Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Bournemouth 2016-17: Preview

Det var väldigt svårt att se Bournemouth kunna hävda sig förra säsongen. En i sammanhanget väldigt liten klubb med små resurser, som gjorde sin allra första säsong i Premier League, och som spelade en smånätt men till synes alltför naiv fotboll. Det gick heller inte att ta miste på hur rovdjuren kretsade kring laget när säsongen inleddes med tio raka matcher utan vinst.

Eddie Howe höll dock fast vid sina principer, samtidigt som Bournemouth höll fast vid Eddie Howe. Och vändningen skulle komma med vintern. I december sprattlade Bournemouths säsong till liv och resultaten började gå deras väg. I slutänden klarade sig Bournemouth kvar i Premier League utan att egentligen behöva bekymra sig om någon nedflyttningsstrid.

ANNONS

Bournemouth har dock inte legat på latsidan under sommaren. Eddie Howe har arbetat hårt med att förstärka laget inte minst med unga talangfulla spelare, men han har heller inte varit rädd för förnyelse. Lagkaptenen Tommy Elphick och Matt Ritchie har båda lämnat klubben. Samtidigt har Bournemouth satsat pengar och bland annat slagit sitt eget transferrekord på Jordon Ibe.

Det är inte utan anledning som Eddie Howe anses som en av Englands absolut mest spännande tränare. Och det är ett både modigt och nyskapande projekt som han arbetar med i Bournemouth, där han fäster väldigt stor vikt både vid en tydlig och konstruktiv spelidé, men framför allt vid att ge unga spelare chansen.

Bournemouths andra säsong i Premier League blir naturligtvis inte lättare än den första. Grundförutsättningarna är i själva verket detsamma. Det vore en bedrift av Bournemouth att hålla sig kvar i Premier League och det är rimligtvis också det som måste vara deras omedelbara målsättning. En lyckad säsong för dem är att kunna se fram emot spel i Premier League även 2017-18.

ANNONS

Därav följer naturligtvis att en misslyckad säsong för Bournemouth vore att åka ur Premier League.

LINEUP (4-1-4-1):
GK – Artur Boruc
DR – Adam Smith
DC – Simon Francis
DC – Steve Cook
DL – Charlie Daniels
DM – Andrew Surman
RW – Jordon Ibe
CM – Harry Arter
CM – Lewis Cook
LW – Brad Smith
ST – Callum Wilson

Försvar – (+)
Utan tvekan den svagaste delen i Bournemouth. Och märkligt nog kan Eddie Howe dessutom ha sett till att göra den svagare genom att sälja den hårdföre lagkaptenen och mittbacken Tommy Elphick. Försvaret var en akilleshäl i Bournemouth redan förra säsongen och det ser ut att fortsätta vara så den här säsongen.

Mittfält – (+++)
Motorn i Bournemouths spelidé och även den starkaste lagdelen. Andrew Surman och Harry Arter har bildat ett bra tandempar på centralt mittfält och Lewis Cook kan visa sig bli väldigt värdefull i offensivt avseende. De två köpen från Liverpool, Jordon Ibe och Brad Smith, ger Bournemouth ett på pappret mycket intressant kantspel. Max Gradel och Junior Stanislas är två intressanta alternativ.

ANNONS

Anfall – (++)
Callum Wilson var lagets främste anfallare men blev tidigt skadad förra säsongen. I hans frånvaro visade både Joshua King och Benik Afobe stundtals goda takter. Bournemouth har tämligen bra bredd på sitt anfall men ingen av anfallarna håller någon högre standard sett till ligan i övrigt.

TRANSFERFÖNSTRET – (+++)
Inte spektakulärt men aktivt och Eddie Howe har hittat några riktigt spännande unga guldklimpar. Hur bra det går för Bournemouth kommer i slutänden bero på hur Howe lyckas utveckla dessa spelare. Det skulle dock inte skada om Bournemouth ägnade resten av augusti åt att försöka värva en etablerad mittback.

NYCKELFAKTORER

Nyckelspelare: Jordon Ibe
Ett stort förtroendekapital har investerats i Ibe samtidigt som Matt Ritchie har lämnat klubben. Måste visa skalle och arbetsvilja för att infria den potential han stundtals visat upp under sin tid i Liverpool. Måste fungera för Bournemouth.

Frågetecken: Tyrone Mings
Värvades redan förra sommaren men drabbades av en allvarlig knäskada endast åtta minuter in i sin ligadebut. Kan den lovande vänsterbacken komma tillbaka från skadan kan han bli en väldigt viktig tillgång i Bournemouths försvar, även som ett alternativ som omskolad mittback.

ANNONS

Utropstecken: Lewis Cook
Ansågs allmänt som en av The Championships bästa unga spelare förra säsongen i Leeds. Inte någon speedkula på offensivt mittfält men utrustad med ett väldigt gott spelsinne och bra passningsfot. Mycket utrymme att växa i Bournemouth.

Kritisk framgångsfaktor: Försvaret
Visst spelar Bournemouth i första hand en offensivt inriktad fotboll men de är inte så starka att de kan förlita sig på att offensiven ska räcka till under en hel lång säsong. Vad som framför allt kommer avgöra Bournemouths öde den här säsongen är i vilken utsträckning Eddie Howe förmår att organisera sitt till synes tunna försvar.

VAD TALAR FÖR BOURNEMOUTH?
Att laget har haft möjlighet att arbeta vidare i lugn och ro och bygga vidare på sin redan utvecklade spelidé. Lagsammansättningen med många unga och hungriga spelare, ivriga att visa framfötterna i Premier League.

VAD TALAR MOT BOURNEMOUTH?
Konkurrensen är hård. Försvaret ser oroväckande tunt ut för Bournemouth och i avsaknad av riktiga ledargestalter. Bournemouth avslutade förra säsongen tämligen skakigt och kan ha blivit något lästa i sin taktik. Lite för tunna centralt på planen.

ANNONS

SÅ GÅR DET!

Hyllman (#14). Jag tror det kommer fortsätta gå för Bournemouth. Vilket så klart kan hänga ihop med att jag vill tro det. Mitt förtroende för Bournemouth hänger ihop med att jag framför allt tror Eddie Howe gör rätt som satsar på unga, hungriga spelare och att basera sitt runt att ge dem utrymme att växa och utvecklas. Alldeles för många klubbar på Bournemouths nivå försöker sig istället på motsatsen, att bygga laget runt erfarna veteraner. Det funkar ibland, men inte särskilt ofta, och i stort sett aldrig över tid. (13-17)

Linhem (#12). Jag har svårt att se dem sluta sämre än ifjol när de drabbades av mängder med skador. Vilket dock tvingade Simon Francis till att konvertera till mittback där han passar bättre på denna nivån. Howe har hintat att han ska göra samma sak med 1.91 långa vänsterbacken Tyrone Mings för att stärka mittförsvaret. Jag har följt Ibe sedan han slog igenom som 15-åring i Wycombe men det känns inte som att han utvecklades tillräckligt i Liverpool, fortfarande en dribbler som är snabbare i fötterna än i tanken. Kan ha ligans snabbaste anfallskvartett men har de tillräckligt med framspelare utan Ritchie? (11-15)

ANNONS

BOURNEMOUTH SOM TV-SERIE: Sports Night
Tidig Aaron Sorkin-serie om redaktionen på en större sportkanal. En serie som visar upp många av de lysande egenskaper som skulle blomma ut i all prakt i Sorkins kommande serier, men här var samma egenskaper ännu inte utvecklade och förfinade på riktigt samma sätt, och blev alltför repetitiva. Slutresultatet blir en serie som underhåller och frustrerar i ungefär liknande utsträckning.

Publicerad 2016-08-13 kl 17:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto