Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Englandsbloggens EM-tips 2016

Då var det äntligen dags för EM-premiär. Under den närmaste månaden kommer vi ha vår dagliga dos av mästerskapsfotboll, med i genomsnitt två-tre matcher varje dag. En helt okej krydda till sommaren och ett sätt att fylla ut tiden inför kommande säsong.

EM-tips görs ju på alla håll och kanter i dessa tider. Det är inte normalt sett något jag brukar riktigt bry mig om, men någon gång ska vara den första så klart. Här kommer alltså mitt fullständiga EM-tips, och det enda jag hade tänkt mig göra annorlunda är att försöka göra det mer interaktivt.

Därför gör vi så att om 30 eller fler av er som läser bloggen väljer att bidra med era egna EM-tips i kommentarsfältet så utgår ett förstapris om 500 kronor till den vars tips ger mest poäng och därmed vinner. Utöver naturligtvis heder, ära och ständiga skryträttigheter.

(Praktisk info. Endast bidrag via kommentarsfältet under den här specifika bloggen tas emot. Bidragen måste senast vara postade innan avsparken i EM-premiären. Det går bra att vara anonyma. Mest praktiskt är om man har Swish, men det är ju bara aktuellt i efterhand för vinnaren. Tänk på att vara tydliga i era EM-tips, otydlighet eller mångtydighet betraktas som ett icke-tips.)

Hur beräknas då poängen för EM-tipset? Jo, på följande sätt:

GRUPPSPELET. Alla tippar samtliga grupper och får poäng när man placerar rätt lag på rätt slutplacering i gruppen. Rätt tippad gruppetta ger 3 poäng. Rätt tippad grupptvåa ger 2 poäng. Rätt tippad grupptrea och gruppfyra ger 1 poäng vardera.

SLUTSPELET. Alla tippar också slutspelet i sin helhet. Det spelar ingen direkt roll att tippa rätt matcher. 1 poäng ges per rätt gissat deltagande lag i åttondelsfinalerna. 3 poäng ges per rätt gissat deltagande lag i kvartsfinalerna. 5 poäng ges per rätt gissat deltagande lag i semifinalerna. 7 poäng ges per rätt gissat deltagande lag i finalen. 10 poäng ges för rätt gissad EM-vinnare.

BONUS. 5 poäng delas ut till rätt tippad skytteligavinnare. Om två eller fler spelare delar på skytteligatiteln delas halva poängen ut till de som har gissat rätt. Exempel: Om Thomas Müller och Harry Kane vinner skytteligan får de som har gissat rätt 2,5 poäng vardera.

Jag sammanställer poängen och gör en resultatsammanställning efter varje avslutad gruppspelsomgång och slutspelsomgång. Det riskerar så klart kunna bli något fel längs vägen så håll koll på era respektive EM-tips och säg till i kommentarsfältet om något blev fel.

Tanken är att det ska vara en kul grej. Här är i alla fall mitt EM-tips, och en tanke är så klart att ni förmedlar era egna EM-tips i ett åtminstone liknande format.

GRUPPSPELET

Grupp A. Smålurig grupp. Hur bra är egentligen Frankrike och är hemmaplan en fördel eller nackdel för dem? Hur slutar prestigemötet mellan Albanien och Schweiz, ett landslag bestående av många spelare med albansk bakgrund? Hur stor är egentligen skillnaden mellan dessa båda lag och Rumänien, en klassisk fotbollsnation?

(1) Frankrike
(2) Schweiz
(3) Albanien
(4) Rumänien

Grupp B. Känslan är en grupp som egentligen kan sluta lite hur som helst med fyra landslag som inget är direkt drypsäkert. Avgörande match redan i första omgången mellan England och Ryssland som kommer forma gruppen. Ett prestigemöte med derbyvibbar mellan England och Wales. Slovakien en inte ofarlig dark horse.

(1) England
(2) Wales
(3) Ryssland
(4) Slovakien

Grupp C. Tyskland bör vara gruppens stora favoriter, där Polen är lite för mycket av ett enmanslandslag för att riktigt kunna störa dem. Polen känns ändå starkare än de båda övriga lagen i gruppen, där jag förmodligen antingen underskattar Ukraina något alternativt bara hoppas på det romantiska med lilla Nordirland.

(1) Tyskland
(2) Polen
(3) Nordirland
(4) Ukraina

Grupp D. Ruggig grupp på förhand, väldigt svår att förutspå. Spanien är favoriter på pappret men frågetecken kring dem finns ändå kvar sedan VM och inte minst ett bedrövligt genrep. Turkiet, Kroatien och Tjeckien är alla tre habila fotbollsnationer som kan bli både succé och fiasko. Tjeckien känns lite på nedgång och får det tufft som jag ser det.

(1) Spanien
(2) Turkiet
(3) Kroatien
(4) Tjeckien

Grupp E. Innehåller kanske både EM:s mest uppsnackade och nedsnackade lag i Belgien och Italien, och naturligtvis Sveriges mest ompratade lag. Sverige stöter på ett riktigt vägskäl redan i premiären mot Irland, en match jag tror svenska bedömare tar lite för lätt på och som riskerar sluta som bäst oavgjort, efter det får Sverige det tufft. Italien är bättre, och Belgien något sämre, än vad många gissar.

(1) Italien
(2) Belgien
(3) Irland
(4) Sverige

Grupp F. Portugal betraktas ofta som bland favoriterna inför ett mästerskap men har en tendens att underprestera, får det ofta oanat tufft mot täta och välorganiserade motståndarförsvar vilket är vad Island har att erbjuda. Ungern har inte mycket att hämta i gruppen, men Österrike är ett starkt lagbygge som imponerade i kvalet och fortsätter imponera här.

(1) Österrike
(2) Island
(3) Portugal
(4) Ungern

SLUTSPELET

Åttondelsfinal. Gruppsexformatet i EM gör det lite klurigt att förutse de exakta åttondelsfinalerna, bland annat måste man så klart utse vilka fyra grupptreor som går vidare. Här finns det flera olika EM-prediktorer på internet som går att använda.

Schweiz – Polen
Spanien – Portugal
England – Albanien
Österrike – Belgien
Tyskland – Ryssland
Italien – Turkiet
Frankrike – Kroatien
Wales – Island

Kvartsfinal. Wales gör alltså succé i detta EM, inspirerade av Gareth Bale och hederlig brittisk kampanda. Mot Frankrike tar det däremot stopp. England fortsätter snubbla sig fram i turneringen och mot ett något obalanserat Belgien gör man turneringens bästa match. Tyskland tar sig med ett nödrop vidare mot Italien.

Schweiz – Spanien
England – Belgien
Tyskland – Italien
Frankrike – Wales

Semifinal. England spelar sin första semifinal på 20 år. Men fotbollen kommer inte hem den här gången heller. Spanien visar sig alldeles för svåra men i England råder ändå mästerskapsfeber. Den riktiga holmgången sker mellan Tyskland och Frankrike, ett klassiskt semifinalpar som ritar in ännu ett kapitel i den pågående mästerskapshistoriken.

Spanien – England
Tyskland – Frankrike

Final. Spanien kommer piggare i benen till finalen men Frankrike bärs fram av publiken på läktarna. Spelare som Paul Pogba, Antoine Griezman och Olivier Giroud sargar ett alltför trögt och virrigt spanskt försvar. Frankrike vinner sitt tredje raka mästerskap på hemmaplan.

Spanien – Frankrike

Skytteligavinnare: Olivier Giroud, Frankrike

Publicerad 2016-06-09 kl 17:40

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons