Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kan Anfield frälsa Liverpool ännu en gång?

Visst har vi sett de här förutsättningarna tidigare under veckan? Jodå, vi hade exakt samma situation i tisdags. Spanskt lag med defensiva tendenser vinner på hemmaplan med 1-0 inför ett returmöte på en fruktad bortaarena mot på pappret tufft motstånd. Det spanska laget kontrar in ett mål på bortaplan och tar sig till finalen.

Nu är så klart inte Villareal något Atlético Madrid, som för närvarande måste beskrivas som världens bästa defensiva fotbollslag. Ändå har Villareal ändå visat i samtliga matcher i Europa League att försvarsspel är något även de behärskar mycket bra och, som Liverpool smärtsamt fick erfara på Madrigal, de kan konsten att kontra.

Problemet är så klart att Liverpool inte heller är något Bayern München. De besitter inte samma förmåga att bryta ned ett samlat motståndarförsvar, de har inte lika många vapen i sin arsenal. Ändå skulle man kunna tänka sig att Liverpool och Jürgen Klopp tittar på Bayern Münchens match mot Atlético Madrid som en slags vägkarta inför kvällens match.

Vilka punkter plitar i så fall Jürgen Klopp ned i sitt taktiska anteckningsblock?

En punkt är vikten av att variera inspelen i straffområdet. De spanska lagen är väldigt väldrillade när det kommer till att försvara sig mot spel runt det egna straffområdet och försök till instick. Bayern München visade dock att när de började med tidiga inspel i Atléticos straffområde, och varierade höjdbollar med markbollar, så fick Atlético svårt att hänga med.

En annan punkt måste vara att bevaka ytan bakom den egna backlinjen. Det stod skrivet i stjärnorna att Atlético vid något tillfälle under matchen skulle komma att utnyttja den 60 meter tomma yta som uppstod mellan Bayerns backlinje och deras mål. Den ytan kommer Villareal obönhörligen sikta på att komma fram till också mot Liverpool.

Både Man City och Liverpool gjorde förmodligen misstaget i sina första matcher att vara alltför passiva. För Man City innebar det ett alltför tufft utgångsläge i returmötet på bortaplan. Jürgen Klopp var uppenbart inriktad på att få med sig ett bra resultat till Anfield. En viss passivitet gjorde dock att man aldrig fick något bortamål, utan tvärtom ett mål i baken i slutminuten.

Noll-noll hade varit ett svårt utgångsläge för Liverpool. 0-1 är dock ett läge som gör situationen direkt besvärlig. Det kommer bli viktigt för Liverpool att skapa och behålla ett tryck mot Villareals backlinje och straffområde, utan att för den sakens skull bli alltför stressade. Villareal kommer ligga lågt och spela avvaktande i väntan på läget, det finns inga anledningar för Liverpool under matchens första timme att chansa och riskera att gå bort sig.

Daniel Sturridges plats i startelvan är den osäkra variabeln. Jürgen Klopp har i de viktigaste matcherna, framför allt då i Europa League, inte alltid ansett sig ha en plats för Sturridge i sin taktiska uppställning. Mot Villareal förra veckan var det uppenbart att Klopp hellre letade anfallaralternativ som jobbade hårt och kunde pressa motståndarna.

Finns det större utrymme för Daniel Sturridge på planen ikväll? Ja, förmodligen, inte minst eftersom Sturridge är den kanske ende hela och friska spelartyp i Liverpool som kan hitta de alternativa vägarna framåt mot djupt liggande motståndarförsvar. Bakom honom kan Jürgen Klopp fortfarande ställa upp en trio med hårt pressande offensiva spelare.

På sätt och vis var kanske baklängesmålet i slutminuten på Madrigal en behövlig väckarklocka för Liverpool. Det kan finnas uppenbara fördelar för Liverpool, för spelarnas inställning och koncentration, och för atmosfären på läktarna, att gå in i den här matchen som ett lag på jakt. Vilket kanske inte hade varit fallet om utgångsläget var 0-0.

Villareal är villebrådet. För Liverpool handlar det så klart också om att definiera den här säsongen. Åker man ut ur Europa League ikväll är säsongen i allt väsentligt över och slutar om inte i besvikelse så åtminstone på ett ganska tråkigt sätt. I den andra änden av regnbågen väntar dock en Europa League-final den 18 maj och en möjlig plats i Champions League nästa säsong.

Det är himmelriket som Liverpool söker efter på Anfield ikväll. Och vad skulle väl passa bättre än att Liverpool färdas till sitt himmelrike just på samma dag som en religiös kille enligt sägnen för en herrans massa år sedan färdades upp till sitt himmelrike. Liverpool har väl dessutom länge varit en klubb med ett tämligen väl utvecklat messiaskomplex.

Och Jürgen Klopp ska ju vara frälsaren till jorden kommen.

Publicerad 2016-05-05 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons