Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Englands EM-trupp andas mer framtid och dåtid än nutid

Så har då Roy Hodgson till sist presenterat sin preliminära EM-trupp. Det var ju tänkt att den skulle presenteras redan i torsdags, men Danny Welbecks olycksaliga långtidsskada i näst sista omgången gjorde att Hodgson klokt nog valde att flytta fram presentationen för att så långt som möjligt vänta ut fler skador.

Det verkar inte bara ha varit han som väntat ut skador. En rätt intressant teori som cirkulerat kring inte minst Tottenhams säsongsavslutning har varit, sedan striden om ligatiteln var avgjord, att spelare mer har haft i sina huvuden att undvika skador än i huvudsak försöka vinna matcherna. Ingen verkar vilja missa EM.

Den nu presenterade EM-truppen innehåller 26 spelare. Roy Hodgson har fram till månadsskiftet, och två träningslandskamper, på sig att meddela sin slutliga EM-trupp om 23 spelare. Läget kompliceras av att Hodgson under i alla fall denna vecka, och den första matchen mot Turkiet på söndag, inte har tillgång till spelare från vare sig Liverpool eller Man Utd.

MÅLVAKTER – (++++)
Fraser Forster, Southampton, 5 apps
Joe Hart, Man City, 57 apps
Tom Heaton, Burnley, 0 apps

Inga direkta konstigheter här och ingen av dessa tre kommer heller att plockas bort från den slutliga EM-truppen. Jack Butlands skada öppnade upp en plats och den går alltså till Heaton, målvakt och lagkapten i det Burnley som alltså vunnit The Championship under säsongen.

FÖRSVAR – (++)
Ryan Bertrand, Southampton, 7 apps
Gary Cahill, Chelsea, 41 apps
Nathaniel Clyne, Liverpool, 11 apps
Danny Rose, Tottenham, 2 apps
Chris Smalling, Man Utd, 23 apps
John Stones, Everton, 8 apps
Kyle Walker, Tottenham, 14 apps

Ytterbackspositionerna är Englands relativa styrka i backlinjen, som annars är och förblir Englands absoluta akilleshäl. Det ordinarie mittbacksparet kommer förmodligen från början vara Smalling och Cahill, och det är väl bara att hoppas att backlinjen får gott om hjälp av från mittfältet. Förmodligen kommer alla dessa spelare med till EM.

MITTFÄLT – (+++)
Dele Alli, Tottenham, 6 apps
Ross Barkley, Everton, 21 apps
Fabian Delph, Man City, 9 apps
Eric Dier, Tottenham, 4 apps
Danny Drinkwater, Leicester, 1 apps
Jordan Henderson, Liverpool, 23 apps
Adam Lallana, Liverpool, 21 apps
James Milner, Liverpool, 58 apps
Raheem Sterling, Man City, 20 apps
Andros Townsend, Newcastle, 10 apps
Jack Wilshere, Arsenal, 28 apps

Englands mittfält ger kanske inte det mest tekniska och spelskickliga intrycket i världen, men det behöver inte vara någon direkt nackdel. Dier borde ha visat nog för att ha gjort den defensiva mittfältsplatsen till sin egen samtidigt som han vid behov kan gå ner i backlinjen. Delph, Drinkwater, Townsend och Wilshere är de fyra spelare som måste övertyga Hodgson under de kommande veckorna då två av dem förmodligen kommer att petas.

ANFALL – (++++)
Harry Kane, Tottenham, 10 apps
Marcus Rashford, Man Utd, 0 apps
Wayne Rooney, Man Utd, 109 apps
Daniel Sturridge, Liverpool, 17 apps
Jamie Vardy, Leicester, 6 apps

England har inget dåligt anfall, framför allt lider inte England brist på anfallare som verkligen kan göra mål. Kane borde rimligtvis vara den självskrivne startanfallaren och Rooney kan också ta en mer tillbakadragen roll. Skadan på Danny Welbeck gav förmodligen Sturridge en säker EM-plats. En av anfallarna kommer plockas bort och det blir helt säkert Rashford.

DISKUSSIONSPUNKTER:

Phil Jagielka och Leighton Baines är två stora namn som helt missar EM. Det har helt enkelt inte varit till någons fördel att ha spelat försvarare i Everton den här säsongen.

Theo Walcott är ett annat stort namn som petats ur EM-truppen. Det förklarar Roy Hodgson med att Walcott inte har spelat tillräckligt i Arsenal under säsongen. Petningen är anmärkningsvärd men inte helt överraskande.

Desto mer överraskande är att Marcus Rashford är med. Det är en tydlig signal om framtiden och att spelare som Walcott, Defoe och Carroll helt enkelt inte ingår i hans planer. Om en spelare tas ut enbart som backup är det alltid bäst att välja den yngre som kan vara med för att se och lära.

Mittfältet har några anmärkningsvärda uttagningar. Känslan är att det enda Delph, Henderson och Wilshere behöver göra för att komma med i EM är att bevisa att de håller rent fysiskt. Drinkwater och Townsend blir i så fall de som ryker.

Att Mark Noble inte ens är med i 26-mannatruppen är uppseendeväckande, men Hodgson har varit minst sagt tydlig med att Noble inte alls ingick i hans tankar.

Att endast ta ut tre mittbackar till och med i den preliminära EM-truppen känns riskabelt, även om Dier kan täcka upp på den platsen. Men om Dier går ner i backlinjen, vilken spelare finns då i EM-truppen som kan ta hand om den defensiva mittfältspositionen?

Englands tre träningsmatcher inför EM är mot Turkiet (22 maj), Australien (27 maj), samt Portugal (2 juni). Efter matchen mot Australien måste alltså Hodgson ta ut sin slutliga EM-trupp.

Publicerad 2016-05-16 kl 12:47

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons