Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Den gula ubåten torpederad av en röd storm rising

Det hade så klart kunnat vara frestande i det här läget att klämma ur sig något småsyrligt om det enastående i hur ett lag på åttonde plats i sin liga kan så fullständigt spela ut en motståndare som härbärgerar tämligen bekvämt på fjärde plats i sin.

Det hade så klart varit tramsigt. Alla vet naturligtvis att allt annat än en seger för Liverpool mot Villarreal hade varit att betrakta som en missräkning.

Det gör dock inte sättet på vilket Liverpool tog sig an uppgiften på något sätt mindre imponerande. De hade försatt sig själva i ett besvärligt läge genom det onödiga koncentrationstappet i bortamatchens slutminut. Hemma på Anfield hanterade de dock detta besvärliga läge på bästa möjliga sätt.

Det var en röd storm som reste sig så fort domaren visslade i pipan. När pipan visslade för sista gången var det en torpederad gul ubåt som gnisslade i dödsångest på havsbotten.

Nu vankas det final för Liverpool den 18 maj i Basel. Och det blir på alla sätt en drömfinal mellan Sevilla och Liverpool, de båda klubbar med främst tradition och meriter i just Europa League. Ingen av klubbarna har hittills förlorat en final i turneringen.

Jürgen Klopp kommer med rätta att hyllas. Det är lätt att göra pantomim på personkulten, i just den här matchen handlar det mest om att han till ett hundra procent satte det taktiska. För allt tjafs om stimmung och kroppsspråk så är det till sist det viktigaste.

I ett avseende har dock Jürgen Klopp aldrig riktigt lyckats förvandla vatten till vin, nämligen i cupfinaler. Där har han hittills spelat fyra stycken i olika klubbar men bara lyckats vinna en enda. Räknar man in den tyska supercupen blir det tre segrar på åtta försök.

Han har redan förlorat en cupfinal med Liverpool den här säsongen. Nu har han chansen att avsluta sin första säsong i klubben med att vinna en betydligt större cupfinal, och med ett betydligt större pris.

Det är ju mycket som står på spel. För Sevilla kan det nog vara så att själva Europa League-bucklan i sig är relativt sett mer betydelsefull. Den skulle så klart inte vara oviktig för Liverpool heller, men det pris de helt klart värderar högre vore den Champions League-plats som följer med.

I ett större engelskt perspektiv är Liverpools framgångar så klart värdefulla för hur engelska klubbar värderar Europa League, allra helst om de faktiskt lyckas vinna finalen. Då är det inte längre bara teoretiskt, utan påtagligt konkret, att Europa League faktiskt är en fullt möjlig väg till Champions League.

Beroende på hur säsongen till sist slutar för Man Utd kan man till exempel tänka sig att de tar sig an Europa League nästa säsong med Liverpools bedrift i bakhuvudet. Även klubbar som West Ham, Southampton, Everton med flera kan börja omvärdera.

Och då har man kommit ett långt steg på vägen mot att göra Europa League till mer än en ren B-turnering. Allra helst om man eliminerar ofoget att göra det till en tröstturnering för Champions Leagues grupplosers.

Publicerad 2016-05-05 kl 23:57

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons