Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

LINHEM: Inför den sista Football League-omgången

Jag vill först och främst gratulera Leicester till sin Premier League-titel. Det var på tiden att ett Football League/Championship/Midlands-lag vann högsta divisionen igen.

Innan vi tittar på vad som väntar i helgens omgång, säsongens sista, vill jag snabbt gå igenom alla lag som redan är klara för ned-, upp-, eller playoff-flyttning.

CHAMPIONSHIP

Burnley är klara för uppflyttning tillbaka till Premier League.  Det är samma lag som senast spelade i Premier League men med ett starkare innermittfält tack vare Joey Barton. Andre Gray är en bättre målskytt men sämre allroundspelare än Danny Ings. Sam Vokes är tillbaka från skada och leder ligan i vunna höjddueller, och de har föryngrat backlinjen med Michael Keane (med i säsongens PFA-lag).

Hull, Derby, och Sheffield Wednesday är klara för playoff. Mer om dem nästa vecka.

Charlton försökte efterlikna Watford men de saknade Udineses fenomenala scoutingnätverk och förutom briljanta Johann Berg Gudmundsson (elva assists) har deras kontinentala budgetvärvningar varit besvikelser. Om de kan få behålla sin egna produkter (Ademola Lookman framförallt) kan man dock bli ett sevärt lag i League One nästa säsong.

Milton Keynes är klara för nedflyttning tillbaka ner till League One. De var sedda som en stark nykomling men de gjorde ett undermåligt jobb med att ersätta Will Grigg och Dele Alli. Förövrigt är det ändå underligt att ingen verkar våga att hylla MK:s akademi trots Dele Allis enorma framgångar och både Galloway i Everton och Sheyi Ojo i Liverpool har gjort ett par fina framträdanden.

Bolton har inte gått i konkurs och deras lilla bollgeni Zach Clough har inte lämnat dem ännu. De har en ny ägargrupp och kanske kan åstadkomma något i League One nästa säsong om de gör sig av med många spelare och fortsätter ge sina unga spelare chansen.

LEAGUE ONE

Wigan är klara för uppflyttning med Gary Caldwell som mästartränare. Fyra av hans värvningar (Wabara, Morgan, Wildschut, Grigg) röstades in i säsongens PFA-lag och hans taktik har varit imponerande flexibel och offensiv. De var obesegrade från 19 december till 16 april.

Bradford och Millwall är klara för playoff. Mer om dem nästa vecka.

Doncaster kan klara sig kvar men behöver ta in tre poäng och tio mål på Blackpool. Darren Ferguson tog över efter Paul Dickov i oktober men har knappast förbättrat dem.

I flera år mediokra Colchester äntligen nedflyttade efter ännu en säsong där de sparkat en okänd manager. Deras senaste manager som inte var en glorifierad ungdomstränare var John Ward för fyra år sedan. De har dock gott om unga talanger som fått speltid på sistone.

Apropå unga talanger slutade Crewe jumbo i League One. Deras senaste skörd av egna produkter verkar inte  leva upp till de tidigares årgångar. Deras senaste diamant Ryan Colclough flyttade med sina överstegsfinter till Wigan i januari.

LEAGUE TWO

Northampton är klara överlägsna seriesegrare. Mer om dem i förra månadens alster.

Portsmouth, Plymouth, och Wimbledon är klara för playoff. Mer om dem nästa vecka.

Dagenham & Redbridge åker ner i Conference (som nu är National League) efter nästan tio år i Football League. De har dock klubbens fader John Still tillbaka som manager och han har redan börjat göra vad han är bäst på – värva amatörspelare från Fakkington-upon-Trent som visar sig vara fullgoda League One-spelare eller bättre.

York slutade jumbo. Antagligen är det karma-vedergällning för att man planerar att flytta från fina klassiska Bootham Crescent till nya tråkiga York Community Stadium. Bradley Fewster var bra iallafall, inlånad från Middlesbrough.

:::

CHAMPIONSHIP: Nord mot Syd i avgörande match om uppflyttning

Middlesbrough-Brighton spelar kl 13:30 svensk tid på lördag och det är nästan som en tidig playoff-final. Vinnaren följer med Burnley upp till Premier League och ifall det slutar oavgjort vinner Middlesbrough.

För nästan exakt tio år sedan (10 maj, 2006) spelade Middlesbrough Uefacup-final. För ungefär ett år sedan spelade man playoff-final mot Norwich. Middlesbrough förlorade båda. Middlesbrough har storsatsat denna säsongen med drygt £25m på nya spelare. Säkra kort som hemmasonen Stewart Downing, inbetweener-David Nugent, och Jordan Rhodes värvades in för att tillföra offensiv spetskvalité till ligans tätaste defensiv. Försvaret fortsatte imponera: blott 30 mål insläppta på 45 matcher och de höll nollan i åtta raka ligamatcher under vintern.

Offensivt har man varit mindre imponerande. Jordan Rhodes sex mål på tretton starter döljer att han hade det tungt tidigt, petades, och fem av de målen kom i april. Det verkar också som att Aitor Karanka efter sin frånvaro och beryktade sparkning har hittat rätt elva.

Downing och Adomah är på varsin kant uppbackade av offensiva ytterbackar (Nsue har imponerat). Januarivärvningen Gaston Ramirez verkar vara den nr 10-spelare Karanka letat länge efter. Max Clayton-Grant Leadbitter är fortsatt en stark mittfältsbas och den här säsongen har Clayton fått mer uppmärksamhet.

Brighton har varit mer av ett överraskningspaket. De var inte långt ifrån nedflyttning ifjol. Det var dock tydligt att de hörde hemma högre upp bara de kunde få in någon inte-värdelös målskytt. Den målskytten har varit Tomer Hemed. 17 ligamål och ett halvdussin assist på det. Han kan dock vara lagets nästbästa israel bakom Beram Kayal som blandar tuffa tacklingar med assists på centralt mittfält.

Brighton såg ett tag ut att tappa sin topplacering. Solly March gick förlorad (skada, inte död), Jamie Murphy har tappat (skotska) landslagsformen, och svackor händer. Hughton har dock lyckats väldigt bra med att förstärka laget i januari. Anthony Knockaert ser lättare ut och har visat varför han var Riyad Mahrez i Leicester innan Mahrez kom till England. Och på andra kanten har väldigt nyligen Jiri Skalek slagit sig in i laget med sex assist och två mål på åtta matcher ifrån start.

Brighton har dock ett rejält problem. Deras bästa mittback Lewis Dunk blev utvisad (två gula) i senaste ligamatchen mot Derby och missar därmed denna match. Hans ersättare blir antagligen före detta lagkaptenen Gordon Greer som är minst 35 år gammal tillsammans med unge Connor Goldson som visserligen tog gamle Greers plats tidigare under säsongen men som likväl gör sin första säsong i Championship efter några säsonger i League One och League Two. Högerbacken Bruno (också 35 år gammal) framröstades dock till ligans bästa högerback.

LEAGUE ONE: Walsalls sista vals, Gills playoff eller är det bara Barnsley-igt?, och nedflyttningsderby på Fylde-halvön

Om Walsall vinner och Burton förlorar på lördag kan Walsall gå om Burton på målskillnad och ta den andra uppflyttningsplatsen. Burton förlorade sin manager Jimmy Floyd Hasselbaink till QPR tidigare under säsongen och ersatte honom med sin förra manager Nigel Clough vars pappa det har skrivits ändlöst med böcker om (jag har fyra av dem) och som själv har en ganska gedigen managerkarriär som nästan tog honom till Premier League med Derby.

Walsall tappade också sin manager, Dean Smith, till en Championshipklubb i västra london, Brentford, men deras ersättare är inte lika känd. Hans första ersättare var faktiskt min favoritmanager Sean O’Driscoll men han blev inte långvarig. Den senaste och än så länge tillfälliga Walsall-managern är någon som heter Jon Whitney. Hans pappa var inte Brian Clough men hans svärfar var begravningsentrepenör och efter sin spelarkarriär jobbade Whitney med att gräva gravar vid sidan om sin utbildning till fysterapeut.

Det var som physio Whitney kom till Walsall för nästan 13 år sedan. På hans dåligt uppdaterade wikipedia-sida står det att han under säsongen 2010-11 skulle ta över som Dean Smiths assisterande manager och dessutom fortsätta som physio säsongen ut. Kollar man upp honom på Walsalls hemsida är det bara en kort inledande mening som gör det klart att han inte längre är klubbläkare.

Kan han bli en ny Nigel Adkins? Who needs Mourinho, we got our Physio!

Barnsley, Scunthorpe, och Gillingham har alla chans på den sista playoffplatsen i League One.

Det är rätt otroligt om man kollar tillbaka till i vintras. Den 16 januari 2016 förlorade Scunthorpe med 5-0 mot Blackpool och kort tid senare fick deras manager Mark Robins sparken. Scunthorpe låg på 16:e plats. Sedan dess hjälpte Andy Dawson (Michaels bror) och Nick Daws Scunthorpe upp i tabellen och på allra senaste tiden (åtta matcherna) har de styrts av evighetsmaskinen Graham Alexander som vann sex av åtta matcher som ny manager.

Barnsley låg på 22:a plats i november. Sedan startade dåvarande managern Lee Johnson en vinstsvit som varade i sju matcher och tog dem till en playoff-plats i början på mars då nuvarande managern Paul Heckingbottom tog över. Sam Winnall gör alla målen och Conor Hourihane blev återigen nobbad från årets lag trots en till säsong med över tio assists och över tio mål.

Gillingham har tvärtom fallit i tabellen. Före nyår förlorade man bara fem ligamatcher och låg som ni förstår i toppen av tabellen. Efter nyår har man bara vunnit fem matcher och bara gjort 24 mål jämfört med 46 mål före nyår. Ett roligt sammanträffande är att deras bästa spelare (och en av League Ones tre bästa den här säsongen) Bradley Dack fyllde 22 år på nyårsafton, precis som jag. Att Dack, tillsammans med stjärnmittbacken John Egan, haft skadeproblem har varit ett betydande problem under våren.

Barnsley möter ligaledarna Wigan på bortaplan, Scunthorpe möter Sheffield United hemma och måste göra två mål mer än Barnsley, Gillingham möter Millwall och hoppas de andra två förlorar.

Allra längst väst och norrut i Lancashire och England överhuvudtaget ligger Fyldehalvön. Där ligger Blackpool framför allt men också lilla Fleetwood. De är rivaler. Historiskt sett är Fleetwood ett amatörlag och Blackpool har trots allt kunnat skryta om Stanley Matthews även om man främst spelat i de lägre divisionerna. Inför sista omgången ligger de på varsin sida om nedflyttningstrecket i League One. Fleetwood med 48 poäng och klart bättre målskillnad och Blackpool därunder med 46 poäng.

Blackpool måste hoppas att de slår Peterborough (även utan Fergie Jr är de målrika åt båda håll) medan Fleetwood måste förlora mot redan nedflyttningsklara jumbon Crewe.

Annars åker Blackpool ner till League Two, några få säsonger sedan de låg i Premier League.

LEAGUE TWO: Stanley, ett universitet, och en gaspirat går in i en uppflyttningstrid

Bakom överlägsna Northampton är det öppet om vilka andra två som ska upp till League One.

Accrington som förlorade sin managerlegendar John Coleman efter 13 år i januari 2012. Säsongen efter att de åkte ut i playoff-semi mot Stevenage. Sedan dess har de slutat långt ner nära nedflyttningstrecket och försökt med James Beattie som manager. Men så kom John Coleman tillbaka tidigt under förra säsongen och nu är de tillbaka i toppen av League Two. En sak han gjort är att värva in Billy Kee som var på lån i klubben 2009-10. Kee har denna säsongen gjort 17 mål och tolv assists.

Accrington har 84 poäng, +26 i målskillnad, möter Stevenage på hemmaplan

Oxford som haft en supersäsong ledda av ligan bästa spelare Kemar Roofe men efter bland annat en bra match mot Swansea har de tappat sin närmast självklara andraplats. Jag är inte Michael “Skeletor” Appletons största fan och nu blir det upp till bevis. Roofe är fantastisk och lär få bud från klubbar hela vägen upp till nedre halvan i PL och Sercombe kan hoppas på Championship men gör de ingen bra sista match kan Oxford bli kvar i League Two, åtminstone till och med playoff.

Oxford har 83 poäng, +40 i målskillnad, möter Wycombe på hemmaplan

Bristol Rovers är nykomlingar och är den här säsongens bevis på att nykomlingar från Conference/National League är stärkta av ligans närmast darwinska uppflyttningsbrist. Laget är fullt av Football League-veteraner (Liam Lawrence! Jermaine Easter!) men de som verkligen klivit fram är unga försvarare som Lee Brown och yngre mittbacken Tyler Lockyer men allra främst Matty Taylor som leder hela ligans skytteliga med 27 mål. Taylor som för fem år sedan spelade för North Leigh i åttonde divisionen (sydvästra-södra).

Bristol Rovers har 82 poäng, +30 poäng, möter nedflyttningsklara Dag & Red på hemmaplan.

/Peter A. Linhem, @Linhem på twitter

Publicerad 2016-05-06 kl 10:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons