Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Bournemouth 2015-16: (++++)

Är Bournemouth verkligen ett Premier League-lag? Det var frågan som fanns i många huvuden inför säsongen. Ett något märkligt fenomen för ett lag som både vann The Championship säsongen innan och dessutom var det lag som gjorde flest mål i The Championship. Men vissa frågetecken var så klart motiverade givet klubbens storlek och tämligen snabba marsch uppåt i det engelska seriesystemet.

Det svar som Bournemouth levererade den här säsongen var att absolut och med marginal är de att betrakta som ett Premier League-lag. Den offensiva spelidé som har varit grunden i Bournemouths framgångar i Football League höll man fast vid också i Premier League, och med det som grund slutade man avstannandes på 16:e plats.

ANNONS

Det krävs visst mod att hålla fast vid en specifik idé, även när den idén sätts på hårda prov som inledningsvis var fallet för Bournemouth. Det var inte bara resultaten som inte gick Bournemouths väg i början av säsongen, framför allt försvarsspelet hade problem att acklimatisera sig. En allvarlig långtidsskada på Callum Wilson hotade att omkullkasta Bournemouths planer.

Bournemouth xG - Club

Eddie Howes systematiska arbete gav dock avkastning. Mot slutet av hösten började Bournemouth hitta sina fötter i Premier League, svarade för några riktigt imponerande vinster och samlade på sig poäng i en takt som i slutänden skulle leda till att Bournemouth säkrade nytt kontrakt med god marginal kvar av säsongen.

Det återstår fortfarande mycket arbete för Bournemouth och för Eddie Howe för att på allvar etablera sig i Premier League. Under den första säsongen lades dock en stabil grund från vilken Bournemouth kan arbeta vidare, och med ökade ekonomiska resurser och en stabil organisation har goda möjligheter att utveckla laget ytterligare. Resan är ännu inte slut för vare sig Bournemouth eller Eddie Howe.

ANNONS

Betyg: Med beröm godkänd (++++)

ÄGARE OCH LEDNING: +++
Det går inte att ha några större kritiska synpunkter kring Bournemouths ägare eller ledning. De har varit beredda att stötta Eddie Howe på transfermarknaden när det har funnits behov till det, och man har vad avser fotbollen valt att hålla fingrarna borta och låta Howe styra skutan, vilket så här långt har visat sig vara en allmänt klok idé. Maxim Demin och Jeff Mostyn, ägare respektive ordförande, arbetar långsiktigt med klubben.

MANAGER: Eddie Howe (+++++)
En av säsongens mest imponerande managerinsatser. Särskilt kul är det kanske när det handlar om just en ung, engelsk manager – en ras som nu för tiden närmast är att betrakta som utrotningshotad, åtminstone i Premier League. Till skillnad från Alex Neil i Norwich framstod Howe som redo att kunna hantera de speciella utmaningarna i Premier League, kanske just för att han har haft mer tid på sig i Bournemouth innan han slängdes in i hetluften, och har gått uppåt steg för steg.

FÖRSVAR (+++)

ANNONS
Den lagdel i Bournemouth som förmodligen oroade mest inför säsongen men där Simon Francis, Steve Cook och Charlie Daniels har varit bestående och betydelsefulla delar under hela säsongen och svarat för ett antal mycket imponerande insatser. Trots detta måste detta ändå vara en lagdel som Eddie Howe försöker förstärka under sommaren.

MITTFÄLT (+++)
Det mod som Eddie Howe uppvisade inför säsongen manifesterade sig inte minst på mittfältet. Andrew Surman, Harry Arter, Matt Ritchie med flera var viktiga spelare som trollade med motståndet i The Championship. Howe höll kvar vid dem också i Premier League och även om trolleriet möjligen blev mindre uttrycksfullt så var Bournemouths mittfältsspel alltjämt effektivt, där lagets förmåga att hålla bollen och diktera speltempot också var viktigt ur defensiv synpunkt.

ANFALL (++)
Möjligen hade Bournemouths säsong blivit ännu bättre om inte Callum Wilson oturligen drabbats av en långtidsskada tidigt under säsongen. Joshua King och, senare, Benik Afobe gjorde det förvisso inte dåligt men vägde måhända lite tunt i sammanhanget. Definitivt en lagdel som måste ligga långt fram i Eddie Howes planer för att utveckla Bournemouth vidare.

ANNONS

Bournemouth xG - League

HÖJDPUNKT: Man Utd (h), 2-1
Höjdpunkterna under slutet av hösten duggade tätt. Efter att Bournemouth besegrat Chelsea på bortaplan menade Eddie Howe att det var klubbens största seger någonsin. Bara någon vecka senare fick han skäl att revidera detta än en gång. Det går väl att diskutera vilken match som egentligen var mest svår men att på hemmaplan besegra Man Utd är svårslaget.

ÅRETS SPELARE: Steve Cook
Bournemouths styrka är inte individuella stjärnspelare lika mycket som det väl fungerande kollektivet, tvärtom är de flesta av Bournemouths spelare tämligen anonyma. En spelare jag däremot fastnade för under säsongen med sina i alla fall på mig, som visste tämligen lite om honom inför säsongen, imponerande mittbacksinsatser var Cook.

LÄRDOMAR:

Rasera inte det som fungerar. Det är alltför vanligt att klubbar som flyttas upp i Premier League mer eller mindre byter ut hela laget som tog dem dit i syfte att väl där klara sig bättre. Det kan fungera halvdant i några få fall, som i Watford den här säsongen, men normalt sett skapar det mest svårigheter. En vanligtvis mer framgångsrik metod, som har större chans att kunna vara hållbar också på längre sikt, är att utgå från det som faktiskt redan fungerar bra, från lagets styrkor som tog dem upp i Premier League och bygga vidare från och utveckla detta.

ANNONS

Friskt vågat, hälften vunnet. Det är lätt hänt att börja se svårigheterna i samband med uppflyttning till Premier League och försöka hantera den ökade risken och de tuffare utmaningarna med att att bli mer defensiv och mer försiktig. Men inte sällan inbjuder det bara till mer problem. Bournemouth följde i samma spår som flera klubbar innan dem och fortsatte tro på sin i grunden offensiva spelmodell.

Bournemouth väger tunt i offensiven. Bournemouth saknar inte tekniskt skickliga spelare men hade både svårt att skapa målchanser under säsongen, liksom att avsluta dem i tillräckligt hög utsträckning. Bournemouth har saknat förmågan att verkligen kunna dominera motståndarförsvar under säsongen vilket är något de behöver kunna göra.

MÅLSÄTTNINGAR:

Premier League: +++++
Bournemouth kan inte rimligtvis ha haft någon annan förväntning, eller för den delen förhoppning, den här säsongen än att lyckas hålla sig kvar i Premier League. Det lyckades man med. Till och med i sådan utsträckning att man hade råd att rulla över mållinjen.

ANNONS

FA-cupen: +++
Inte någon jättesuccé men det är heller inte någon svag prestation att ta sig till femte omgången. Bournemouth hann med två vinster, mot Birmingham samt ett sydkustderby mot Portsmouth, innan Everton blev för svåra på hemmaplan i den femte omgången.

Ligacupen: +++
Hartlepool och Preston fick se sig besegrade av Bournemouth som i femte omgången begav sig till Anfield. Väl där gav man Liverpool en tuff match men det var ändå en match som till sist förlorades, vilket också var Jürgen Klopps första vinst med Liverpool.

ASTON VILLA 2015-16 SOM FILM

The Terminator (1984). Från framtiden skickar maskinerna en mördarmaskin bakåt i tiden för att döda mänsklighetens sista hopp. Människorna lyckas skicka en av sina egna bakåt i tiden för att rädda Sarah Connor från terminatorn. En högst ojämn kamp uppstår mellan två utsatta människor och en till synes oövervinnelig och oförstörbar fiende, innan list tillsammans med en påpassligt placerad hydraulisk press besegrar rå styrka. Vi skapar vårt eget öde skulle komma att bli filmens mer filosofiska budskap.

ANNONS
Publicerad 2016-06-02 kl 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto