Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Premier League 2016-17: Så slutar platserna 1-5

Då har vi rört oss igenom snart hela den tänkta ligatabellen och återstår gör med andra ord bara toppen, det vill säga titelstriden. Den är naturligtvis mer oviss än kanske någon tidigare där alla fem lag på den här listan, och helt säkert ytterligare några lag, mycket väl kan komma att stå som slutsegrare i slutänden.

ANNONS

Premier League 2016-17: Platserna 16-20
Premier League 2016-17: Platserna 11-15
Premier League 2016-17: Platserna 6-10

Att så många klubbar har bytt manager eller befinner sig i början av ett nytt lagbygge komplicerar naturligtvis situationen. Samtidigt är det i de fallen heller inte fråga om vilken förändring som helst utan om en satsning som rimligtvis borde betyda att de blir bättre den här säsongen än förra säsongen, även om det möjligtvis kan gå lite trögt i starten.

Mot detta står i första hand två klubbar som är oföränderligt stabila jämfört med förra säsongen och flera år tillbaka än så. Arsenal och Tottenham jobbar båda med en mer inkrementell utvecklingsplan, vilket både har sina styrkor och sina svagheter. Det ger dem en fördel samtidigt som de inte har råd med några svaga perioder längs vägen.

ANNONS

(1) TOTTENHAM

Var nära redan förra säsongen men lämnade för mycket handikapp i början av säsongen och lyckades aldrig riktigt bryta och hämta in Leicesters momentum i tabelltoppen. Mauricio Pochettinos Tottenham var dock arguably Englands bästa fotbollslag förra säsongen och har kunnat bygga vidare på det under sommaren.

Att Tottenham var så nära förra säsongen lär bara kunna göra dem hungrigare den här säsongen. Erik Lamela ser ut att kunna ta nästa steg i sin utveckling och i Vincent Janssen kan Tottenham ha hittat en otroligt värdefull spelare för lagets offensiv, som stundtals blev lite trögt förra säsongen, med för hög belastning på för få spelare.

Tottenham imponerade förra säsongen med att vara bra i lagets alla delar, med en bra defensiv såväl som bra offensiv. Pochettino har konstruerat ett tydligt och effektivt spelsystem som passar spelarmaterialet utmärkt. Får Tottenham en bra start den här säsongen blir det förmodligen deras momentum som övriga lag måste försöka bryta och jaga ikapp. (1-5)

ANNONS

(2) MAN CITY

Man Citys senaste säsonger har i allt större utsträckning tagit sig uttrycket av en klubb i väntan på Godot. Men möjligen med den skillnaden att nu har Godot faktiskt till sist anlänt i form Pep Guardiola. Till honom kopplar Man City naturligtvis stora förhoppningar men där finns självklart också frågetecken hur hans idéer kommer att översättas i en engelsk fotbollsmiljö.

Guardiolas ankomst har också inneburit en rejäl satsning framåt från Man Citys sida. Guardiola är ett namn som lockar de stora spelarna även om Guardiola i stor utsträckning har valt att fokusera på rollspelare snarare än stjärnor, något av ett avsteg från en tidigare rekryteringsmodell. Det gör tveklöst Man City till ett av den här säsongens mest intressanta fotbollslag.

Man City har naturligtvis ett i grunden mycket starkt fotbollslag. Ge detta lag en tydlig idé och paketering och det kan höja deras prestationer mer eller mindre exponentiellt. Samtidigt kan det visa sig att både spelare och manager jobbar utifrån en lärandekurva som kan komma att kosta dem dyra poäng under säsongen. (1-5)

ANNONS

(3) MAN UTD

Ingen mer systemfotboll. No more Mr Nice Guy. Tre säsonger av erbarmerlig medelmåttighet var nog för Man Utd som har svarat för vad som bara kan beskrivas som den allra största satsningen inför den här säsongen. José Mourinho på tränarposten har följts av ett fyrtal i tämligen spektakulära värvningar.

Perspektivet är såväl kortsiktigt som långsiktigt. Tanken är att i ett mäktigt svep skjuta upp sig själva i titelstriden igen och naturligtvis kratta manegen för en återkomst till Champions League. Trots värvningarna är dock Man Utd alltjämt ett lag inte utan svagheter, inte minst ett självförtroende naggat i kanten efter några år av handlingsförlamande riskminimering.

Trots många förändringar i Man Utd har man ändå en fördel i att Mourinho inte är ny i Premier League utan tvärtom van vid miljön, och inte minst van vid att vinna i miljön. Med nya ledare också på planen och en större grad av optimism i laget och på läktarna kan entusiasmen och den underliggande kvaliteten mycket väl räcka till ligatiteln. (1-4)

ANNONS

(4) LIVERPOOL

Jürgen Klopps lagbygge börjar ta form. Om hans första säsong i klubben var något utav en testkörning så är det den här säsongen hans idéer verkligen ska börja bära frukt. Under Klopp har spelarna börjat uttrycka sig med ett betydligt större självförtroende på planen, och under sommaren har Liverpool förstärkt framför allt offensiven.

Liverpool har också den stora fördelen den här säsongen att de över huvud taget inte behöver bekymra sig om europeiskt cupspel utan kan koncentrera sig helhjärtat på ligaspelet, med mindre slitage, mer vila och mer möjlighet till träning mellan matcherna. Det gav Leicester en avgörande fördel förra säsongen och kan ge Liverpool en avgörande fördel denna säsong.

Där finns dock alltjämt två farhågor. Dels att i synnerhet Liverpools backlinje är något för klen och misstagsbenägen. Dels att Liverpool kan vara förskräckligt effektiva mot en viss typ av motstånd men har haft svårt att implementera en alternativ matchplan när så har erfordrats. Under en lång ligasäsong med olika typer av motstånd blir det viktigt. (3-6)

ANNONS

(5) ARSENAL

Siktar rimligtvis mot ligatiteln också den här säsongen. Det finns sådant som talar för att Arsenal till sist kan lyckas. Att de spelar vidare i ett för dem tryggt och välbekant spelsystem. Att Arsenal har ett av ligans absolut bästa mittfält som alltid förmår skapa många målchanser. Arsenal kan vara formidabla när allt stämmer och spelet flyter.

Men där finns också synnerligen välbekanta brister i Arsenals lag och det går inte att säga att dessa har åtgärdats den här sommaren heller. Försvaret och anfallet fallerar för ofta. Lagets till synes mentala mjukhet i motgång. Den negativism som gärna sprider sig både i laget och på läktarna har blivit något av ett kulturproblem för Arsenal.

Arsene Wenger satsar till synes allt på ett kort inför säsongen. I viss mening låter det som att han sätter sin egen framtid i sina spelares händer. Kanske i syfte att pränta in i dem vad som står på spel. Det är oklart om det kan ge önskad effekt. Arsenal vill gärna bita över ligatiteln den här säsongen, men i en allt hårdare konkurrens riskerar de mista hela stycket. (1-6)

ANNONS
Publicerad 2016-08-11 kl 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto