Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Jürgen Klopp har baxat Liverpool ända hit, men en uppgift återstår!

Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Idag är det då till sist dags. Den sista dagen av Liverpools långa säsong. Låt oss hoppas att det inte är den mätta dagen. Låt oss hoppas att det inte bara blir säsongens sista dag utan också säsongens bästa dag.

Det här är den första av många cupfinaler vi gör tillsammans. Så sa Jürgen Klopp till sina Liverpoolspelare några ögonblick innan Liverpool gick ut på Wembley för att spela Ligacupfinal mot Man City. Låt oss hoppas att han några ögonblick efter att Liverpool går ut från St Jakobspark kan säga till sina spelare att det var den första av många cupfinaler de vunnit tillsammans.

Löntagarfonder är ett jävla skit, nu har vi baxat dem ända hit! Så skaldade Kjell-Olof Feldt i riksdagsbänken bredvid Olof Palme i början av 1980-talet. Och kanske kan man säga att engelska klubblag har lite grann samma inställning till Europa League som den svenska socialdemokratin hade till löntagarfonderna, intressant grej men inget man vill bränna sitt krut på.

Och för Liverpool har det ju verkligen varit fråga om att baxa skiten ända hit. I åttondelsfinalen hade man ett hett rivalmöte med Man Utd. I kvartsfinalen drog man Dortmund, av de allra flesta ansedda som turneringens bästa lag. I semifinalen fick man Villareal, ett av alla dessa spanska lag som bara förlorar mot andra spanska lag, ej medräknat när de förlorar mot icke-spanska lag.

Detta är dock för intet om Liverpool förlorar ikväll. Då blir det ingen Europa League-titel. Framför allt blir det inget spel i Champions League, eller i Europa över huvud taget, nästa säsong. Det är vägen som är mödan värd lär oss dikten, och det ligger en sanning i detta, också för Liverpool, men verkligheten är också att det bestående värdet för Liverpool är inte vägen, utan destinationen.

Och destinationen är Champions League.

Ska man avsluta resan och ta sig hela vägen fram till destinationen så måste Jürgen Klopp samtidigt förbättra sitt facit i cupfinaler. Hittills har han spelat fyra cupfinaler med två klubbar, och vunnit endast en av dem. Det räcker alltså inte att bara spela cupfinaler, de måste vinnas också. Marginalerna för detta är inte stora, och däri ligger så klart dilemmat med just cupspel.

Jürgen Klopp är alltså på väg att avsluta sin första säsong med Liverpool, som han tog över i början av oktober. Han anställdes med skyhöga förväntningar på sig gällande vad han skulle kunna åstadkomma med Liverpool, och i samband med hans anställning betonade jag några viktiga uppgifter han var tvungen att genomföra för att visa att dessa förväntningar var rimliga och motiverade.

Dessa var, och med uppskattad grad av måluppfyllelse:

Spika ett spelsystem – 90%

Liverpool såg taktiskt vilset ut under Brendan Rodgers. En av Jürgen Klopps främsta uppgifter var att ändra på detta, och definiera ett tydligt sätt för Liverpool att spela fotboll. Och visst har han gjort det, även om Liverpool så klart bara kan bli bättre med tiden på det.

Liverpool spelar nu genomgående en hårt pressande 4-2-3-1-uppställning som lätt anpassas utifrån mer en mer offensiv eller mer defensiv inställning, med onus på anfallspositionen och det centrala mittfältet. Spelarna ser bekvämare och mer bekanta ut med sina uppgifter på planen, och laget mer stabilt.

Hitta nyckelspelarna – 100%

Några väldigt uppenbara nyckelspelare existerar inte i Liverpool, på samma gång en styrka som svaghet. Fördelen är att spelarna i Liverpool är relativt lätt utbytbara utan att det inverkar mycket negativt på lagets spel. Dock har Klopp hunnit skaffa sig en tydlig uppfattning om vilka spelare han bygger laget runt.

Vad Klopp har lyckats mycket väl med är att få fart också på de spelare som hade det svårt under Rodgers. Adam Lallana verkar närmast pånyttfödd och är nu en både bra och viktig spelare. Dejan Lovren imponerar i backlinjen, Roberto Firmino har blivit hemtam i laget och Divock Origi har växt in i laget.

Utnyttja energin – 95%

Det fanns inte mycket med de yttre omständigheterna som Jürgen Klopp kunde förändra den här säsongen. Spelartruppen var vad den var, tabelläget som det var, och lönebudgeten svår att göra något åt. Vad Klopp kunde arbeta med var de inre omständigheterna – kulturen, glädjen, förtroendet, det mentala.

Och kanske är detta hans paradgren, det som gör Klopp till Klopp. Han är en mycket entusiasmerande människa, på gränsen till överspelande i gesterna vid sidlinjen. Men det finns någon plan i galenskapen. Och visst har det haft önskad och positiv effekt på både spelare och supportrar.

Plocka hem silver – ?

Jaha, så var det den här då. Det är så klart svårt att få något annat än antingen 0% eller 100% på denna. Man antingen lyckas eller inte lyckas, mellanlägen är svåra att uppnå. Det är också en uppgift som är intimt sammankopplad med energin runt Anfield.

Ligacupen var den första chansen att lösa uppgiften. Den försattes. Vad man kan se som positivt är att chanserna i alla fall inte låter vänta på sig. Men ikväll är det alltså lite allt eller intet om Jürgen Klopp ska kunna lösa uppgiften att plocka hem silver under säsongen – eller ha sumpat tre realistiska chanser.

Om han lyckas så går det inte att beskriva Jürgen Klopps första säsong i Liverpool som något annat än en fullständig succé. Om han inte lyckas så kommer ingen kunna säga att Jürgen Klopps första säsong i Liverpool på något sätt har varit misslyckad – för den har varit bra på så många sätt ändå.

Men han kommer i så fall ha så väldigt mycket mer att bevisa under sin andra säsong i Liverpool.

Publicerad 2016-05-18 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons