Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

League Two 2016-17: Säsongspreview

Några saker kan sägas särskilt känneteckna League Two, den engelska fjärdedivisionen. Dess jämnhet och därmed svårförutsägbarhet till att börja med. Nyss uppflyttade lag från National League brukar kunna vara bra nog att hävda sig i toppen på en gång. Samtidigt som nedflyttade lag från League One brukar kunna få det jobbigt.

En annan sak är dess förhållandevis höga personalomsättning. Spelare kommer och går, köps, säljs och lånas i förhållandevis hög utsträckning. Men också managerpositionen vädras friskt i League Two. För flera managers blir dessutom League Two en ny erfarenhet. Tre managers debuterar i nya klubbar inför den här säsongen i League Two.

John McGreal får ansvaret att försöka ta Colchester United raka vägen tillbaka till League One, som de åkte ur förra säsongen. McGreal är den tredje i en tradition av tränare i Colchester som har tagit klivet upp från klubbens U21-lag till att ta över a-laget. 44 år gammal gör McGreal alltså sin debut som manager på seniornivå.

Gary Bowyer tar över ett krisande Blackpool som har tvingats utstå två raka nedflyttningar från The Championship ned till League Two. 45-årige Bowyers erfarenhet kommer främst från Blackburn som han de senaste åren har tagit till övre halvan i The Championship. Från en klubb med ägarrelaterade problem till en annan med andra ord.

John Sheridan är å andra sidan inte någon dununge i League Two. Han har tidigare haft ansvaret för Chesterfield, Plymouth, Newport County och Oldham innan han inför den här säsongen alltså har tagit över managerjobbet i klassiska Notts County. Sheridan vann League Two för fem år sedan med Chesterfield och är en av de bästa tränarna på den här nivån.

TABELLTOPPEN

Portsmouth. Borde rimligtvis vara en av förhandsfavoriterna inför den här säsongen. Tog sig redan förra säsongen till playoff. Manager Paul Cook har erfarenhet från att vinna League Two. Förra säsongen föll Portsmouth på att man hade problem med att bryta ned motståndarförsvaren men Cook har inför säsongen värvat eldkraft i form av Curtis Main, Michael Smith och Milen Lalkovic. Carl Baker tillsammans med Michael Doyle ser på förhand ut som ett av ligans bättre innermittfält.

Doncaster Rovers. Åkte ur League One förra säsongen och har genomgått en rejäl ansiktslyftning sedan dess. Darren Ferguson har framför allt värvat ett antal rutinerade spelare i Gary McSheffrey, Matthew Blair och Mathieu Baudray. Från Northampton har man också värvat anfallaren John Marquis som tillsammans med Andy Williams borde kunna bilda ett av de bättre anfallen i League Two. Darren Ferguson är känd för två saker (nåja, tre), att hans lag gör många mål och lyckade uppflyttningskampanjer. Förväntningarna är höga runt Keepmoat Stadium.

Leyton Orient. Kevins Nolans tid som manager blev inte långvarig och han är nu ersatt med Andy Hessenthaler, med mycket rutin från League Two. Pressen är hög på Leyton Orient att återvända till League One. Flertalet spelare har värvats för att lyckas med den uppgiften, bland dem Liam Kelly, Tom Parkes och Robbie Weir. Viktigast av allt var kanske att behålla lagets anfallsstjärna Jay Simpson, som förra säsongen producerade 25 mål i ligaspelet. Räkna med Leyton Orient i toppen av tabellen.

PLAYOFF

Carlisle. Det lag som kanske i första hand borde kunna utmana de tre övriga om de automatiska uppflyttningsplatserna. Gjorde en riktigt bra fjolårssäsong innan Guds hand i form av stormen Desmond saboterade deras säsong, orsakade översvämningar och tvingade fram rejäla omflyttningar i spelschemat. Var förra säsongen en outsider men har värvat rutinerade spelare i form av Nicky Adams och Jamie Devitt, som tillsammans med anfallaren Shaun Miller gör Carlisle till ett av ligans offensivt sett bästa lag.

Plymouth. Hjärtekross förra säsongen när man förlorade playoff-finalen mot AFC Wimbledon. Derek Adams, lagets manager, har dock lyckats behålla stora delar av laget, i synnerhet då viktigt att mittfältsmotorn Graham Carey stannar kvar i klubben. Ryan Donaldson, Karleigh Osbourne och Jimmy Spencer har anlänt till Plymouth och ersätter flyktade Curtis Nelson och anfallaren Reuben Reid.

Luton Town. Har befunnit sig några säsonger i League Two nu och börjar helt säkert sikta uppåt mot League One igen för första gången sedan 2008. Förra säsongen slutade man mitt i tabellen men Luton har alla möjligheter att hoppas på bättre den här säsongen. Alan Sheehan, Danny Hylton och Johnny Mullins kompletterar en redan stark spelartrupp på ett bra sätt. Framför allt hoppas fansen på Kenilworth Road att lagets unge anfallare Jack Marriott fortsätter utvecklas och ösa in mål för Luton.

OUTSIDERS

Grimsby. Sex långa år har Grimsby vandrat i dödsskuggans dal, det vill säga utanför Football League. Bara fem spelare av de som startade på Wembley mot Forest Green är kvar i klubben så det är ett väsentligt annorlunda Grimsby som Paul Hurst nu leder tillbaka i League Two. Hurst har dock satt ihop en intressant blandning av unga och gamla spelare såsom Rhys Browne och framför allt Ben Davies, nyss inflyttad från Portsmouth. Unge anfallaren Omar Bogle öste in mål för Grimsby i National League förra säsongen, och fortsätter han producera i samma takt kan Grimsby norpa en playoff-plats.

NEDFLYTTNING

Crawley Town. What goes up must come down. Den bistra sanningen har Crawley fått erfara som efter att kvickt ha marscherat uppåt det engelska seriesystemet nu har börjat ramla bakåt igen. Åkte ur League One för två år sedan och var inblandade i nedflyttningsstriden i League Two redan förra säsongen. Det var ingen ordning alls i Crawley förra säsongen med managerbyten och mängder av spelare som kommit och gått. Dermot Drummy har ett tungt jobb framför sig om han vill hålla Crawley utanför nedflyttningsstriden den här säsongen.

Morecambe. Slutade strax ovanför nedflyttningsstrecket förra säsongen och har inför den här säsongen tappat sin målfarlige anfallare Shaun Miller till Carlisle. Hans mål räddade Morecambe kvar i Football League förra säsongen givet att laget släppte in över 90 mål i ligan. Lagets manager Jim Bentley har värvat mittbacksparet Dean Winnard och Liam Wakefield i förhoppningen att kunna åtgärda lagets defensiv.

Newport County. Var förskräckligt nära att åka ur redan förra säsongen. Terry Butcher och John Sheridan kom båda och gick på managerposten innan Warren Feeney till sist tog över. Det är Feeneys första uppdrag i Football League så han är tämligen orutinerad på den här nivån. Hans uppdrag blir att försöka samla många nya spelare och få dem att spela som ett lag i Football. Anfallaren Scott Boden är ett tungt avbräck för Newport och Feeney.

Publicerad 2016-08-02 kl 17:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons