Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Fredagsfotboll borde vara Football League-fotboll

Ibland är det inte alltid helt lätt att förstå sig på de som befinner sig i ledande befattningar inom engelsk fotboll. Eller att för den sakens skull riktigt förstå hur de tänker. Framför allt ger det ju allt som oftast intryck av att lite olika personer sitter och filar på sina respektive hörn, men absolut ingen tänker på helheten.

ANNONS

Ikväll är det alltså premiär på riktigt för fredagsfotboll i Premier League när Man Utd tar emot Southampton hemma på Old Trafford. Och visst, jag kan förstå varför man väljer att skicka ut Premier League också på fredagar. Det är ett sätt att televisera ännu en ligamatch per omgång med tillhörande ökning av exponering och intäkter. Liksom det även kan vara ett sätt att underlätta spelschemat för engelska klubblag i Europa.

Men här sitter alltså engelsk fotboll samtidigt på en helt annan produkt som även den är förhållandevis uppskattad och känd runtom i världen. Det vill säga Football League, och mer precist The Championship. Vilket trots att det är en andraliga är en av de bättre och framför allt mest följda ligorna i världen, med ett stort antal ikoniska fotbollsklubbar med många supporters runtom i världen.

ANNONS

Och fredagskvällar har sedan lång tid tillbaka alltid varit ägnad åt just Football League-matcher. Hur genomtänkt det har varit vet jag inte riktigt, men så har det i alla fall varit. Det har varit en kväll när ingen annan fotboll har stått på schemat och när all uppmärksamhet med andra ord har kunnat riktas på just dessa matcher.

Så borde man då inte istället agera i helt motsatt riktning? Det vill säga sopa fredagen helt och hållet ren från Premier League-fotboll och istället ge Football League och The Championship full uppmärksamhet en kväll i veckan?! Och verkligen satsa på den bevakningen ungefär på samma sätt som man gör med Premier League och Monday Night Football. Istället för att låta den ena produkten alltmer kannibalisera den andra så tar man chansen att skapa två starka produkter.

ANNONS

Det hade självfallet legat helt i färdens riktning med den profiländring som Football League har genomgått inför den här säsongen, med English Football League som nytt namn och ny domän. Visst, Premier League är den stora och i allt väsentligt globala ligan som ges mest utrymme. English Football League (Championship) är dock den största och högsta engelska ligan med monopol på fredagskvällarna.

Men, det är som det är. Alla kan inte se världen på samma fulländade sätt som jag gör. Engelska fotbollsbyråkrater kan det uppenbarligen inte alls. Än mindre spelar det någon praktisk roll vad jag anser i frågan. Och det är klart, ser man på saken enbart utifrån ett Premier League-intresse, så visst kan det kännas som en vinstlott med Premier League-fotboll också på fredagar.

Om inte annat så borde det innebära en viss publikmässig skillnad. Det borde rimligtvis bli lite krångligare för bortapubliken att lyckas ta sig till matcherna på fredagskvällen, allra helst kanske när avstånden är så långa som ikväll mellan Southampton och Manchester. Det känns obra. Men med samma logik kan man tänka sig att det blir mindre fotbollsturism just på fredagar och att dessa matcher i kanske större utsträckning blir tillgängliga för lokala supportrar. Det känns bra.

ANNONS

Vi får se vad det får för effekt på Old Trafford ikväll. José Mourinho har hur som helst riktig sin uppmaning, vissa skulle kanske kalla det för utmaning, till hemmafansen att verkligen lyfta laget på hemmaplan. De senaste åren har naturligtvis varit präglade av stor frustration, men nu känns det som om optimismen återigen flödar runt Old Trafford.

Den stora grejen inför kvällens match är naturligtvis Paul Pogbas debut i återkomsten till Man Utd. Nu är han inte längre någon sprallig ung, talang från de egna leden som han var för cirka fem år sedan. Nu är han istället en av världens mest uppskattade mittfältare, därtill innehavare av världsrekordet i transfersumma. Det om något borde kunna veva upp stämningen och förväntningarna på Old Trafford ikväll.

Southampton har förvisso ställt till med en hel del problem för Man Utd under senare år. Hittills verkar dock Southampton lida av vissa omställningsbesvär under Claude Puel, i ligapremiären var det exempelvis något turligt man fick med sig 1-1 mot Watford på hemmaplan. Men ikväll kan vi rimligtvis förvänta oss en helt annan matchbild.

ANNONS

Blickarna kommer naturligtvis riktas mot Old Trafford. Inga blickar riktas hur som helst mot Football League den här fredagskvällen. Eftersom ingen match spelas i Football League denna fredagskväll. Hur nu det kunde komma sig.

Publicerad 2016-08-19 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto