Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Bättre defensiv i de mindre landslagen gör EM roligare och mer öppet

Då är den första gruppspelsrundan avklarad i detta EM. Och det får väl sägas ha varit en öppningsomgång med både fisk och fågel. Mest sura miner får man så klart över allt som sker utanför planen och arenorna. Fotbollen har i huvudsak varit både bra och i stora drag underhållande, med kanske några få undantag längs vägen.

Det tycker så klart inte Cristiano Ronaldo för tillfället som hade följande makalöst surbittra sak att säga efter Portugals 1-1 mot Island: ”They celebrated like they had won the Euro cup or something. That’s a small mentality. That’s why they’ll do nothing.” Detta omedelbart efter att han vägrat tacka de isländska spelarna för matchen.

ANNONS

Otroligt småaktigt så klart. Å andra sidan rätt skönt att han är sur och står för det.

Det är en öppningsomgång där en hel del förväntningar har kommit på skam, och där de förmodade storlagen har haft både bekymmer och stora besvär med väsentligt mindre motståndare. Frankrike mot Rumänien, England mot Ryssland, Tyskland mot Ukraina, Polen mot Nordirland, Österrike mot Ungern, Portugal mot Island – exemplen har varit många.

Det var många som var kritiska mot expansionen av EM, jag befann mig själv med i alla fall ena benet i det lägret. Argumentet var att kvaliteten på turneringen skulle vattnas ur genom att ta in flera mindre länder. Men lite får man ändå säga att den uppfattningen har kommit på skam. Det är länder som är bra nog att kunna konkurrera, och vars utveckling bara kan hjälpas av en större chans att delta i ett mästerskap.

För det har ju samtidigt skett en rejäl kvalitetsutjämning mellan de europeiska landslagen. Till stor del beror detta på att de så kallade ”blåbärslagen” helt enkelt har blivit betydligt bättre på att försvara sig organiserat och framför allt disciplinerat. Och det är så klart en kollektiv kompetens som även individuellt sett sämre spelare har alla möjligheter att ta till sig.

ANNONS

En sådan defensiv fotboll är av naturliga skäl ännu mer effektiv när det vankas landslagsfotboll än i klubblagsfotbollen. Eftersom de stora landslagen aldrig kan bli riktigt lika bra, framför allt inte offensivt lika bra, som de allra bästa klubblagen. Där finns inte samma koncentration av individuella stjärnor, och där ges inte samma tid att spela ihop laget. Offensiv fotboll i landslaget blir mer individuell, och därmed lättare att hantera för ett defensivt kollektiv.

Usch så tråkigt! – skriker då en del. Andra pratar om antifotboll, vilket är en term jag direkt avskyr i all sin förmenta elitism. Det rör sig så klart bara om olika former av fotboll. Och istället för att gnälla på de mindre länderna, som spelar efter sina förmågor och resurser, så får man kanske kräva mer av de så kallat stora ländernas anfallsspel, som sannerligen lämnar både ett och annat övrigt att önska.

Men det är inte Islands uppgift att spela en fotboll som gör det roligare och lättare för Cristiano Ronaldo. Hur mycket nu än han själv skulle önska det, eller hur mycket de som hoppas få se många mål av sina idoler tycker att de borde göra det.

ANNONS

Island, ja. Bäst i Norden skulle man kunna säga. Norge, Danmark och Finland är ju inte med i EM, och oavgjort mot Portugal slår onekligen betydligt högre än ett med tvekan oavgjort mot Irland. Islands chanser att ta sig till slutspel ser dessutom betydligt ljusare ut än Sveriges för närvarande, med inte minst Ungern kvar att möta.

Få tränare vet bättre hur man spelar efter sina förmågar och resurser än Lars Lagerbäck. Det är också vad som gör honom till en så skicklig landslagstränare för de något mindre nationerna.

:::

EM-TIPSET:

Ställningen efter första gruppspelsomgången – maxpoäng är 42p.

26p: AnfieldGlory
22p: Peter Hyllman
21p: Fred Edvinsson, OtbaG

20p: SambaKenneth
19p: Jonasarsenalfan, Vatreni, Bustheller
18p: Erik Larsen, Guy, Djengiz
17p: Fotbollsexperten (COYS!), ddopeasfuck, Jonash, #WelcomeVardy
16p: Pelle, Joakim Eriksson, Viktor Hällegård Stark, Rommelman, Linus Hejdenberg, Pontusbn, Erkie

15p: Chelsealimpan, Chelsea4Ever, Hampus, Linusgrunr,
14p: TwistedTurns, Lehu, Juliusramberg, Erik Ponty Ellborg Hansson, BishopsBlaize, FirstDivisionNHLSerieA1955

ANNONS
13p: Vringhed, TomBlueMoon, Nollbollkoll, SimJiv, Muz, Linhem, Adam_777, Wengerout, RickardT, Trellehulla
12p: Victor Sundahl, WHUFC, BarclaysggmuBpl, Ohlssonlfc
11p: SugarOi, Oijennus
10-p: PROE, Pejlaen, Marcus E, HenkePeh

Poängen är beräknade utifrån grupptabellerna på UEFA:s hemsida. Är rätt skeptisk till om de stämmer för Grupp A, där UEFA har Albanien före Rumänien, trots att Rumänien har gjort ett mål mer. Men det lär väl bli rätt i slutänden, och ställningen efter första grupprundan spelar kanske egentligen inte så stor roll.

Publicerad 2016-06-15 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto