Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

England behöver en bra EM-start mer än kanske något annat lag

Då var EM igång. En förhållandevis oinspirerad invigningsceremoni följdes av en både nervös och ganska seg match. Frankrike dominerade matchen men i slutänden behövdes det något alldeles speciellt från Dimitri Payet, hemmahörande i West Ham, för att ge Frankrike den EM-premiär och den fredagskväll de verkligen ville ha.

Nu är det lördag och då är det dags för England att gå in i turneringen. Det gör man mot Ryssland i Marseille, i den sena kvällsmatchen. Förhoppningsvis har då tårgasdimmorna hunnit lätta. Fransk polis är på hugget i Marseille där det sägs att polissirener är det vanligaste förekommande ljudet. Det har varit oroligt bland fansen.

Lite påminns man också om den rätt kloka insikten att om man behandlar människor som djur så kommer de också börja bete sig som djur. Fransk polis balanserar på en slak lina mellan att å ena sida upprätthålla ordning och å andra sidan provocera fram det bråk de hoppas undvika. Naturligtvis är det också sport bland den lokala ungdomen att starta bråk med just engelska supportrar.

Detta sagt är det självklart ett gäng engelska supportrar som gör sig själva riktigt olyckliga därnere i Marseille. Och just under det här mästerskapet, med tanke på vilket orosmoln som faktiskt hänger över det, så känns det ju alldeles förbannat onödigt att slita uppmärksamhet och resurser till sådana här dumheter.

England mot Ryssland i öppningsmatchen alltså. Givet hur öppen den här gruppen faktiskt är så är det en väldigt viktig match. Båda de här lagen siktar på slutspel. En vinst ikväll vore förmodligen tillräckligt för att åtminstone i praktiken garantera ett sådant utfall. En förlust å andra sidan sätter det förlorande laget i en prekär gruppsituation.

Inte minst för England gäller det kanske att få en positiv start på EM. Det är ett ungt och orutinerat engelskt landslag. Framför allt är det ett England som likt så många gånger tidigare omgärdas av press, frågetecken och negativism. De mer än kanske något annat lag i den här turneringen behöver en bra start och lite medvind i ryggen för att kunna göra en bra turnering.

Inte minst eftersom den andra gruppmatchen mot Wales lär bli tuff nog för England som det är. De vill helt säkert inte befinna sig i situationen att ha förlorat matchen innan och veta med sig att de absolut måste vinna matchen mot Wales.

Många är självklart spända på hur England kommer formera sig. De flesta rapporter verkar tyda på att Roy Hodgson överger diamantmittfältet och återgår till sin vanligtvis föredragna 4-3-3-uppställning. De stora snackisarna på förhand är att Hodgson sägs peta Jamie Vardy och James Milner ur startelvan, för att ställa upp laget på följande vis:

Eng

Vilket, givet truppen som den nu faktiskt är utformad, känns som en förhållandevis vettig startelva. Mitt enda, ganska lilla, frågetecken är om James Milner möjligen borde starta istället för Dele Alli. Backlinjen känns given, och med den defensiva mittfältsbalansen i truppen så svag som den är så känns det vare sig bättre eller sämre att spela Wayne Rooney i den positionen.

Spelar England med en renodlad anfallare är det helt givet att Harry Kane har den positionen. Viktigast är dock att Raheem Sterling tar en av ytterpositionerna. Bör Sterling spela frågade sig några under gårdagen. För mig är det mer så att Sterling måste spela. Utan honom kommer England tappa bredden i spelet.

Nu är det hur som helst upp till bevis för England och för Roy Hodgson. Han har haft två mästerskap på sig där svaga insatser har kunnat ursäktas med att laget är nytt och ungt, och byggt för framtiden. Någon gång måste man dock också visa att arbetet faktiskt bär frukt. I detta EM måste England och Roy Hodgson visa att man faktiskt förmår producera resultat, och att man duger till inte bara i kvalspel utan också i mästerskap.

Surt prestigemöte mot Ryssland också. Ryssar och engelsmän är för närvarande inte helt förtjusta i varandra, och det har ju inte minst gett sig tillkänna inom idrotten, där det pågår ett slags kallt krig med dopingreglerna som det så här långt konventionella vapenslaget. Räkna med att Ryssland väldigt gärna ger England på käften.

Och hur går det för Wales mot Slovakien? Viktig match för dem också.

Publicerad 2016-06-11 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons