Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Slutsatser och spelarbetyg från Englands EM-gruppspel

Intet nytt under solen. Englands tredje match i detta EM följde mer eller mindre precis samma mönster som de två tidigare, och var ett mönster som därtill var väldigt lätt att förutse inför EM. England kontrollerar bollen och tar sig fram till planens sista tredjedel, där de totalt kör fast utan någon som helst idé hur de ska ta sig igenom ett samlat motståndarförsvar.

Solskenshistorien är så klart Wales, som alltså genom att utklassa Ryssland tar sin andra vinst i EM och slutar som gruppetta. Wales är, till skillnad från England, ett landslag med en väldigt enkel och okomplicerad spelidé. Ofta räcker det långt. Wales har nu deltagit i två mästerskap genom historien och tagit sig vidare från gruppspelet i båda.

Roy Hodgson hade så klart gjort sina omfattande förändringar i Englands startelva. Det var något som ifrågasattes och diskuterades inför matchen givet betydelsen av att vinna gruppen. Det är möjligt att det finns fördelar med att göra dessa byten som kommer märkas längre fram i turneringen, men det kostade England i den här matchen, och kan ha kostat dem förstaplatsen.

Nu blev det istället andraplatsen vilket betyder att England i åttondelsfinalen möter tvåan i Grupp F med Portugal, Island, Österrike och Ungern. Givet att det är ytterst osannolikt att Portugal slutar tvåa i den gruppen så är det kanske inte något katastrofalt utfall för England ändå. Men sedan, i en eventuell kvartsfinal, väntar troligtvis hemmanationen Frankrike.

SLUTSATSER FRÅN GRUPPSPELET:

(1) England saknar offensiv spelidé och trygghet. Roy Hodgson kan hävda att England har dominerat tre matcher i gruppspelet om han vill, de flesta kan se att det är en spelmässig illusion. Någon plan för hur England ska spela sig genom motståndarförsvaret och skapa målchanser finns ej, och förmågan att genomföra en sådan plan verkar begränsad. Spelarna saknar tryggheten och beslutsamheten, några spelare tar stressade avslut och andra spelare lämnar helst över avsluten till någon annan.

(2) Jack Wilshere var ett sentimentalt felbeslut. Wilshere fick chansen från start mot Slovakien. Han tog den inte. Det är inte hans fel. Han såg redan under första halvlek ut som en spelare ur fysisk form i avsaknad av speltempo, av det enkla skälet att han är en spelare ur fysisk form i avsaknad av tempo. Det kan inte rimligtvis ha kommit som någon överraskning för någon. Förhoppningen att Wilshere skulle kunna bidra med mer i detta EM än att kanske hoppa in en sista kvart i en match var rent önsketänkande.

(3) Daniel Sturridge fungerar bättre som impact-spelare, Wayne Rooney fungerar inte alls som impact-spelare. Har man följt Rooneys långa karriär vet man att det är ytterst sällan han lyckas göra något avtryck från bänken, han behöver spela från start för att verkligen kunna sätta sin prägel på spelet. För Sturridge verkar det nästan vara tvärtom. Han är skicklig på att förändra en matchbild som kört fast med sin oförutsägbarhet, men gör mindre avtryck, inte minst på grund av ett riktigt svagt beslutsfattande, när han börjar från start.

(4) Jamie Vardy bör ha spelat till sig startplatsen. Harry Kane verkar inte pigg nog eller ha självförtroendet att vara effektiv som anfallare i detta EM, likaväl som han har en olycklig benägenhet att gå ned i planen istället för att dra i djupled. Vardy är inte felfri, tvärtom såg vi mot Slovakien exempel på hur osynlig han riskerar bli mot lågt liggande motståndarförsvar. Men han drar i djupled vilket passar England bättre och i slutspelet kommer England i högre utsträckning möta motståndare som själva går framåt.

(5) Gruppformatet främjar rigid defensiv. Man ska inte klaga på att fler länder har fått plats i EM, resultaten visar att det har varit motiverat. Men formatet i gruppspelet där även de fyra bästa treorna går vidare har onekligen uppmuntrat till ett defensivt spel, oavgjort ökar i värde. Slovakien försökte över huvud taget inte anfalla mot England. Vilken enorm skillnad i matchbild om Slovakien faktiskt hade behövt vinna matchen, vilket de hade varit tvingade att göra om det bara varit två som gick vidare från gruppen.

:::

ENGELSKA SPELARBETYG FRÅN GRUPPSPELET:
(Berömlig: +++++, Underkänd: +, Ej betygsatt: -)

Joe Hart – (+++)
Fraser Forster – (-)
Tom Heaton – (-)

Kyle Walker – (++++)
Danny Rose – (+++)
Gary Cahill – (++)
Chris Smalling – (++)
Nathaniel Clyne – (++)
John Stones – (-)
Ryan Bertrand – (++)

James Milner – (-)
Raheem Sterling – (+)
Adam Lallana – (+++)
Jordan Henderson – (+++)
Eric Dier – (++++)
Jack Wilshere – (++)
Ross Barkley – (-)
Dele Alli – (++)
Wayne Rooney – (+++)

Harry Kane – (++)
Jamie Vardy – (++)
Daniel Sturridge – (++)
Marcus Rashford – (++)

Publicerad 2016-06-21 kl 00:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons