Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Chelsea värvar N’golo Kanté och välkomnar Leicester tillbaka till verkligheten

Peter Hyllman

Chelsea betalar £30m till Leicester för N’golo Kanté. En bra värvning för Chelsea naturligtvis som behöver nytt blod på mittfältet och i Kanté får Antonio Conte precis den typ av arbetshäst han normalt sett brukar leta efter på sina mittfält. Lika viktig som Kanté var för att styra spelet i Leicester kommer han bli för Chelsea.

Samtidigt är det så klart på sitt sätt upprörande att behöva se Leicesters fantastiska lagbygge börja luckras upp. N’golo Kanté var möjligen den viktigaste spelaren bakom Leicesters lika oväntade som triumfartade ligaseger, i alla fall tillsammans med Riyad Mahrez som nu också sägs vara på gång att lämna Leicester för en större klubb.

Man undrar så klart lite vad Jamie Vardy tycker och tänker i nuläget. För snart en månad sedan nobbade han Arsenal och valde att stanna i Leicester. Hade han fattat samma beslut i vetskapen att eventuellt både Kanté och Mahrez skulle lämna laget under sommaren? Det lär vi aldrig få svar på men jag betraktar det som allra minst osäkert.

Annons

I någon mening är det kanske också en fråga om förra säsongens upp och ned-vända värld håller på att räta upp sig igen. Leicester var en romantisk fotbollsdröm som vi alla rycktes med i. Men vi var naiva om vi trodde att vi aldrig skulle behöva vakna upp ur drömmen. Att Chelsea värvar Kanté säger oss att ordningen är på väg att återställas.

Något surt är det så klart. Man kan undra varför det skulle vara så värst intressant för N’golo Kanté att just den här sommaren byta från Leicester till Chelsea. Båda klubbarna spelar i Premier League, med Leicester skulle han få spela i Champions League, och så värst mycket högre kan inte lönen vara som Chelsea erbjuder honom.

Att det skulle vara sista chansen för N’golo Kanté att gå till en storklubb är också svårt att se för en 25-årig spelare som precis etablerat sig som en världsspelare. Kantés övergång från Leicester till Chelsea känns som en övergång som precis lika gärna hade kunnat ske nästa sommar som den här sommaren.

Annons

Så varför sker det just den här sommaren? Varför lämnar en spelare som N’golo Kanté de regerande ligamästarna och spel i Champions League för en annan klubb som befinner sig under rekonstruktion och som spelar i vare sig Champions League eller Europa League nästa säsong?

Kanske ville N’golo Kanté ta chansen att få spela för Antonio Conte. Kanske inte ett skäl som känns helt troligt och heller inte en möjlighet som försvinner efter den här sommaren. Att flytta till en klubb i London kan så klart vara attraktivt jämfört med ett rätt trist Leicester, men återigen känns det som något som inte var direkt brådskande.

Rent rationellt är det så klart mycket möjligt att göra resonemanget att Chelsea är betydligt mer sannolika att sluta högre upp i tabellen, kanske till och med kämpa om ligatiteln, under den kommande säsongen än vad Leicester är. Trots allt är framtiden viktigast i sådana här beslut. Men överträffar verkligen denna möjlighet chansen att få spela i Champions League nästa säsong?

Annons

Det är svårt att hitta helt klockrena rationella argument bakom beslutet. Min teori är att skälet att spelare som N’golo Kanté väljer att lämna Leicester just den här sommaren var just lagets lika makalösa som oväntade framgångar förra säsongen. Det var en skräll, det var en bragd – men det var också något som helt säkert aldrig kan vare sig överträffas eller upprepas.

Spelare som N’golo Kanté och Riyad Mahrez har uttryckt annorlunda redan uppnått allt de kan uppnå med Leicester. Förra säsongen var den perfekta säsongen. Det är naturligtvis jättebra. Men nedsidan av det myntet är att allt som sker därefter bara kan bli en försämring, i värsta fall till och med ett rent misslyckande.

Det där är oundvikligt. Alla bedömare, även de som värderar Leicester med rimliga förväntningar, kommer mer eller mindre underförstått alltid jämföra med förra säsongen. En sådan jämförelse går inte att vinna. Om man vet detta – så finns naturligtvis alla skäl i världen att försöka undvika den situationen om man har möjlighet och istället avsluta på högsta möjliga punkt.

Annons

Det är så klart sorgligt på sitt sätt. Inte minst för oss som hade hoppats att få se förra säsongens Leicester hävda sig i Champions League. Den möjligheten kommer vi förmodligen inte få. Det trista i det är att Leicesters bragdlag och mirakelsäsong alltid kommer åtföljas av ett frågetecken om hur de hade klarat sig i Champions League, som aldrig riktigt kommer besvaras.

What if?

:::

TRANSFERKOLLEN

N’golo Kanté, Chelsea (+++++). Strålande värvning av Chelsea. Är i stort behov av ny energi på sitt centrala mittfält och ingen spelare är mer energisk än just Kanté. Kommer vara en viktig taktisk kugge i Antonio Contes lagbygge, inte minst betydelsefull att styra Chelseas defensiv på samma sätt som han gjorde i Leicester.

Juan Camilo Zuniga, Watford (+++). Colombiansk landslagsytterback som kanske är mest känd för att ha försatt Neymar ur spelbart skick i VM senast. De senaste åren har han befunnit sig i Napoli, varifrån Walter Mazzarri naturligtvis är bekant med honom. Bra förstärkning för Watford sedan Nathan Aké lämnat klubben.

Annons
Publicerad 2016-07-17 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto