Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Godkänd första gruppomgång för de brittiska lagen i EM

Den första omgången i EM är över för de brittiska lagen, även om vi i denna kategori räknar in Irland, och man får väl säga att det har varit någon slags blandad kompott. Oroligheter utanför planen har kombinerats med blandade resultat på planen.

Först ut var Wales och i den matchen hände en hel del saker. Dels såg Gareth Bale tillsammans med Bryan Robsons och Nwankwo Kanus kärleksbarn Hal till att Wales blev det första brittiska lag någonsin att vinna sin öppningsmatch i ett EM. Dels blev Ondrej Duda den förste spelaren sedan en 17-årig Pelé att göra mål på Wales i ett mästerskap.

Succé för Wales med andra ord, men inte riktigt succé för England. Förvisso gjorde England en i stora drag bra match mot Ryssland, men man lyckades aldrig riktigt knocka dem och i slutminuten blev man också programenligt bestraffade för detta genom ett sent kvitteringsmål.

Har man inte ett bättre försvarsspel än England så måste man rimligtvis ta tillvara sina egna chanser betydligt bättre än vad England gjorde. Harry Kane hade en riktigt tung dag och hela fronttrion verkade märkligt otajmad och med uppenbara problem att förstå offsideregeln.

Den stora kritiken efter matchen mot Ryssland bör dock rimligtvis riktas mot Roy Hodgson, som åtminstone i mina ögon svarade för ett antal misstag som på den här nivån bara kan beskrivas som rena amatörmisstag. Det var på dessa misstag England tappade segern:

Att vara alldeles för passiv i matchcoachningen; där Hodgson väntade till en bit efter den 70:e minuten innan han gjorde minsta försök till ingrepp i matchbilden, och då först sedan England något oförutsägbart lyckats göra 1-0 på frispark.

Att byta ut Wayne Rooney; som var en av de absolut bästa spelarna på planen, är lagkapten och lagets ledarfigur, är en av få spelare med erfarenhet från mästerskap och sådana matcher England befann sig i, och som knappast såg mer trött ut än någon annan spelare.

Att inte utnyttja Rysslands uppflyttade positioner; Hodgson undlät att byta in en snabb anfallare – såsom Jamie Vardy, Daniel Sturridge eller Marcus Rashford – när Ryssland flyttade upp spelare i jakt på kvittering och stora ytor blottades bakom deras backlinje.

Nu ska inte allt målas i svart för England för den sakens skull. Oavgjort och en poäng mot Ryssland är ingen katastrofstart och det fanns mycket i spelet som gav skäl till optimism. Kyle Walker var magisk på högerkanten, Wayne Rooney bra på mittfältet, och Jack Wilshere visade att han fungerar som energiinhopp mot slutet av matchen.

Jobbigare blir det i så fall för Nordirland och Irland som båda har rätt svettiga uppgifter framför sig om de ska ta sig till slutspel. Nordirland stod emot bra under en längre tid mot Polen, bara för att i slutänden ändå förlora med 0-1, en förlust som knappast blir mindre kostsam av att kommande motståndare är Tyskland och Ukraina.

Ett energiskt spelande Irland kan dock gräma sig rätt rejält över att de bara fick med sig oavgjort från en match i vilken de i flera avseenden spelade Sverige av banan. Men lite likt England lyckades man bara med det fram till man faktiskt tog ledningen, sedan drog man sig lite tillbaka och blev överdrivet försiktiga i sitt spel.

En poäng blev det dock för Irland och förmodligen ökade deras hopp om att kunna snyta poäng också av Belgien efter att ha sett deras väldigt bleka insats mot Italien. Oavsett vilket, och det gäller så klart också Sverige, kan det vara så att Irland behöver vinna mot antingen Belgien eller Italien för att kunna ta sig till slutspel.

Inte precis någon lätt uppgift.

Slutspelsprognoser för öalagen

WALES – 70%
Har redan tagit en blytung trepoängare i öppningsmatchen, och det finns så klart viss chans att redan denna seger tar Wales till slutspel. En poäng till i någon av de två återstående matcherna borde i praktiken garantera slutspel för Wales. Den poängen har man alla möjligheter att ta både mot England och inte minst mot Ryssland.

ENGLAND – 60%
Visst, bara en poäng mot Ryssland i premiären. Samtidigt tog inte Ryssland heller fler poäng. England måste dock betraktas som favoriter på förhand mot både Wales och Slovakien, som inte någon av dem riktigt gav intryck av att ha ett försvarsspel som borde kunna hålla mot England. Men England måste visa större precision än de gjorde mot Ryssland.

NORDIRLAND – 10%
Det var en svår uppgift redan från början för Nordirland som gör sitt första mästerskap på 30 år. Och inte blev den uppgiften lättare av en förlust i första matchen. Mot Tyskland bör Nordirland rimligtvis var helt chanslösa. Vinst mot Ukraina på torsdag är alltså ett rent måste, och kanske räcker inte ens det till för slutspel. Långskott.

IRLAND – 20%
Räcker tre poäng till slutspel? Det är absolut inte säkert. Mycket talar alltså för att Irland måste vinna mot antingen Belgien eller Italien för att ta sig till slutspel i den här turneringen. Bäst chans har de förmodligen mot Belgien nu på lördag, ett Belgien som naturligtvis har många mycket bättre spelare men som verkar sakna lagbygget.

Publicerad 2016-06-14 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons