Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Premier League 2016-17: Så slutar platserna 16-20

Då befinner vi oss på upploppet. En lång sommarsäsong är på väg att nå sin ände, i vissa avseenden är sommarsäsongen redan över. Veckan som precis har påbörjats avslutas med att ännu en säsong av Premier League inleds. Det här är lugnet före stormen. Det djupa andetaget innan man kastar sig själv utför brådstupet.

ANNONS

Normalt sett har jag samlat Premier League-tipset i en enda blogg. Den här gången gör jag det lite annorlunda. Istället blir det alltså kvällsbloggar från och med ikväll och under resten av veckan där jag går igenom fem placeringar i taget. Min tanke är dels att det ger lite mer utrymme att utveckla tankarna på, dels fokuserar diskussionen en aning.

Nedflyttningsstriden är alltid svettig i Premier League. Normalt sett brukar nykomlingarna mer eller mindre automatiskt räknas in i den striden, men inför den här säsongen är läget mindre tydligt. Middlesbrough är å ena sidan en av de bästa nykomlingarna i Premier League på många år. Å andra sidan finns det flera mer etablerade Premier League-klubbar med problem.

Vad som gör nedflyttningsstriden särskilt svårförutsägbar är att den mer eller mindre per definition innebär managerbyten med högst oklar effekt. Vilka dessa managerbyten blir är mer eller mindre omöjligt att säga nu. Förra säsongen genomförde Aston Villa ett managerbyte utan effekt, Sunderland ett managerbyte med stor effekt, och Newcastle ett managerbyte med otillräcklig effekt.

ANNONS

Min engelska ligateori är omvänd från den traditionella. Jag menar att vad som framför allt vinner ligatitlar är en bra offensiv. Vad som däremot håller lag kvar i Premier League är bra försvar. Det styr i stor utsträckning hur jag till sist tror att den här säsongens nedflyttningsstrid kommer sluta.

(16) SUNDERLAND

Det hade känts så mycket mer naturligt om Sam Allardyce fortfarande var Sunderlands manager. Istället är det David Moyes. Han är förvisso klippt och skuren ur ungefär samma modell som Allardyce, men möjligen också med en mer ambitiös grundinställning. Här finns i alla fall möjligheten att bygga vidare och utveckla Allardyces positiva arbete med Sunderland.

Den huvudsakliga målsättningen för Sunderland inför säsongen måste vara att i alla fall undvika ännu en nedflyttningsstrid. Stoppar man huvudet tillräckligt många gånger i lejonets gap får man det till sist avbitet. Den potentialen finns i Sunderland. Den avgörande faktorn för Sunderland är att få ordning på sin defensiv, och det är något Moyes kan som rinnande vatten. (14-16)

ANNONS

(17) BURNLEY

Kontinuitet är ledordet i Burnley. På gott och ont. Det räckte inte till under förra resan i Premier League men å andra sidan hjälpte det Burnley att vinna The Championship förra säsongen och ta sig omedelbart tillbaka. Sean Dyche bygger ett lag med små resurser och ännu mindre åthävor. Den här gången bör man ha bättre koll på vad som krävs för att hålla sig kvar i Premier League.

Burnley har dock tappat en av förra säsongens viktigaste spelare, det vill säga Joey Barton. Men Sean Dyche har byggt ett lag som inte är särskilt beroende av enskilda spelare. Det är också ett hungrigt lag bestående av spelare med mycket att bevisa. Michael Keane i mittförsvaret har imponerat. Andre Gray kan mycket väl bli den här säsongens Jamie Vardy. (17-20)

(18) SWANSEA

Hade vissa problem redan förra säsongen då man till sist drabbades av stora skälvan, sparkade Garry Monk och ersatte honom med Francesco Guidolin. Inte något dåligt val av ersättare men samtidigt ett val som så här långt mest ger intrycket av ett konvenansäktenskap. Det är svårt att skönja vad Swansea vill och vad deras plan för förbättring faktiskt är.

ANNONS

Swansea behövde förstärka anfallet men värvningen av Fernando Llorente känns oinspirerad. Det är samtidigt oroväckande när tongivande spelare som Ashley Williams och Andre Ayew sägs vara på väg att lämna klubben, och en tidigare spelare som Joe Allen föredrar att gå till Stoke. Swansea färdas vidare nedåt kaninhålet den här säsongen. (16-18)

(19) WATFORD

Watford hade en utifrån sina förutsättningar strålande första säsong tillbaka i Premier League. Quique Sanchez Flores fick på något märkligt sätt ihop en minst sagt spretig spelartrupp till en fungerande helhet. Sedan dess har dock Flores fått sparken och ersatts med Walter Mazzarri. Frågan är om Mazzarri kan vara lika effektiv som Flores i sitt lagbygge?

Watfords framgångar förra säsongen byggde i första hand på två komponenter, ett organiserat försvarsspel samt en hög effektivitet hos lagets två i första hand offensiva spelare, Troy Deeney och Odion Ighalo. Mazzarris framgångar bygger normalt sett på ungefär samma komponenter, men det var samtidigt tydligt att Watfords offensiva effektivitet avtog mot slutet av förra säsongen. (17-19)

ANNONS

(20) HULL CITY

En klubb som med mindre än en vecka till ligastarten befinner sig i något slags krisläge. Dess ägare är sjukhusbunden. Dess manager har lämnat klubben under sommaren och ingen ersättare har ännu hittats. Spelartruppen är så tunn att skador innebär att Hull just nu har problem att kunna ställa ut en hel startelva på planen.

Kort och gott är Hull för närvarande en tämligen misskött klubb. Och det är inte någon bra utgångspunkt när man samtidigt är en nykomling i ett Premier League som är tuffare än kanske någonsin tidigare. Det säger naturligtvis något mindre bra när Mohamed Diamé, en av lagets viktigaste spelare, föredrar att flytta till Newcastle i The Championship framför att stanna i Hull. (19-20)

Publicerad 2016-08-08 kl 17:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto