Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Dags för EM att gå in i skarpt läge

EM går in på sin tredje vecka. Hittills har 36 matcher spelats under EM, av totalt 51 matcher. Med andra ord, efter att 70% av matcherna i EM har spelats så är två tredjedelar av lagen fortfarande kvar i turneringen.

Men nu är det slut på sötebrödsdagarna. Det är slutspel och EM går därmed in i skarpt läge. Det är med andra ord vinna eller försvinna; slut på att oavgjort ska vara ett hållbart resultat för att ta ett lag vidare.

Utesluter det defensivt spel? Nej, inte direkt. Hittills under EM har det gjorts 1,92 mål per match, inte något svindlande facit precis. Men vi kommer få se disciplinerat försvarsspel också i slutspelet.

ANNONS

Wales, Nordirland, Irland, Slovakien och Island – alla fem länder som mer eller mindre överraskande har lyckats ta sig till slutspel, men som där kommer ställas mot tufft motstånd. De kommer inte överge taktiken som tagit dem till slutspel bara för att de nu befinner sig i slutspel.

Släpp inte in mål, hoppas på att kunna göra något mål på kontring eller fast situation. Spela på klockan! Straffläggning är kanske ett osäkert alternativ, men oddsen är bättre där än i öppet spel.

Cupfotboll dragen till sin absoluta spets med andra ord. Att inte förlora är imperativet. Och som vanligt är det upp till de större, bättre och spelförande lagen att visa att de är skickliga nog att nysta upp motståndets organiserade defensiv.

Något de har visat sig inte vara hittills under EM.

Det har muttrats om slutspelslottningen. England, Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike på samma slutspelshalva är ju minst sagt svettigt. Andra halvan ser betydligt lugnare ut. Några tycker det där är orättvist, men det är så klart bara vad som sker när två av de där lagen misslyckas med att vinna sina respektive grupper.

ANNONS

Lottningen är “gjord” på förhand. Inget att klaga på där.

Hur går det i åttondelsfinalerna då? Mina tankar är som följer:

SCHWEIZ – POLEN. En på förhand tämligen öppen historia mellan två hyfsat jämna lag. Inget av lagen har varit överdrivet defensiva hittills under EM, Schweiz har varit lite öppnare både bakåt och framåt. Polen är möjligen det lag som har känts mest samspelat, och som gjorde en bra match mot Tyskland i gruppspelet. Liten fördel, Polen.

WALES – NORDIRLAND. Brittderby, mellan två lag för vilka slutspel i sig är en stor framgång. Wales är det till synes bättre laget men inte så mycket bättre att det här är en given match för dem. Wales är självklart favoriter här, men det ställer också andra krav på deras taktik än vad de har kunnat tillämpa under gruppspelet. Nu är de själva favoriter och ställs själva mot ett lågt motstånd.

KROATIEN – PORTUGAL. Lördagens höjdarmöte. Portugal har verkligen allt annat än imponerat hittills under EM och har ännu inte vunnit en enda match, mot förhållandevis svagt motstånd dessutom. Med gruppspelet bakom sig och med favorittrycket lättat på dem något kan de däremot verkligen ge Kroatien en match. Ett Kroatien som dock verkligen har imponerat under EM och framstår som en fullt möjlig slutsegrare. Kroatiens match att förlora.

ANNONS

FRANKRIKE – IRLAND. På pappret en förhållandevis enkel historia för hemmanationen. Men detta EM har visat att det sällan är riktigt så enkelt. Frankrike har knappast framstått som enastående på att bryta ned motståndarnas försvar hittills, och det blir mer av den medicinen mot Irland. Ett Irland som samtidigt inte är helt ofarliga framåt. I slutänden är detta ändå en match som Frankrike, i kraft av hemmaplan, bör kunna klara av.

TYSKLAND – SLOVAKIEN. Slovakien visade upp ett imponerande försvarsspel mot England, men nu ställs de mot en helt annan kaliber av offensivt motstånd. Tyskland har kanske inte framstått som allsmäktiga i gruppspelet men det kan vara värt att komma ihåg att det gjorde de inte i VM heller. Framför allt gäller dock för Tyskland att öka tempot i offensiven och framför allt visa större effektivitet än vad de gjorde mot framför allt Polen och Nordirland.

UNGERN – BELGIEN. Marginalerna har varit på Belgiens sida hittills i EM. Utmanövrerade i första matchen mot Italien slutar man tvåa i gruppen före förhållandevis svaga Irland och Sverige. Det placerar dem på en förhållandevis mycket lätt slutspelshalva och i åttondelsfinalen ställs man överraskande nog mot Ungern. Jackpot kan tyckas. Ungern har visat stort hjärta hittills under EM men här tar det slut.

ANNONS

ITALIEN – SPANIEN. En möjlig EM-final redan i åttondelsfinalen. Spanien imponerade stort under gruppspelet, minus då andra halvlek mot Kroatien där det såg ut som om man slog av på takten något. Det kan ha stått dem riktigt dyrt. Något dylikt kommer de inte ha råd med under slutspelet, där det kommer bli idel världsklassmotstånd. Italien gjorde en riktigt bra match mot Belgien, inte minst taktiskt, men har därefter inte gjort en centimeter mer än vad de absolut behövde göra. Svårbedömda.

ENGLAND – ISLAND. Slutspelets på förhand mest uppenbara matchbild. Lars Lagerbäck har inte förlorat en match mot England på sex möten, en bedrift han så klart kommer försöka upprepa med samma metoder som tidigare. England ställs för fjärde gången i rad mot en motståndare med i grund och botten samma taktik. De har inte lyckats luckra upp vare sig Ryssland, Wales eller Slovakien. Inte mycket talar för att de ska kunna luckra upp Island i någon större utsträckning.

Publicerad 2016-06-25 kl 12:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto