POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Poesi eller prosa när Everton väljer ny manager för nästa fas i klubbens historia

Vad i hela friden händer på managersidan i Premier League?

Pep Guardiola, José Mourinho och Antonio Conte går till Man City, Man Utd respektive Chelsea. Arsene Wenger och Jürgen Klopp finns där sedan tidigare. Walter Mazzarri har precis kritat på för Watford. Mauricio Pochettino, Claudio Ranieri, Ronald Koeman och Francesco Guidolin är samtliga väldigt kompetenta namn.

Mark Hughes, Sam Allardyce, Alan Pardew och Tony Pulis hör alla fyra till de mest framstående brittiska namnen. Eddie Howe är ett ungt namn som gör succé med Bournemouth, och Slaven Bilic är ett etablerat namn som gör succé med West Ham. Kort sagt är det den kanske svettigaste managerkonkurrensen i Premier League någonsin.

Det är kort och gott en ny värld. De nya TV-avtalen gör engelska klubbar till otroligt attraktiva arbetsgivare för många managers. Koncentrationen av väldigt statusfyllda managernamn gör att Premier League också blir en liga dit ambitiösa managers söker sig. Claudio Ranieri har därtill visat att det i Premier League inte på samma sätt som i andra ligor existerar ett glastak.

På längre sikt innebär detta självklart ett kompetensinflöde till England och Premier League. Det kan bara vara positivt. En återkommande kritik av engelska klubbar är att de har varit för dåliga att arbeta långsiktigt med scouting, coaching och taktik. Det är inte hela lösningen men att rekrytera tränare med ett bevisat track record av att göra detta bra är ett viktigt första steg.

Efterfrågan på den engelska managermarknaden har med andra ord ökat rejält sista året. Samtidigt ökar inte utbudet, det är alltjämt 20 klubbar som samsas om platserna i Premier League. Konkurrensen ökar således. Vi har redan sett Watford byta manager som ett försök att tänka större. Hur oroliga bör exempelvis Alan Pardew och Tony Pulis vara att Crystal Palace och West Brom börjar tänka i liknande banor?

Hur agerar nästa säsongs nykomlingar? Burnley vann The Championship och höll fast vid Sean Dyche förra gången de åkte ur, ganska lite talar för att de byter spår nu. Middlesbrough däremot har redan haft vissa besvär med Aitor Karanka och det lär definitivt diskuteras under sommaren hur man gör. Steve Bruce har levt farligt med Hull en längre tid, och det kan inte uteslutas att han får lämna över stafettpinnen om Hull tar sig till Premier League.

Den mest öppna frågan just nu är ändå vilket beslut Everton fattar. Vid sidan av Man Utd den för närvarande enda Premier League-klubben med vakans på managerposten sedan man strax innan den sista ligaomgången valde att gå skilda vägar från Roberto Martinez. Snart två veckor senare har ännu ingen given kandidat framträtt.

Det innebär inte att det inte snurrar ett antal namn runt Everton. Tvärtom surrar namnen likt en svärm bålgetingar runt Everton, och det ser onekligen ut att kunna bli något av elddop för Farhad Moshiri, Evertons nye ägare som alltså väldigt tidigt i sitt nya uppdrag måste fatta vad som mycket väl kan vara det viktigaste beslut han kommer att fatta i Everton.

Det är ett beslut som väldigt tydligt kommer att signalera Evertons ambitioner under det nya ägarskapet, något som mängder av Evertonfans fortfarande känner sig osäkra på. Vad vill egentligen Moshiri med Everton? Moshiri kan samtidigt inte enbart gå på flash och bang för att blidka folket utan måste hitta en balans mellan poesi och prosa, det vill säga någon som också kan ta ett långsiktigt grepp med klubben internt.

Av de namn som cirkulerar runt Everton bedömer jag dem på följande sätt, i fallande grad av häftighet (poesi) och intresse (prosa):

Unai Emery. Det absoluta drömnamnet. Väldigt goda meriter från både Valencia och Sevilla, två klubbar av motsvarande storlek och ambition som Everton. Står för en attraktiv fotboll och är en vinnare ut i fingerspetsarna. Att det samtidigt är en anställning som borde ge Liverpool kalla kårar längs ryggen talar inte till Emerys nackdel bland Evertonfansen. Everton ska ha upprättat dialog med Emery, som dock inte ännu inte har förbundit sig till något. Alltjämt ett långskott.

Frank de Boer. Spännande och etablerat namn. Har befunnit sig en längre tid i Ajax där han inledde väldigt starkt med fyra raka ligatitlar, men har tappat de två senaste åren till PSV. Är naturligtvis väldigt väldrillad i Ajaxskolan med fokus på bollinnehav och press av motståndaren, men det är en betydligt mer offensiv variant än Louis van Gaals. De Boer har varit väldigt tydlig med han vill hitta ett jobb i Premier League så om Everton fastnar för honom kommer de förmodligen få sin man.

Manuel Pellegrini. Blev visad bakdörren i Man City men det låter som om han har saker ogjorda i England. Givet Man Citys bekymmer med sin defensiva taktik under Pellegrinis tid i klubben kanske Everton känner att de kommer att få brottas med samma problem som under Roberto Martinez. Men i Everton kan Pellegrini också jobba med ett annat mandat som underlättar ett mer disciplinerat förhållningssätt, vilket han också visade att han behärskade till fullo under sin tid i Villareal, som tog honom upp på den stora scenen.

Ronald Koeman. Ett av de mer udda alternativen som har diskuterats i samband med Everton. Koeman har förvisso gjort det mycket bra i Southampton och det är fullt förståeligt att Everton tänker sig att försöka hitta sin motsvarighet. Det är bara svårt att riktigt föreställa sig att Koeman väljer att flytta sidleds inom Premier League till Everton. Mycket riktigt är det också en flytt som Koeman själv har baissat. Bör inte på något sätt betraktas som något troligt alternativ.

David Moyes. Återigen ett namn som Everton sägs ha sonderat terrängen med, något som verkar ha splittrat fansen hårt. Många ser så klart att Moyes har gjort ett bra jobb i Everton tidigare, men desto fler verkar betrakta det som en anställning som skulle sakna den ambition man vill att Everton ska visa. Något kan jag hålla med om att det skulle ge en känsla av att titta bakåt snarare än att blicka framåt. Alltför mycket vatten har hunnit rinna under den bron för att det här ska vara ett klokt val av Everton.

Det där är de fem namn som nämns mest frekvent i konkret samband med Everton. Det utesluter inte att Everton sonderar terrängen också med övriga, men de håller de i så fall väl dolt. Personligen skulle jag dock vilja slänga in kandidat som borde övervägas, och som Everton åtminstone borde överväga beroende på hur några av namnen ovan faller ut:

Remi Garde. Kom till Premier League och tog på sig det omöjliga uppdraget att försöka rädda Aston Villa kvar i Premier League. Men han är tillgänglig och uppenbart inte ovillig att arbeta i England. Min invändning mot Aston Villas tillsättning av Garde var att de anställde en brobyggare när de behövde en brandsläckare. Everton befinner sig dock i rakt motsatt situation, de söker en brobyggare.

Publicerad 2016-05-25 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto