Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Uppflyttade, nedflyttade och playoff-klara i The Football League

Ligasäsongen inte bara börjar närma sig sitt slut. I Football League och National League är de ordinarie ligasäsongerna i själva verket slut. Ett antal klubbar har firat uppflyttning under den senaste veckan, liksom ett antal klubbar har tvingats uthärda besked om nedflyttning. Ytterligare andra klubbar måste ladda om för ett dramatiskt och ovisst playoff-spel under kommande veckor.

I Premier League är förutsättningarna förhållandevis enkla. Vi vet att de fyra högsta tabellplaceringarna ger en plats i Champions League. Vi vet också att femteplatsen ger en plats i Europa Leagues gruppspel. I och med att Man City vann Ligacupen så får även sexan i ligan en plats i Europa League, i gruppspelet om Man Utd vinner FA-cupen annars tredje kvalrundan.

Det blir klurigare för laget som slutar sjua i ligan vad gäller den sista Europa League-platsen. Den platsen får man enbart om Man Utd vinner FA-cupen, annars är det Crystal Palace som tar plats i Europa Leagues gruppspel genom att vinna FA-cupen.

Ännu lurigare blir det i och med att Liverpool både är inblandade i ligastriden och i final i Europa League. Om Liverpool vinner Europa League går de till Champions League, varmed England har fem lag i den turneringen. Men om de samtidigt befinner sig på en plats i ligan som berättigar dem till Europa League-spel så försvinner bara den platsen, och England deltar i så fall med två lag i Europa League.

Snårigt kan tyckas. Som tur är så är förutsättningarna i The Football League lite lättare att hänga med på:

THE CHAMPIONSHIP

All dramatik den sista dagen gällde så klart stormatchen mellan Middlesbrough och Brighton, som slutade oavgjort vilken var en seger för Middlesbrough. För Brighton väntar alltså ett ångestladdat playoff-spel. Det är två tämligen ovissa semifinaler i detta playoff, fotbollsnostalgikern blir säkert mycket lycklig av att se Sheffield Wednesday som ett av lagen.

Uppflyttade till Premier League:
Burnley
Middlesbrough

Nedflyttade till League One:
Charlton
MK Dons
Bolton

Playoff till Premier League:
Sheffield Wednesday vs Brighton (13 maj)
Derby vs Hull (14 maj)
Brighton vs Sheffield Wednesday (16 maj)
Hull vs Derby (17 maj)

Playoff-finalen spelas på Wembley lördagen den 28 maj.

LEAGUE ONE

Wigan var redan klara mästare i League One inför sista omgången. De måste ha festat rejält under veckan för de fick storstryk på hemmaplan mot Barnsley, som därmed kunde nypa den sista playoff-platsen på målskillnad. Walsall gjorde vad de kunde mot Port Vale och vann stort, men Burton höll 0-0 borta mot Doncaster och blev därmed klara för sin andra raka uppflyttning. Blackpool avslutar en förnedrande resa fram och tillbaka mellan League Two och Premier League på blott tolv år.

Uppflyttade till The Championship:
Wigan
Burton

Nedflyttade till League Two:
Doncaster
Blackpool
Colchester
Crewe

Playoff till The Championship:
Barnsley vs Walsall (14 maj)
Bradford vs Millwall (15 maj)
Walsall vs Barnsley (19 maj)
Millwall vs Bradford (20 maj)

Playoff-finalen spelas på Wembley söndagen den 29 maj.

LEAGUE TWO

Northampton är överlägsna seriesegrare i League Two och har även avslutat i god stil. Spänningen inför sista omgången gällde vilka som skulle göra dem sällskap upp i League One. Där drog Oxford och Bristol Rovers det längsta strået och Accrington Stanley reduceras till playoff-spel på målskillnad. Fotbollen kan vara grym ibland. League Twos playoff erbjuder i alla fall två spännande möjligheter. Dels ett sydkustmöte mellan Plymouth och Portsmouth. Dels en möjlig final mellan de båda supporterklubbarna Portsmouth och AFC Wimbledon.

Uppflyttade till League One:
Northampton
Oxford
Bristol Rovers

Nedflyttade till National League:
Dagenham & Redbridge
York

Playoff till League One:
Portsmouth vs Plymouth (12 maj)
AFC Wimbledon vs Accrington Stanley (14 maj)
Plymouth vs Portsmouth (15 maj)
Accrington Stanley vs AFC Wimbledon (18 maj)

Playoff-finalen spelas på Wembley måndagen den 30 maj.

Uppflyttade till League Two:
Cheltenham

Playoff till League Two:
Forest Green Rovers – Grimsby (Sön 15 maj, Wembley)

Publicerad 2016-05-09 kl 13:10

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons