Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hellre jagade av vargar: Walter Zenga ska ta Wolves till Premier League

Någon Julen Lopetegui blev det inte. Han blev istället Spaniens nye förbundskapten efter Vincent del Bosque. Wolverhamptons nya ägare, kinesiska Fosun Group, väntade dock inte länge med att presentera sin nye manager – Walter Zenga.

ANNONS

Det här är så klart den bistra sidan av myntet som Johan Jönsson förtjänstfullt gästbloggade om i fredags. Visst finns det en utmärkt möjlighet för engelska tränare att lära sig av alla utländska tränare, men det är samtidigt väldigt svårt för dem att alls få chansen med alla dessa utländska ägare.

Kenny Jackett fick alltså sparken från Wolves. Jackett har mer än tio års erfarenhet som manager i The Championship, i framför allt tre klubbar. Det var bara några år sedan han vann League One med Wolves, och slog poängrekord i rena farten, innan han säsongen därpå höll på att ta Wolves till playoff.

Wolves är inte en klubb som underpresterar. Ändå väljer de nya ägarna alltså att ge Jackett sparken utan att ens se ut som om de någonsin övervägde att ha honom kvar. Den naturliga frågan man då ställer sig är vilken omfattande rutin och erfarenhet Walter Zenga har att bidra med.

ANNONS

En rätt spretig erfarenhet får man säga. Zengas managerkarriär inleddes redan 1998. Under de därpå 18 följande åren har Zenga haft sammanlagt 15 ettåriga uppdrag i olika klubbar runtom i världen – men framför allt i Rumänien och i arabländerna. Det har blivit några korta sejourer i italienska klubbar.

Jeff Shi, Wolves nye verkställande chef, yttrar sig i stora ordalag om Zengas passion och erfarenhet. Men vem som helst som vid något tillfälle har skött ett anställningsförfarande hade varit rätt skeptisk inför ett CV där en person har bytt jobb varje år i snart två årtionden.

Sett till meritförteckningen finns det inte en sportslig chans att kunna hävda att Walter Zenga vore mer kompetent eller meriterad för jobbet som Wolves manager än Kenny Jackett. Men i den stora fotbollsvärlden är Zenga så klart ett häftigare och mer välkänt namn.

ANNONS

Och Wolves nya ägare verkar inte vara blyga med sina ambitioner. De vill ta Wolves till Premier League. Naturligtvis. Walter Zenga anställs naturligtvis för att namnet ska skänka trovärdighet till den ambitionen. Då i första hand för att få fler spelare intresserade av att gå till Wolves.

Mycket riktigt har det också börjat hända saker på den fronten. Jorge Mendes är en av parterna bakom Fosun Groups köp av Wolves, och Helder Costa, en av hans spelare, har anlänt till klubben på lån från Benfica. Samtidigt sägs Wolves vara på väg att köpa anfallaren Anderson Talisca för £18m.

Det är naturligtvis en transfersumma som får ögonen att vattnas något givet att vi nu alltså talar den engelska andraligan. Desto mer anmärkningsvärd skulle värvningen vara då Anderson Talisca kommer från Benfica, är brasilians U23-landslagsman, och Liverpool sägs vara på jakt efter honom.

ANNONS

Det råder ingen tvekan om att det ska bli intressant att följa Wolves i The Championship den här säsongen. Det verkar vara nya ägare som i alla fall drivs av något slags storhetsvansinne. Och Walter Zenga har onekligen också gjort sig känd som en något eldfängd personlighet på managerposten.

Tråkigt blir det helt säkert inte som Wolvessupporter den här säsongen. Men något säger mig att förhoppningen hos dem för närvarande mest handlar om att säsongen inte heller ska bli tragisk eller komisk. Risken känns nämligen överhängande för båda två.

Eller så blir den alldeles, alldeles underbar.

Publicerad 2016-08-01 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto