Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Crystal Palace 2016-17: Preview

Upp och ned, ned och upp, göken gal i granens topp. Där har vi Crystal Palaces fjolårssäsong i ett nötskal. En strålande höst, med hugg på de europeiska cupplatserna, följdes upp av en mer eller mindre katastrofal vårsäsong där Crystal Palace gick flera månader utan att vinna en fotbollsmatch. Raset i tabellen höll på att sluta vådligt.

ANNONS

Kritik och frågetecken har börjat riktas mot Alan Pardew efter ännu en situation där han har tidiga framgångar i en klubb för att sedan se resultaten börja dala. Ifrågasättandet blev dock tämligen milt i och med att en urusel ligaform maskerades av att Crystal Palace förra säsongen tog sig hela vägen till FA-cupfinal och Wembley.

Framför allt har det kanske börjat mullra i spelartruppen som antingen inte ser klubbens ambition eller gör en negativ bedömning av Alan Pardews förmåga att uppnå dessa ambitioner. Yannick Bolasie har redan sålts iväg till Everton och efter ligapremiären finns det goda skäl att undra hur det egentligen står till med Yohan Cabaye. Två viktiga spelare för Crystal Palace.

Annars har det varit en frustrerande sommarsäsong för Crystal Palace, helt i enlighet med den gångna säsongen som helhet. Den började bra med tre klassvärvningar i Steve Mandanda, James Tomkins och Andros Townsend. Men Crystal Palace har framför allt jagat en anfallare, men fått nobben av Michy Batshuayi och nu verkar ha svårt antingen att själva sätta ned foten eller komma överens med Liverpool om Christian Benteke.

ANNONS

Frustrationen runt Crystal Palace hänger till stor del ihop med klubbledningens vilja att ompaketera Crystal Palace till en mer attraktiv fotbollsklubb, det vill säga höja ambitionsnivån. Det innebär naturligtvis i första hand att sikta högre uppåt i Premier League-tabellen. Det reser vissa frågetecken kring vilket tålamod Crystal Palace egentligen kommer ha med Alan Pardew, vars fotboll vare sig är särskilt bländande eller poänggivande.

En lyckad säsong för Crystal Palace vore att snarare för att inleda säsongen på tabellens övre halva, faktiskt avsluta säsongen på tabellens övre halva. Det är till den nivån som Crystal Palace siktar, och lyckas de faktiskt värva en anfallare med kvalitet så är det något de mycket väl kan lyckas med. Med eller utan Alan Pardew som tränare. En misslyckad säsong för Crystal Palace vore ännu en säsong i tabellens anonyma ingenmansland eller, ännu värre, att faktiskt se sig indragna i en oviss nedflyttningsstrid.

ANNONS

LINEUP (4-5-1):
GK – Steve Mandanda
DR – Joel Ward
DC – Scott Dann
DC – James Tomkins
DL – Pape Souare
RW – Wilfried Zaha
DM – James McArthur
CM – Jason Puncheon
CM – Yohan Cabaye
LW – Andros Townsend
ST – Connor Wickham

Försvar – (+++)
Det går inte att ha några särskilt stora klagomål på Crystal Palaces försvar. Inte de mest namnkunniga spelarna kan tyckas, men synnerligen kompetenta försvarsspelare som framför allt är väldigt väl organiserade. Scott Dann är en av ligans mer underskattade mittbackar.

Mittfält – (+++)
Även mittfältet i Crystal Palace håller en tämligen hög medelnivå. Wilfried Zaha, Andros Townsend, Jason Puncheon, Yohan Cabaye är skickliga spelare i offensiv riktning. I Jason McArthur, Joe Ledley med flera har Pardew tunga defensiva alternativ. Mittfältet i Crystal Palace brukar kunna bli för defensivt och för statiskt, och offensivt har Crystal Palace en tendens att bli alldeles för förutsägbara.

ANNONS

Anfall – (+)
Den tydligt svagaste lagdelen och ett återkommande problem för Crystal Palace och för Alan Pardew. Där finns förvisso Connor Wickham som aldrig riktigt verkar få sitt genomslag. Ett område som Crystal Palace söker efter förstärkning på men ännu inte har lyckats.

TRANSFERFÖNSTRET – (++)
Bra början. Steve Mandanda, James Tomkins och Andros Townsend är förstärkning av hög kvalitet för Crystal Palace som de rimligtvis måste vara riktigt nöjda med. Samtidigt neutraliseras värdet av åtminstone en värvning av en motsvarande spelare lämnar klubben i form av Yannick Bolasie. Crystal Palace måste värva en anfallare av hög klass för att kunna lyfta omdömet om det här transferfönstret.

NYCKELFAKTORER

Nyckelspelare: Andros Townsend
Viktig värvning för Crystal Palace, allra helst som Yannick Bolasie alltså har lämnat klubben nyligen. Är den med mest framåtriktad kreativitet på Crystal Palaces mittfält och således den som framför allt förväntas hålla ihop och höja anfallsspelet under säsongen.

ANNONS

Frågetecken: Connor Wickham
Att Crystal Palace tämligen febrilt jagar en anfallare säger kanske mer än något ord att Connor Wickham inte åtnjuter det största förtroendet. Även om Crystal Palace lyckas i sitt uppsåt måste Wickham helt enkelt visa att han håller på den här nivån och kan bidra till Crystal Palaces säsong.

Utropstecken: Wilfried Zaha
Snabb och attackvillig på planen, men lite för mycket bara snabb, därför förutsägbar och något i avsaknad av slutprodukt. Kan visa att han har mognat inför den här säsongen och blivit bättre i sitt beslutsfattande på planen.

Kritisk framgångsfaktor: Hemmaformen
Crystal Palace är i första hand ett defensivt lag, vilket står dem bi på bortaplan normalt sett. Men hemmaformen har varit sämre. Förra säsongen förlorade de tio matcher på Selhurst Park och lyckades totalt bara göra 19 mål. Detta måste Crystal Palace helt enkelt förbättra om de hoppas kunna avancera uppåt i tabellen.

ANNONS

VAD TALAR FÖR CRYSTAL PALACE?
En stark defensiv med en mycket välorganiserad backlinje som skyddas av ett defensivt centralt mittfält. Snabba, kreativa kantspelare som snabbt kan ställa om i kontringsspel.

VAD TALAR MOT CRYSTAL PALACE?
Alltför hög defensiv balans i laget. Avsaknad både av en riktigt bra anfallare och av en fungerande anfallsidé. En alltför reaktiv taktik som går ut på att neutralisera motståndet snarare än eget spel.

SÅ GÅR DET!

Hyllman (#13). Det finns mycket kvalitet i Crystal Palaces spelartrupp men i viss utsträckning är denna kvalitet också något felpaketerad i ett i mina ögon alltför reaktivt spelsystem. Det finns stora frågetecken om Alan Pardew har the brass balls att kunna lyfta Crystal Palace uppåt i tabellen, vilket framför allt måste innebära att göra dem jämnare resultatmässigt över tid, snarare än att varva bra perioder med riktigt svaga perioder. En riktigt bra anfallare vore en väldigt viktig pusselbit för Crystal Palace. (13-16)

ANNONS

Linhem (#13). Det dras alltid för stora slutsatser inför säsongen baserat på hur de avslutade den gångna säsongen. Jag tror inte i detta fall att deras form i våras nödvändigtvis sätter tonen för deras kommande säsong. Oroande är dock att Bolasie sålts och jag är inte något vidare fan av Andros Townsend. Kan de fortsätta övertyga Damien Delaney att vara en Premier League-mittback (vilket är ett mirakel) så kan försvaret vara starkare denna säsong med den (bortglömda) spännande värvningen Steve Mandanda i målet. Hittar de också en passande anfallare, som beryktade Benteke, så lär de vara mer liknande det Palace som startade starkt förra hösten. (12-16)

CRYSTAL PALACE SOM TV-SERIE: Dexter
En tämligen obehaglig serie i det avseendet att den på något sätt försöker få tittaren att känna någon slags sympati för och moralisk ömsesidighet med en smått kallblodig seriemördare, samtidigt som serieskaparna gör sitt allra bästa för att putsa till ytan på Dexter och således få honom att framstå som the lesser evil. Ungefär som Crystal Palace kan ge intryck av en lite mer välputsad variant av typ West Brom eller Stokestereotypen. Mycket av serien handlar om hur Dexter fortlöpande tvingas omvärdera sin egen så kallade spelidé, eller kod, för att få ihop sin mörka sida med vardagslivet i form av familj, släkt och arbetskollegor.

ANNONS
Publicerad 2016-08-17 kl 17:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto