Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Arsenals triggande av Jamie Vardys köpklausul blir först med att testa Leicesters styrka

Mitt i försommaren, med grillarna förberedda för action och de flesta lugnt avvaktandes en för första gången på mycket länge fotbollsfri helg, åtminstone relativt sett, så producerade Stuart James på Guardian ett taktiskt kärnvapen till nyhet som utlöste en tjutande siren mitt i fredagsfriden. Nämligen att Arsenal ska ha triggat köpklausulen i Jamie Vardys kontrakt med Leicester.

Det är så klart baksidan av Leicesters makalösa framgång den här säsongen, de blir på samma gång ett skyltfönster för de riktigt stora klubbarna. De spelare som ordnade framgången för Leicester blir lovligt byte för andra. Det har ju spekulerats länge i vilka spelare som Leicester kanske blir tvingade att sälja och vilka de kan tänkas behålla.

Personligen hade jag kanske i första hand trott att de spelare som låg i farozonen var Riyad Mahrez och, möjligen, N’golo Kanté. De två spelare som mest uppenbart kan tillföra kompetens och kvalitet också till de största lagen och som i kanske minst utsträckning kan ses som rena produkter av Leicesters taktik.

Leicester har samtidigt sagt att de inte är intresserade av att sälja någon av sina spelare. Men det finns tydliga begränsningar för hur mycket klubbar egentligen har att säga till om, även om TV-intäkterna gör dem ekonomiskt mindre sårbara. Men med den typ av klausuler som Arsenal nu sägs ha utnyttjat blir Leicesters handlingsutrymme onekligen mycket litet.

Det mesta, om Arsenal har bestämt sig för att trigga köpklausulen, kommer i så fall kokas ned i vad Jamie Vardy själv vill. Men man får väl förmoda att det fanns någon anledning för Vardy att förhandla till sig en köpklausul, som ryktas ligga mellan £20-25m, från början. Inte var det för att han inte kunde tänka sig att lämna Leicester.

Varför vill Arsenal ha Jamie Vardy?

Det har under säsongen varit en återkommande fråga i vilken utsträckning Jamie Vardys prestationer har varit en produkt av Leicesters taktik. Hans stora styrka är hans snabbhet, som han har fått maximal utväxling på i Leicesters låga utgångspunkt och extremt direkta och fartfyllda omställningsspel.

Det har inte varit helt uppenbart att den styrkan lika lätt kan översättas till ett spel mer baserat runt eget bollinnehav och mot motståndare som i betydligt högre utsträckning väljer att försvara sig lågt. Vad vi så här långt har fått se av Jamie Vardy i landslaget antyder att dessa farhågor inte är omotiverade.

Nu är förvisso inte Arsenal främmande för snabba omställningar de heller. Inte minst i matcher mot andra storklubbar, i England och i Europa, är det en taktik de vanligtvis brukar försöka tillämpa. Arsenal har dock saknat spelartyperna att riktigt effektivt kunna utnyttja taktiken, vilket är vad Jamie Vardy måste vara tänkt att åtgärda.

Om Arsenal hade haft en extremeffektiv och framför allt snabb anfallare, som utnyttjade de chanser som faktiskt skapades, i den första matchen mot Barcelona – hur hade det påverkat Arsenals vinstchanser? Svaret på den frågan är också svaret på varför Arsenal vill ha Jamie Vardy.

Sedan går det inte att bortse från att om Arsenal köper Jamie Vardy är det en rejäl kursändring från en traditionell transferpolicy. Priset är förvisso inte jättehögt, men Vardy är 29 år gammal och perspektivet på den här värvningen är alltså betydligt mer kortsiktigt – det ska levereras här och nu.

Det är inte nödvändigtvis något fel med det men det skapar onekligen ett läge där samma behov kommer behöva fyllas igen om några få år. Det är inte det sätt som Arsene Wenger normalt sett brukar tänka på, så det finns skäl att fundera över vad kursändringen säger om hans egen tidshorisont.

Varför skulle Jamie Vardy vilja flytta till Arsenal?

Vi skulle lika gärna kunna ställa frågan varför Jamie Vardy egentligen skulle vilja flytta från Leicester. Det är laget han har slagit igenom med som precis har producerat en fotbollssaga. De är regerande ligamästare och de kommer spela i Champions League nästa säsong. Vem vill inte vara med om åtminstone den säsongen?

Ett skäl skulle så klart kunna vara att Leicester precis har producerat en fotbollssaga. Det kan helt enkelt inte bli bättre än så, tvärtom är den mycket klara risken att det bara kan bli sämre. Så om då Arsenal, som också spelar i Champions League, ringer på dörren kan det vara frestande att sluta på topp i Leicester.

Det går heller inte att bortse från att Jamie Vardy är 29 år gammal och det här kan vara hans sista chans att få ett kontrakt med en engelsk storklubb. Det är inte säkert att chansen återkommer om ett år. Både lönen, utmaningen och statusaspekten talar för att han skulle vara intresserad av en flytt till Arsenal.

Hur kan Leicester övertyga Jamie Vardy att stanna?

Jamie Vardy skrev på ett nytt kontrakt med Leicester så sent som i februari, som ryktesvis gav honom en lön om £60,000 i veckan. Leicester har självklart möjligheten att erbjuda honom ett nytt kontrakt, men för att vara i paritet med vad Arsenal kan tänkas erbjuda måste de förmodligen åtminstone dubbla den lönen.

Den nya tidens ekonomiska förutsättningar ger i alla fall en klubb som Leicester möjligheten att överväga ett sådant alternativ. Men de måste självklart också ha med i beräkningen hur det påverkar klubbens lönestruktur som helhet, får en spelare en så gigantisk löneökning så kommer även övriga spelare vilja ha sin del av kakan.

Det finns också en del mjuka faktorer för Leicester att rikta in sig på. De kan så klart sälja in värdet i att få delta i en minst sagt unik fotbollsresa, en möjlighet som kanske heller aldrig återkommer, när Leicester under samma säsong ska försvara en ligatitel och spela i Champions League. Kanske kan det vara tillräckligt för att övertyga Vardy om att ge Leicester i alla fall ett år till.

Något som Leicester helt säkert kommer påpeka är också skillnaden i att vara nyckelspelare i Leicester jämfört med rollspelare i Arsenal. I Leicester kommer han vara kung, i Arsenal en i mängden.

Som sagt, i slutänden kommer det bara vara en fråga om vad Jamie Vardy själv vill, och om ett första riktigt allvarligt test på Leicesters faktiska styrka inför kommande säsong.

Publicerad 2016-06-03 kl 22:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons