Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

LINHEM: Vilka kan stoppa Newcastle och Aston Villa?

Peter Hyllman

Jag är oftast tveksam inställd till nedflyttade Premier League-lag som förväntas dominera The Championship direkt från avspark utan problem. Det finns ett närmast oändligt antal storklubbar som trillat av Premier League-pinnen och som fastnat i kvicksanden i mitten av Championship-tabellen eller till och med halkat ner till League One för en säsong eller sex.

Newcastle och Aston Villa är dock ännu större Goliats än många av de som misslyckats innan dem. De har trots allt, bland annat, varsin Champions League-vinnande manager.

I Newcastles fall har de redan börjat visa var troféskåpet fyllt med småeuropeiska (Intertoto! Anglo-italienska!) cuptitlar ska stå med två värvningar på över £10m – Dwight Gayle och Matt Ritchie. Värvningen av Grant Hanley kan också bli bra då han var en av ligans bästa mittbackar ifjol och Newcastle saknar allt vad försvar heter.

Aston Villa har spenderat mindre pengar och på mindre kända spelare men det som gör dem till favoriter i min mening är tränarkombinationen av Roberto Di Matteo och Steve Clarke. Di Matteo är känd ute i Europa som en försiktig och för defensiv manager men när han tog upp WBA till Premier League var han snarare en för offensiv och naiv manager. Vilket skulle passa bra ihop med Steve Clarke som är överkvalificerad som assisterande men som kan hjälpa Di Matteo att kanske blanda en stark defensiv med en välspelande offensiv.

Annons

Mer om Newcastle och Aston Villa i sinom tid men för tillfället är den stora frågan vilka lag underifrån (eller Norwich) som skulle kunna stoppa Newcastle och Aston Villa från att studsa tillbaka.

:::

BRIGHTON: Early seagull catches the worm?

Brighton föll snöpligt på slutet flera gånger om i uppflyttningskampen. Det som verkligen talar för dem denna säsongen är att deras strålande januari-värvning Anthony Knockaert är med från början. Hughton är en van och stabil manager som borde kunna ladda om Brighton. Det är lite udda att de valt att släppa flera veteraner (Bobby Zamora, Calderon, Andrew Crofts) och istället främst förstärkt sitt U21-lag. Glenn Murray är tillbaka som en joker, han lär passa in i deras inläggsbaserade anfall men hur passar han bredvid Tomer Hemed?

Solly March lär snart vara tillbaka från sin skada vilket ger dem ligans bästa ytteruppsättning. Det är inte helt säkert hur han och Knockaert kan spela tillsammans då båda trivs bäst som invända högeryttrar. Dessutom finns Jiri Skalak och Jamie Murphy bakom dem som båda var lysande på vänsterkanten. Ett lyxproblem om de ens får behålla March.

Annons

Tidigt tips: Bli inte förvånad om de börjar väldigt starkt och behåller en av de två uppflyttningsplatserna säsongen ut.

DERBY: The Premier League is Nige?

Efter hans enda säsong i Premier League med Leicester är det lätt att tro att Nigel Pearson bara är en mer militärisk Neil Warnock. Men under hans två uppflyttningar med Leicester visade han prov på ett mer offensivt vågat spel och hans Championship-vinnande Leicesterlag bör vara skissen för hans Derby. De var visserligen inte lika sevärda som Derby varit i sina bästa stunder men de var ett genuint topplag som kontrollerade matcher, både offensivt och defensivt.

Det var ett lag som slog poängrekordet i Championship (102), och rekord som flest hemmavinster (17), och flest bortamatcher i rad utan förlust (13). I Derby har Pearson inte samma defensiva stomme men i George Thorne (när han är frisk), Will Hughes (när han är frisk), och Jeff Hendrick har han mittfältare av god Premier League-klass och en perfekt targetman som Chris Martin lär passa perfekt.

Annons

Tidigt Tips: Ett av ligans fyra bästa lag, Pearson kommer bråka med antingen Tom Ince eller pappa Paul Ince.

NORWICH: Twin Magic

En något bortglömd nykomling då de är ett jojo-lag som inte förändrats nämnvärt sedan de sågs sist i Championship. Tappat Redmond till Saints men har intressanta ersättare redo i Sergi Canos från Liverpool som imponerade på lån i Brentford och unge tvillingyttern Josh Murphy är tillbaka efter något av en succésäsong i Milton Keynes.

Det kan bli en total ungdomsrevolution i Norwich då de också har vänsterbacken Harry Toffolo, Swindon-förvärvet Louis Thompson, den andra tvillingyttern Jacob Murphy som var ett utropstecken i Coventry, och så James Maddison som de värvade från Coventry ifjol. Alla är 18-21 år gamla och har redan matcherfarenhet från League One.

Det kombinerat med en hel trupp av mer rutinerade spelare som nästan höll Norwich kvar i Premier League ifjol och de lär utan tvekan tampas i toppen. Potentiellt den roligaste och mest ungdomliga (Hoolahan åldras ej) offensiven i ligan om Alex Neil låter dem leka och koncentrerar sig på att täppa igen defensiven. Kan verkligen, verkligen behöva en anfallare också.

Annons

Tidigt Tips: Starkt playoff-lag, jag svimmar efter ha sett Hoolahan spela flankerad av båda Murphy-tvillingarna.

NOTTINGHAM FOREST: EU-samarbetet lever kvar i Nottingham

Ägarsituationen är minst sagt suspekt oavsett om Fawaz och gänget behåller träden eller om någon annan köper brädgården men oavsett har de ligans mest intressanta sportchef och manager-uppsättning. Pedro Pereira är sportchefen som gjorde Braga till ett portugisiskt och Europa League-iskt topplag och Philippe Montanier var tidigare manager i Real Sociedad (med Griezmann i laget) och Rennes. De har redan börjat med att värva lite portugiser och andra kontinentala europeér men hittills, kanske på grund av ägarförhandlingar, saknas en riktig stjärnvärvning.

De har dock Vellios som visade på fin potential i Everton som 19-åring där han gjorde mål varje 82:e minut som han spelade (som inhoppare). Och tillbaka från skada har de Britt Assombalonga som är en målgaranti och gör Forest till ett nästan helt nytt lag.

Annons

Tidigt tips: Gör en stjärnvärvning och etablerar sig som en playoff-kandidat.

SHEFFIELD WEDNESDAY: Everyday is like Wednesday

Steven Fletcher kan vara en bra värvning om han hittar tillbaka till mål och targetman-formen från början i Sunderland/Wolverhampton-tiden. Annars verkar det som att Owls försöker bygga vidare på förra säsongens fina kollektiv. Väntar likt förra säsongen på större värvningar men ifjol räckte det trots allt till playoff-final och det vore möjligen värre att ändra på ett vinnande lag.

Tidigt tips: Starkt playoff-lag som saknar det lilla extra (bortom Forestieri) för att hota om direkt uppflyttning.

READING: Total voetball, you berk

Reading bytte ut Steve Clarke och senare Brian McDermott mot den manager-orutinerade gamla backbjässen Jaap Stam och sin lysande sportchef Nick Hammond (nu i WBA) mot en ung fullständigt orutinerad Ajax-ungdomstränare vid namn Brian Tevreden.

Annons

Hammond såg sitt förtroende i klubben försvinna och Tevreden hoppas få mer inflytande, på gott och ont. Klassyttern Roy Beerens känns som en lysande värvning och bara av namnskäl gillar jag värvningen Danzell Gravenberch som på grund av sin tuffa spelstil och passande utseende kallats för “Gravenbeast” hemma i Holland.

De har också kvar Oliver Norwood som var lysande ifjol samtidigt som hela laget var klart bättre än den avslutade sjuttondeplatsen antydde. Kanske inte lika bra som den inledande serieledningen ifjol men om värvningarna slår rätt och den holländska duon från Ajax vet vad de gör kommer Reading att imponera. Har också värvat två väluppskattade unga mittfältare i John Swift (Chelsea) och George Evans (Man City) som kompletterar deras egna kull lovande spelare.

Tidigt Tips: Playoff-kandidat,

Annons

CARDIFF: Immers Yourself

Paul Trollope är en intressant ny Cardiff-manager. Han har inte varit manager på sex år, då han gjorde ett bra jobb i Bristol Rovers. Förhoppningen är att han ska ha blivit ännu bättre av att ha jobbat under Chris Hughton i Birmingham och Norwich. Han var också involverad med det walesiska landslaget tills nyligen. Truppen saknar varken bredd eller kvalitet men de har inte fått mycket att stämma. De slutade faktiskt på övre halvan ifjol till slut och har förstärkt med Lex Immers (som bara var på lån ifjol) och intressanta Frederic Gounongbe som de tror starkt på.

Frågan är hur bra Peter Whittingham är fortfarande och om de nämnda anfallsvärvningarna kan få det att klicka. Defensiven ser stark ut, särskilt om Bruno Manga spelar fler än hälften av Cardiffs ligamatcher.

Annons

Tidigt Tips: Gounongbe nickar in många Whittingham-frisparkar och Trollope lyckas föra dem till playoff.

:::

BIG ENGLANDER

Mycket har förändrats sedan jag skrev om nordirländska anfallare, Aron Gunnarsson, och Hal Robson-Kanu inför EM. England har ett nytt mästerskapsfiasko till sin klippbok, Wales och Island bevisade en gång för alla att England bör ha åtminstone ett par Championship-spelare i landslaget, jag har besökt fyra länder (Frankrike, Monaco, Polen, och Halland), och Fat Sam Allardyce är ny engelsk förbundskapten. Det kommer bli underhållande att följa!

Ingen vet hur han kan hantera “storstjärnor” om nu England skapar nya sådana nuförtiden, många bör vara oroliga över att han inte imponerade i Newcastle eller West Ham som är de klubbar han varit i som mest liknar England.

Annons

/Peter A. Linhem, @Linhem

Publicerad 2016-07-27 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto