Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Sex EM-värvningar från sex EM-grupper att hålla ögonen på

Det positiva med VM- och EM-somrar är att det betyder att det spelas både bra och spännande fotboll under en tid på året när det annars inte är någon fotboll alls utan bara en massa sillysnack. Det mindre positiva med sådana somrar är att mästerskap har en benägenhet att krångla till spelarövergångar och lura in köpande klubbar på diverse villospår.

Begreppet mästerskapsvärvningar är tämligen välkänt. Det är spelare som gör ett väldigt bra EM eller VM och vars renommé kraftigt stiger vilket får någon av de europeiska storklubbarna att få upp ögonen för och värva spelaren. Inget fel med det kan tyckas. Men i begreppet ligger också att många av dessa spelare dansade en sommar, och lever inte upp till förväntningarna i klubben efteråt.

Alltså måste två kriterier vara uppfyllda för att kunna betraktas som en mästerskapsvärvning den här sommaren. Ett, spelaren måste vara tillräckligt bra för att kunna göra ett något oväntat positivt intryck i EM. Två, det finns goda skäl att tro att spelaren inte är riktigt så bra att han ska kunna leva upp till förväntningarna i en framtida klubb.

Här gör jag ett spontant försök att för respektive EM-grupp identifiera vilken spelare som är mest sannolik att kunna bli en av den här sommarens EM-värvningar, och vilken klubb som skulle kunna tänkas vara mest aktuell att göra just den EM-värvningen. Fyll gärna i med era egna idéer.

GRUPP A: Nicolae Stanciu, Steaua Bukarest

Debuterade helt nyligen i landslaget efter en strålande säsong med Steaua Bukarest. Debuten i landslaget gick inte mycket sämre den och Stanciu är alltså med i EM-truppen. Inte många förväntar sig mycket av Rumänien i detta EM men det betyder också att spelarna spelar utan press. Stanciu lär få börja på bänken men kan visa sig vara ett häftigt energitillskott med sin snabbhet. Borde ticka precis alla av Arsene Wengers boxar, även en klubb som Southampton skulle kunna tänkas bli intresserade.

GRUPP B: Oleg Sjatov, Zenit

Har det senaste året varit en given spelare både i Ryssland och i Zenit. Inte den mest namnkunnige spelaren i Ryssland men slog igenom i kvalet och var en av lagets absolut viktigaste spelare. I Zenit var han den stora förklaringen att laget gick till slutspel i Champions League. Kan visa sig bli en väldigt obehaglig överraskning för alla lag i gruppen. Ryska klubbar brukar inte vara helt pigga på att sälja sina spelare och ryska spelare brukar inte vara helt pigga på att lämna Ryssland – men kanske kan Roman Abramovich locka över spelaren till Chelsea?

GRUPP C: Piotr Zielinski, Udinese

Mycket talangfull offensiv mittfältare som debuterade tidigt i Polens landslag. Har befunnit sig i Empoli de senaste åren men tillhör formellt Udinese, vilket givet klubbens ägare inte gör det helt osannolikt att Zielinski spelar i en Watfordtröja kommande säsong, även om också Liverpool sägs vara på jakt. Mycket av Polens spel kretsar naturligtvis kring Robert Lewandowski. Zielinski är en viktig pjäs i den taktiken, men riskerar väga för lätt i Premier League.

GRUPP D: Pavel Kaderabek, Hoffenheim

Har varit på gränsen till ordinarie i Tjeckien under en tid och kan göra högerbacken till sin under EM. Har en bra säsong i Hoffenheim bakom sig. Det råder inget överflöd av bra högerbackar i Premier League för närvarande och engelska klubbar har ju börjat snegla alltmer mot Bundesliga i sin ständiga jakt på talanger. Det är inte omöjligt att till exempel Sunderland eller West Ham fastnar för Kaderabek, som dock kan komma att upptäcka att ytterback förmodligen är det svåraste man kan vara i England.

GRUPP E: Stephan El Shaarawy, Milan

Känns äldre än vad han egentligen är vilket säkert beror på att han slog igenom så pass ung. Spåddes för några år sedan bli nästa superstjärna i Serie A och i Milan, men det blev inte riktigt som någon tänkte sig. Utlånad till Roma under den här säsongen där han har varit halvdan. Kan dock göra ett avtryck i ett Italien som inte direkt puttrar över av offensiv kvalitet. I stort sett varje sommar är det någon engelsk klubb som värvar ett etablerat Serie A-namn som visar sig ha bränt ljuset från båda ändar. Här är det lätt att tänka sig Crystal Palace och West Brom.

GRUPP F: Marcel Sabitzer, Red Bull Leipzig

Spottade in mål i mängder i Red Bull Salzburg under förra säsongen men har haft en tuffare säsong i den tyska energidrycksklubben. Ambitiös spelare som dock lär få börja på bänken i Österrike. Samtidigt en spelare som kan visa sig vara en väldigt effektiv inhoppare från bänken, vilket Österrike kan komma att behöva under EM. Imponerar han tillräckligt kan klubbar som Hull och Leicester bli intresset, men samtidigt kan hoppet från österrikiska ligan och den tyska andraligan visa sig bli alltför långt.

Publicerad 2016-06-09 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons