Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Premier Leagues tio största överraskningar

Det är onekligen en fantastisk säsong som precis har avslutats. Vad som framför allt har gjort den fantastisk är att den har lyckats med att överraska oss på så många sätt. Att Leicester vann Premier League räknas av de allra flesta som kanske fotbollshistoriens allra största överraskning. Andra överraskningar, såsom Chelsea, var inte fullt lika positiva.

Men det är så klart inte den första stora överraskningen vi har bevittnat under Premier League-eran. Definitivt inte heller den sista. Att Leicester är den allra största överraskningen känns förhållandevis givet. Men det fick i alla fall mig att fundera på vilka andra stora överraskningar – positiva eller negativa – som skulle platsa på en topplista.

Överraskningar kan så klart komma i alla möjliga former. Det kan gälla enskilda spelarinsatser, någon manager som fått sparken, att något lag slår ett rekord av något slag, och så vidare. Men i den här listan jämför jag enbart olika lags slutliga tabellplaceringar.

(10) Everton 2004-05 – 4:a

Vid slutet av 2003-04 hade Everton med nöd och näppe undkommit nedflyttning. Man hade dessutom tvingats sälja sin mest lovande spelare på länge, Wayne Rooney, till Man Utd. Många trodde att de skulle åka ur den här säsongen, men David Moyes tillsammans med Mikel Arteta och Tim Cahill överraskade alla och tog sig till Champions League.

(9) Newcastle 1993-94 – 3:a

Newcastle överraskade alla på ett positivt sett under sin allra första säsong i Premier League. Laget spelade en fantastisk fotboll under Kevin Keegan och inte minst med hjälp av Andy Coles imponerande målform lyckades man under säsongens andra halva ta sig ända upp till tredje plats, trots att många trodde de skulle få det svårt att hålla sig kvar.

(8) Norwich 1992-93 – 3:a

Norwich var nedflyttningstippade, precis som Everton och Newcastle var av många. Norwich var i själva verket på väg att redan under Premier Leagues första säsong göra vad Leicester klarade av 23 år senaare. Vid ett tillfälle under säsongen låg Norwich åtta poäng före Man Utd och Aston Villa, som skulle visa sig bli de två lag som till sist gjorde upp om ligatiteln.

(7) Nottingham Forest 1994-95 – 3:a

Nottingham Forest är onekligen en klubb som är vana vid oväntade triumfer och högre tabellplaceringar än förväntat. Men i mitten av 1990-talet var detta till stor del historia. En påminnelse om vad som en gång var kom dock redan under klubbens första säsong tillbaka i Premier League, när Stuart Pearce och Stan Collymore förde laget upp till en mycket hedrande tredjeplats.

(6) Newcastle 2008-09 – 18:e

Om den här säsongen visade sig vara en oväntad olycka för Newcastles fans så är det ändå en blek skugga av förra gången Newcastle blev nedflyttade. Hela sex managerbyten under säsongen visade klart och tydligt att allt inte stod rätt till med klubben, men kvaliteten på spelartruppen gjorde att de flesta ändå tog för givet att laget skulle hamna runt mitten av tabellen.

(5) Leeds 2003-04 – 19:e

Endast tre säsonger sedan Leeds spelade i Champions League tvingades de sig själva nedflyttade från Premier League, en katastrofal konsekvens av en vanskött klubb som den lever med än idag. Vid den här tidpunkten hade Leeds redan sålt sina bästa spelare för att ordna upp sina skulder, men det var ändå en chock när Leeds lämnade Premier League.

(4) Chelsea 2015-16 – 10:a

Det är kanske lite tur för Chelsea att Leicester gick och vann ligan den här säsongen, annars hade det kanske pratats betydligt mer om dem och deras fiasko den här säsongen. Att ramla från en ohotad ligatitel ena säsongen till en medianposition på tabellens nedre halva nästa säsong, för en klubb med Chelseas förutsättningar, var inget som någon såg komma.

(3) Blackburn 1998-99 – 19:e

Blackburn hade vunnit Premier League 1995 under Jack Walkers ägarskap och under hela andra halvan av 1990-talet var man en av ligans mest respektabla lag. Allt detta förändrades 1999. Trots flertalet erkänt skickliga spelare som Damien Duff och Jason McAteer blev Blackburn nedflyttade, och sedan dess har klubben aldrig varit sig riktigt lik.

(2) Man Utd 2013-14 – 7:a

De allra flesta förstod nog att Man Utd inte utan besvär eller friktion skulle kunna ersätta Alex Ferguson. Ingen hade däremot föreställt sig att fallet skulle bli fullt så dramatiskt. Så socialt betingade var fotbollsvärlden på att Man Utd alltid var ett av de engelska topplagen att många fortfarande inte verkar ha lyckats skaka av sig chocken att se dem sluta sjua.

(1) Leicester 2015-16 – 1:a

Bloggens utgångspunkt får också bli bloggens slutpunkt. Inget har varit mer överraskande under Premier League-eran än Leicesters bragdbetonade ligavinst. De har flyttat målstolparna för vad som anses möjligt inom den engelska fotbollen. Följden blir att vi lär få se fler liknande överraskningar, men troligtvis ingen som når upp till riktigt den här nivån.

Publicerad 2016-06-02 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons