i slutänden. Alla tre lagen ligger inom en enda poäng från varandra. Det är kanske inte så konstigt med andra ord att Sam Allardyce plockar fram alla verktyg ur lådan.

Rafa Benitez, Newcastles manager, har naturligtvis sina egna smärtsamma upplevelser av att ge sig in i misslyckade mindgames med Alex Ferguson. Hans relation med Sam Allardyce är väl bäst att beskriva som frostig. Kanske vis av erfarenheten valde han att inte vidare kommentera Allardyces påstående om Crystal Palace.

ANNONS

Förutsättningarna för alla tre matcher i nedflyttningsstriden är ju lite speciella:

Newcastle tar alltså emot Crystal Palace, med Alan Pardew som manager. Om man lyssnar på Pardew säger han sig inte vilja att Newcastle flyttas ned. Den till synes storsinta inställningen är inte motsvarad på läktarna i Newcastle. Det är möjligt att Pardew inte aktivt vill att Newcastle ska åka ur, men något säger mig att han väldigt gärna vinner matchen.

Sunderland har en på pappret tuff bortamatch mot Stoke. Men det är inte någon helt förutsägbar match då Stoke de senaste matcherna ser ut att redan befinna sig på sandstranden. Det finns alltså en god möjlighet att motivation slår klass i den här matchen.

Både motivation och klass borde tala för att Arsenal besegrar Norwich på Emirates, och att Norwich således kammar noll den här omgången. Så kan så klart mycket väl bli fallet. Det är dock en match som enligt alla rykten kommer spelas mot en fond av missnöje på Emirates, vilket är högst osäkert hur det kommer påverka atmosfären och Arsenalspelarna. Kanske kan Norwich kapitalisera på detta.

ANNONS

Spännande kommer det hur som helst bli i alla tre matcher. Sam Allardyce trodde att det i slutänden skulle stå mellan Sunderland och Newcastle vilka som höll sig kvar i Premier League. Norwich kan rubba hans cirklar genom att ta viktiga poäng i de kommande matcherna mot Arsenal och Man Utd.

Love it!

:::

Väldigt suspekt stämning inför matchen på Emirates ikväll.

Det märks att Arsene Wenger är pressad och tycker hela situationen är direkt besvärlig. En viss bitterhet från hans sida är fullt förståelig och det lyste också igenom när han påtalade att han har haft flera möjligheter att lämna klubben de senaste fem-tio åren utan att ha gjort det.

Däremot blir isen betydligt mer hal när han samtidigt ger intryck av att skylla den här säsongens misslyckande på den dåliga atmosfären på hemmaplan, vilket låter som om han skyller på fansen, vars upplevelser han marginaliserar som manipulerade av ett fåtal med egna egon och agendor.

ANNONS

På bortaplan höll dock Arsenal titelvinnarform menade Wenger, som ett sätt att stärka sin poäng om problemet med hemmaplanen. Bara det att det visade sig inte riktigt stämma. Både Tottenham och Leicester har ett bättre bortafacit än Arsenal hittills den här säsongen.

Arsene Wenger har stor auktoritet och karisma. Men lite börjar man ana risken att han börjar göra samma misstag som Saruman – att inför öppen ridå tala på olika sätt till olika personer. Hans röst börjar alltmer förlora i övertygelse och kraft.

Det brinner i knuterna.

:::

Och så var det matchen som borde ha spelats idag.

Det är naturligtvis enastående märkligt att det inte skulle vara möjligt att flytta matchen mellan Southampton och Man City till lördagen. Särskilt som det alltså inte spelas någon tidig match idag. Det är självklart ett beslut över vilket TV-bolagen till stor del styr.

ANNONS

Myntet har tämligen bokstavligt två sidor.

Men det är ännu ett exempel i mängden på hur FA och Premier League vägrar att hjälpa de engelska lagen i Champions League och Europa League. Inte nog med att Man City nu måste spela sin match på söndag, de spelar dessutom den sena söndagsmatchen.

När tror ni Real Madrid spelar sin ligamatch? Jodå, den tidiga lördagsmatchen idag så klart. Detsamma gäller Bayern München och Atlético Madrid för övrigt. I Spanien, i Tyskland och även i Italien finns istället en tradition av att så långt som möjligt hjälpa sina klubbar.

Manuel Pellegrini är naturligtvis irriterad. För samtidigt som Champions League självklart har högsta prioritet så är Man City alltjämt inblandad i en rätt riskfylld strid om fjärdeplatsen i ligan. Båda sakerna måste rimligtvis prioriteras.

ANNONS

Nu sägs det att Pellegrini kommer försöka lösa det genom att så att säga spela juniorerna mot Southampton, en i sig svår bortamatch. Det här är i sig ett högt spel. Men man får anta att Pellegrini räknar med att kunna tappa tre poäng men ändå ha god chans att säkra fjärdeplatsen.

Det riskerar i och för sig göra hemmamatchen mot Arsenal till en riktig nagelbitare.

Den existentiella frågan är så klart huruvida Manuel Pellegrini hade varit beredd att så att säga prioritera bort ligamatchen mot Southampton i helgen om han hade varit kvar nästa säsong, eller i alla fall om han inte visste att han skulle ersättas.

Förmodligen inte kan tänkas. Då hade risken med en sådan strategi troligtvis varit för hög.

Publicerad 2016-04-30 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto