Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vid vägs ände: Hur slutar Europaplatserna och kan Tottenham knuffa ned Arsenal från sin täppa?

En lång och intensiv ligasäsong närmar sig sitt slut. En säsong som började redan tidigt i augusti ska få sitt slut i mitten av maj. Något motsägelsefullt visar det sig också att den engelska ligasäsong som kanske går till historien som den mest galna och oförutsägbara någonsin, inte har så många frågetecken kvar inför den sista ligaomgången.

Leicester vinner Premier League. Aston Villa, Newcastle och Norwich åker ur Premier League. Detta vet vi redan. Vi vet också att både Tottenham och Arsenal kommer spela Champions League nästa säsong. I övrigt är det just om de europeiska cupplatserna det fortfarande råder viss osäkerhet och öppenhet inför den 38:e omgången.

Man City går in med enkla förutsättningar till den här omgången. De vet att det för dem räcker med en poäng borta mot Swansea för att säkra fjärdeplatsen och Champions League nästa säsong. De hotas framför allt av Man Utd som måste vinna mot Bournemouth samt hoppas att Swansea vinner mot Man City för att kunna passera Man City i tabellen.

Nedanför dessa båda lag slåss West Ham, Southampton och Liverpool framför allt om nästa säsongs platser i Europa League. Det är en komplicerad strid där förutsättningarna heller inte är helt klara. Mycket kommer bero på utgången i Europa League-finalen och FA-cupfinalen. Vinner West Ham mot Stoke tar de dock sjätteplatsen och har även chans att sluta femma.

Southampton kan dock genom vinst hemma mot Crystal Palace sätta rejält tryck på West Ham för sjätteplatsen. Mest fascinerande är dock att det faktiskt kan bli ett playoff i Premier League om den sista Europa League-platsen. Det inträffar om West Ham förlorar med uddamålet mot Stoke samtidigt som Liverpool vinner med uddamålet mot West Brom, fast alltid med ett mål mer gjort än West Ham – och Southampton samtidigt inte vinner mot Crystal Palace.

Ingen vet emellertid hur ett sådant playoff skulle gå till. Vi vet dock att det skulle spelas på neutral plan. Men vi vet inte om det sker i form av ett enkelmöte eller ett dubbelmöte. Så främmande är alltså playoff för Premier League att reglerna för det inte ens är bestämda på förhand.

Det är kanske naturligt så här i slutet av en lång ligasäsong att huvudsakligen ha i huvudet det som skett under dess slutskede. Vi matas med mängder av priser och utmärkelser, såsom årets spelare och årets elvor, som är märkligt framtunga i sina bedömningar. När vi till exempel tänker på Leicester och Chelsea nu gör vi det med vad vi vet om dem nu, behjälpta av den klokhet som alltid följer i efterhand.

Men det är resan som är målet, och vägen som är mödan värd. Så också med en ligasäsong. De som bara tittar på slutresultatet missar åtminstone halva förståelsen av en ligasäsong, förmodligen mycket mer än så. Varför inte därför påminna oss själva om den resa vi nu faktiskt, med avspark klockan 16:00, är på väg att avsluta?!

AUGUSTI
Säsongen inleddes med en knall. Arsenal inledde den säsong som äntligen skulle föra dem upp igen på den engelska fotbollstronen med att förlora hemma mot West Ham. Något många såg som ett tecken på att laget alltjämt var anfäktat av samma gamla svagheter. Man City däremot inledde säsongen med rejäl attityd och avslutade augusti med full poäng. Allt stod däremot inte rätt till i Chelsea där fem poäng tappades på hemmaplan och laget blev utspelat borta mot Man City. Redan i första omgången inledde José Mourinho en såpa som skulle komma att prägla hela säsongen genom ett märkligt utfall på sina egna lagläkare. Leicester inledde säsongen med att köra över ett helt vilset Sunderland.

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2015/08/24/dags-for-arsenal-att-visa-vad-de-vill-med-den-har-sasongen/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2015/08/31/ar-det-borjan-pa-slutet-for-jose-mourinho-i-chelsea-som-vi-bevittnar/

SEPTEMBER
September inleddes med transferfönstrets stängande, och en trasig faxmaskin i Madrid som såg till att den unge David blev kvar i Manchester, något som skulle komma att mildra Man Utds kommande plågor i alla fall något. Det mest kontroversiella i september var dock en spelet spelandes Diego Costa som mer eller mindre egenhändigt såg till att vidmakthålla Arsenals hoodoo mot just Chelsea. Liverpool gick igenom sin alldeles egen identitetskris efter att ha investerat drygt £70m under transferfönstret men alltjämt hade svårt att övertyga vare sig själva eller någon annan under Brendan Rodgers. Leicester fortsätter alltjämt vara det lilla loket som kunde runt toppen av tabellen.

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2015/09/12/man-utd-kan-inte-vinna-ligan-med-louis-van-gaal-som-manager/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2015/09/19/bade-arsenal-och-diego-costa-spelade-spelet-men-costa-spelade-det-battre/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2015/09/21/har-liverpool-70-miljoner-skal-att-behalla-eller-ersatta-brendan-rodgers/

OKTOBER
Oktober blev den första vågen av managersparkningar i Premier League under säsongen. Dick Advocaat kastade in handduken i Sunderland och skulle komma att ersättas av Sam Allardyce. Brendan Rodgers fick sparken av Liverpool efter en svit av svaga resultat, något som öppnade upp för Jürgen Klopp att göra sin ankomst till engelsk fotboll. José Mourinho gick ut i öppen maktkamp med sin egen klubbledning genom att i en lång monolog utnämna sig själv till den bästa tränaren Chelsea någonsin haft. Aston Villas säsong var på god fart från svag inledning till fullständigt krisläge innan Tim Sherwood till sist fick säcken.

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2015/10/03/jose-mourinho-utmanar-chelseas-klubbledning-att-inte-valja-minsta-motstandets-vag/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2015/10/05/att-sparka-rodgers-var-ofrankomligt-men-loser-inte-liverpools-strukturella-brister/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2015/10/06/sunderland-far-svart-att-hitta-ett-battre-alternativ-an-sam-allardyce/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2015/10/28/aston-villa-i-behov-av-reform-och-vision-men-brist-pa-alternativ-ar-deras-verklighet/

NOVEMBER
Remi Garde skulle få en positiv inledning i Aston Villa sedan han klarat 0-0 mot Man City på hemmaplan, men mer positivt än så skulle det förmodligen aldrig bli. Arsenal och Man City fortsatte lunka på i marschtakt i toppen av tabellen men ungefär här började Tottenham visa att även de minsann ville ha ett ord med i laget med en stabilitet vi annars sällan associerat med just dem. Leicester visade samtidigt att de inte hade för avsikt att gömma sig i någon passningsskugga och gick upp i ligaledning för första gången. Ett första tidens tecken på att toppstriden inte skulle bli riktigt så förutsägbar som vi innan säsongen misstänkte.

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2015/11/08/ospektakulart-men-alltmer-stabilt-tottenham-kan-gora-arsenal-och-man-city-sallskap-i-titelstriden/

DECEMBER
December fortsatte i managerbytenas tecken. Swansea tappade tålamodet med Garry Monk och gav denne sparken utan att för den sakens skull ha tänkt igenom vem som skulle ersätta honom. En förlust mot Leicester visade sig bli det halmstrå som knäckte José Mourinhos rygg i Chelsea, varmed inleddes en ännu ej avslutad följetong där Mourinho beskrevs som Louis van Gaals mer eller mindre omedelbara ersättare. Man Utds säsong påbörjade sin fullständiga implosion samtidigt som Watford i skuggan av Leicester var en av höstens absoluta överraskningar, på en sjundeplats strax innan nyår.

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2015/12/27/vad-kallar-man-en-ledare-som-inte-har-nagra-foljare-just-a-guy-taking-a-walk/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2015/12/20/fyra-tanda-ljus-och-fyra-raka-ligasegrar-for-watford-pa-fjarde-advent/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2015/12/18/var-jose-mourinhos-andra-sejour-i-chelsea-verkligen-ett-misslyckande/

JANUARI
Det nya året ringdes in med ett riktigt bottenmöte mellan Aston Villa och Sunderland, och en påminnelse om att det är i huvudsak de anonyma ägarna som ställer till med problem i engelsk fotboll. Samtidigt yvades allt fler över den förvandling Stoke genomgått från hårdhänt tjångalångboll till ett tekniskt fint spel i bästa Barcelonaskola. Swansea fortsatte yrsa i managerfrågan och gick från att beundras för sitt sätt att driva klubben till att mest bli en klubb bland alla andra. Framför allt bottenlagen i ligan, utom märkligt nog Aston Villa, spenderade stora pengar på nya transfers med sikte på att kunna spela sig kvar i Premier League.

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/01/02/aret-inleds-med-en-ren-nedflyttningsmatch-pa-stadium-of-light/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/01/26/varfor-skulle-inte-stoke-kunna-gora-nagot-speciellt/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/01/10/swanseas-forvandling-fran-vacker-svan-till-lika-ful-ankunge-som-alla-andra/

FEBRUARI
Februari var månaden som var tänkt att en gång för alla pröva, vissa trodde eller hoppades kanske snarare på avrätta, Leicesters fortfarande långsökta titelambitioner. Men det rullade bara på. De vann mot Liverpool, och de vann mot Man City, vars egna titelambitioner pulvriserades i och med denna förlust och förlusten veckan därpå mot Tottenham. Ligasäsongen var i praktiken slut för Man City i och med februari som istället fick inrikta sig på Europa och på en framtid med Pep Guardiola som tränare. Arsenals säsong var gången från knölig till direkt besvärlig och man avslutade februari med fem för dem helt avgörande bortamatcher. Evertons säsong var på väg att rinna ut i sanden men besked om att en ny ägare tagit över klubben gav åtminstone hopp om framtiden.

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/02/01/man-city-ritar-om-premier-leagues-landskap-med-pep-guardiola/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/02/27/arsenals-sasong-avgors-av-fem-bortamatcher-under-varen/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/02/29/evertons-nya-agare-formulerar-viktiga-fragor-om-framtiden/

MARS
Mars inleddes med insikten att Aston Villa hade satsat alla sina marker på ett långsiktigt tränaralternativ när vad de var i akut behov av var en kortsiktig problemfixare. Remi Garde skulle komma att lämna klubben som här i praktiken gjorde sitt uttåg. Newcastle kom till sist till insikt om att de behövde agera för att undvika att gå samma öde till mötes, sparkade Steve McClaren och anställde Rafa Benitez. Och under mars börjar missnöjet med Arsene Wenger att passera kokpunkten och ta sig riktigt otrevliga uttryck, när ett sedan länge dysfunktionellt triangeldrama mellan supportrar, tränare och klubbledning började ge sig till känna. Mauricio Pochettino och Tottenham var en svidande illustration om att det som Wenger så länge hävdat varit omöjligt faktiskt var fullt möjligt.

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/03/01/aston-villa-behovde-en-brandslackare-men-anstallde-en-brobyggare/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/03/05/ar-mauricio-pochettino-pa-vag-att-gora-vad-arsene-wenger-har-sagt-vara-omojligt/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/03/07/newcastle-befinner-sig-i-en-enda-svartvit-rora-men-maste-byta-manager/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/03/16/befinner-sig-arsenal-och-arsene-wenger-i-ett-dysfunktionellt-forhallande/

APRIL
Efter att ha fått se sina sista cupförhoppningar gå upp i rök bestämde sig Chelsea för att sätta punkt för den här säsongen genom att meddela att deras manager från och med nästa säsong är Antonio Conte, i ett spännande försök till nystart. West Ham fortsatte att vara uppkäftiga på tabellens övre halva och fortsatte utmana framför allt de båda Manchesterklubbarna om en plats i kommande säsongs Champions League. Arsenals långsökta förhoppningar om ligatiteln dog en smärtsam död hemma på Emirates. Och Roberto Martinez ständigt positiva utrop om Evertons spel var på god väg att börja reta gallfeber hos supportrarna. Leicester visade prov också på sin svarta mästarmagi genom att vinna match efter match med 1-0, samtidigt som Tottenham tappade viktiga poäng mot Tony Pulis.

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/04/04/antonio-conte-markerar-slutet-pa-en-era-i-chelsea-och-borjan-pa-ett-nytt-artionde/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/04/09/west-hams-drommar-har-overtraffat-sasongens-verklighet/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/04/20/roberto-martinez-och-jurgen-klopp-ar-varandras-positiva-motpoler/

MAJ
Sköna maj inleddes så med det helt osannolika scenariot att Leicester kunde säkra ligatiteln genom vinst mot Man Utd på Old Trafford. Det slog inte riktigt in men dagen därpå kunde man ändå fira vilt i och med att Chelsea visade mer ryggrad på en halvlek än vad de tidigare visat under hela säsongen, och grejade 2-2 mot Tottenham. En av fotbollshistoriens största bragder var ett faktum. I bottenstriden skulle det visa sig vara Sunderland som vågade, ville och kunde allra mest och lyckades med dubbelsegrar mot Chelsea och Everton se till att det blev Norwich och Newcastle som fick göra Aston Villa sällskap ned i The Championship. Upton Park stängde igen portarna efter 112 år med en riktig rackarrökare till fotbollsmatch mellan West Ham och Man Utd, i en match där Man Utds chanser att ta sig till Champions League fick vad som förmodligen var nådastöten.

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/05/03/elva-snabba-skal-varfor-leicester-vann-premier-league-2015-16/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/05/11/kan-sunderlands-torpedfotboll-radda-dem-kvar-i-premier-league/

http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/05/10/har-kommer-alla-kanslorna-pa-en-och-samma-gang-en-sista-kvall-under-upton-parks-flodljus/

På det viset, och i högst sammanfattad form, har vi alltså tagit oss fram till den punkt där vi nu befinner oss. Vad som står på spel inför den sista omgången är framför allt europeiska cupplatser, men det är faktiskt inte det enda. Där finns också kampen om andraplatsen eller, kanske mer korrekt beskrivet, kampen om norra London.

Ett av säsongens stora teman har varit Tottenhams framfart och att de har chansen att för första gången på över 20 år, första gången sedan Arsene Wenger tog över Arsenal, placera sig ovanför Arsenal i tabellen. Det såg helt givet ut för några veckor sedan, men tappet av ligatiteln har vägt tungt på Tottenhams axlar.

Helt oviktigt är det så klart inte. Att ha hamnat bakom Tottenham har varit en viktig pusselbit i Arsenalfansens missnöje den här säsongen, och lyckas man undvika det så svider den här säsongen desto mindre. Omvänt för Tottenham så vore det svåruthärdligt att följa upp besvikelsen över den missade ligatiteln med att släppa ett så stort försprång till Arsenal under slutomgångarna.

Det handlar kort sagt om att markera för framtiden. Mauricio Pochettino har under veckan haft en lång lunch med Alex Ferguson. En av dennes mest kända utfästelser om vad som varit hans stora bedrift var hur han ”knocked Liverpool off their fucking perch”. Det var helt enkelt något som behövde göras inom ramen för den ständigt pågående maktkamp som är engelsk fotboll.

Mauricio Pochettino och Tottenham vill självklart själva knuffa ned Arsenal från deras förbannade täppa. Ska de lyckas med det räcker så klart inte att sluta före dem enbart den här säsongen, men varje resa har sin början, varje slutmål har sitt första steg. En poäng för Tottenham mot Newcastle idag och man har tagit detta första steg.

Man får hoppas de har haft koll på maten under helgen.

Publicerad 2016-05-15 kl 00:25

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons