Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

För en handfull dollar hoppas Arsenal och Liverpool kunna vinna Premier League

Vi behövde sannerligen inte vänta länge på den första riktiga stormatchen i Premier League för den här säsongen. Redan i den första omgången brakar alltså Arsenal samman med Liverpool – två lag som båda om stjärnorna den här säsongen befinner sig i rätt konfiguration mycket väl kan komma att utmana om ligatiteln.

ANNONS

Nu är det kanske inte alltid som den här typen av matcher så här tidigt på säsongen verkligen lever upp till vad de lovar. Och givet hur båda lagen än så länge är något stympade av semester och skador så är det en match med något skakiga förutsättningar. En match som båda lagen dessutom verkar prata ned sina chanser i.

Arsene Wenger och Jürgen Klopp befinner sig båda i en något märklig situation där båda två är väldigt framstående managers samtidigt som de i någon mening har lyckats hamna i det mediala bakvattnet med mycket av fokus framför allt på duellen i Manchester, och så klart även på Antonio Conte i Chelsea.

Det kan så klart vara en fördel för båda två att kunna arbeta lite mer i skymundan under lite större lugn och ro. Men man kan också räkna med att både Wenger och Klopp väldigt gärna knäpper Manchesters media darlings på näsan och kör om dem på utsidan. Både Wenger och Klopp har även gjort sitt bästa att öka pressen på sina motståndare genom diverse uttalanden.

ANNONS

För en handfull dollar hoppas Arsene Wenger och Jürgen Klopp spela ut två rivaliserande fotbollsklubbar mot varandra i en liga på ytan så styrd av pengar, girighet och stolthet, där det viktigaste ibland beskrivs som att spendera några få dollar mer.

I någon mening är Arsene Wenger och Jürgen Klopp på samma gång varandras polära motsatser och varandras tvillingsjälar. Fotbollens symfoniorkester mot fotbollens heavy metal. Introvert analytiker med en intellektuell räv bakom örat, mot en extrovert taktiker med ett bombastiskt kroppsspråk. Båda framstår mycket olika som personligheter.

Men där finns också stora likheter. I själva verket är kanske Jürgen Klopp den närmaste motsvarighet vi har idag till när Arsene Wenger själv kom till England för ganska precis 20 år sedan. Båda med ett fokus på fotbollen som ett lagspel med väldigt tydliga egna idéer om hur de vill att sina lag ska spela fotboll. Båda i någon mening klubbarkitekter.

ANNONS

Arsenal och Liverpool, Arsene Wenger och Jürgen Klopp, går också in i den här säsongen med liknande förutsättningar. Båda måste nu i någon mening leverera resultat. Det kan mycket väl visa sig vara Arsene Wengers sista chans att vinna en ligatitel med sitt moderna Arsenal. Jürgen Klopp anställdes för att allra minst på kort sikt ta Liverpool tillbaka till Champions League.

Båda två kan naturligtvis komma att lyckas i sina uppsåt. Men konkurrensen är hög och vare sig Arsenal eller Liverpool har egentligen råd med något annat än en bra början på säsongen. De måste inte nödvändigtvis jobba upp ett försprång mot sina konkurrenter, men de har med all säkerhet inte råd att hamna på efterkälken.

Därför är självklart dagens premiärmatch viktig i ett särskilt avseende. Arsenal är måhända favoriter givet att de har fördel av hemmaplan. De är samtidigt något begränsade av sitt mer eller mindre perenniella nödläge i den egna backlinjen.

ANNONS

Långa bollar var Arsenals medicin mot Jürgen Klopps Liverpool när de båda lagen möttes på Anfield förra säsongen, en match som slutade 3-3. Ambitionen i detta är helt säkert att försöka omintetgöra Liverpools höga press, minska trycket på den egna backlinjen och spela sig förbi Liverpools mittfält. Taktiken får sägas ha varit i det stora hela framgångsrik den gången.

Den gången hade emellertid Arsenal Olivier Giroud som en offensiv måltavla med förmåga att ta ner långbollar. Det har Arsenal inte den här matchen, vilket gör samma taktiska upplägg mer komplicerat. Kanske försökte Jürgen Klopps också spela lite på Wengers stolthet just genom att påpeka hur Arsenal spelade långbollar på Arsenal.

Om Klopp lyckas i detta eventuella mindgamesprojekt så kommer Liverpool ha goda chanser att vinna matchen genom att sätta Arsenals osäkra backlinje och defensiva mittfält under hård press och vinna boll högt. Liverpools taktik under Jürgen Klopp är i själva verket konstruerad just för att maximalt kunna dra nytta av en sådan matchbild.

ANNONS

Arsenals kanske bästa motdrag är att tillämpa den gamla klyschan att anfall är bästa försvar. Håll bollen borta från det egna straffområdet i så hög utsträckning som möjligt. Minska skadan med ett insläppt mål genom att göra fler framåt. Utmana Liverpools backlinje som inte heller den ser ut att vara särskilt robust mot alltför hårt tryck.

Givet båda lagens defensiva bekymmer har vi kanske att se fram emot en riktig revolverfajt på Emirates ikväll. Det är åtminstone den fromma förhoppningen, det är dock sällan premiäromgången bjuder på den typen av fotboll. Båda lagen har dock sett pigga ut under försäsongen och inget av lagen har riktigt något att vinna på en alltför försiktig taktisk inställning.

Om man som Arsene Wenger och Jürgen Klopp vill försöka vinna Premier League med en handfull dollar så har man inte möjlighet att vara överdrivet försiktig. När krutröken skingras på Emirates ikväll vet vi kanske vem av dem som har den mest skarpladdade bössan.

ANNONS
Publicerad 2016-08-14 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto